Hlavní obsah

Konopí je v NBA něco jako víno, občas si dá skoro každý, říká Kevin Durant

Foto: Shutterstock.com

Hvězda NBA a americký reprezentant Kevin Durant.

Reklama

Legendární americký basketbalista Kevin Durant má užívání konopí v americké NBA za běžné. Liga nedávno odstranila marihuanu ze seznamu zakázaných látek.

Článek

Kevin Durant, basketbalová hvězda týmu Phoenix Suns, v úterním rozhovoru na sportovní konferenci v americkém Los Angeles komentoval postoj hráčů americké basketbalové soutěže NBA k užívání marihuany. Je podle něj veskrze kladný.

Hráči NBA již nemají zakázáno užívat konopí, píše BBC. Liga a její svaz podepsaly minulý měsíc novou kolektivní smlouvu, která marihuanu odstraňuje ze seznamu zakázaných látek. Čtyřiatřicetiletý Durant se také zmínil o tom, že konopí je běžně užíváno v lize, že „je to v tuto chvíli něco jako víno“.

Sám Durant, který je jedním z nejlepších střelců v historii soutěže, byl mezi těmi, kteří osobně lobbovali u komisaře NBA Adama Silvera, aby změnil postoj ligy k postihování za užívání marihuany.

„Vlastně jsem mu zavolal a zasadil se o to, aby marihuanu vyřadil ze seznamu zakázaných látek,“ řekl Durant. „Prostě jsem měl pocit, že se to v celé zemi, po celém světě, stává tématem, že stigma za tím už není tak negativní jako předtím. Neovlivňuje to člověka žádným negativním způsobem.“

Zde je ovšem třeba zdůraznit, že kouření nebo jiné užívání marihuany, podobně jako kterékoliv jiné psychoaktivní látky, s sebou nese řadu rizik. Může spouštět duševní poruchy, při kouření je karcinogenní, zhoršuje krátkodobou paměť a má mnoho dalších vedlejších negativních účinků.

S komisařem Adamem Silverem se nicméně Durant sešel i osobně. Přiznal, že před schůzkou si zakouřil. „Cítil to ze mě, když jsem vešel dovnitř, takže jsem vlastně už nemusel nic moc říkat, chápete? Tak nějak pochopil, kam mířím,“ řekl Durant v rozhovoru. „Tohle je NBA. Abych byl upřímný, dělá to skoro každý. Je to už podobné jako třeba víno,“ dodal.

Podle Duranta s ním komisař Silver v mnoha ohledech souhlasil.

„Zkrátka si užívám tu rostlinu, je to opravdu takhle jednoduché,“ řekl také Durant. Sám investoval do mnoha společností, které se zabývají podnikáním spojeným s konopím.

Co se týče jiných sportů, velké americké ligy, včetně baseballové Major League, ligy amerického fotbalu NFL či zápasnické UFC, všechny v posledních letech uvolnily svou politiku týkající se konopí.

Legální je pro rekreační užívání ve 23 státech USA včetně hlavního města Washingtonu D.C., jeho užívání a držení zůstává podle federálních zákonů ilegální.

Reklama

Doporučované