Hlavní obsah

Král Odermatt už vyhrál Světový pohár. Shiffrinová to má složité

Foto: Profimedia.cz

Marco Odermatt potřetí vyhraje Světový pohár sjezdařů.

Reklama

Švýcarský fenomén Marco Odermatt prakticky nemůže prohrát, byť do konce zbývá ještě 13 závodů. V ženách je naopak boj o první místo naprosto vyrovnaný.

Článek

Odermatt nyní drží suverénně první místo celkového pořadí s 1506 body, což představuje náskok 822 bodů na druhého Francouze Cypriena Sarrazina a 837 bodů na třetího Rakušana Manuela Fellera. Ostatní soupeři už jsou dávno ze hry.

Připomeňme si, že za první místo je 100 bodů, za druhé 80 a za třetí 60. Čistě teoreticky by tak mohlo být pro někoho ještě dostupných až 1300 bodů za vítězství ve 13 zbývajících závodech. Čistě teoreticky, protože nikdo z favoritů nejezdí všechny čtyři disciplíny – sjezd, SG, obří slalom a slalom. Zadruhé i představa, že někdo najednou vyhraje všechny závody, v nichž odstartuje, je naprosto utopická.

Odermatta ze zmíněných 13 závodů čeká ještě pravděpodobně devět, protože nepojede ani jeden ze čtyř slalomů. Představme si, že by se stalo něco absolutně nepravděpodobného a do konce seriálu už by nezískal ani bod. Zůstal by tedy na 1506 bodech.

Druhý Sarrazin má před sebou už jen čtyři závody, protože nejezdí slalom ani obří slalom. Může tedy získat maximálně 400 bodů. Ani takový – čistě teoretický – bodový zisk by mu však nepomohl k vítězství.

Třetí Feller je na tom o něco lépe. Protože jezdí slalom a obří slalom, má před sebou ještě devět závodů. Pokud by všechny vyhrál, získal by 900 bodů. To by na porážku Švýcara stačilo o 63 bodů, pokud by už Odermatt nezávodil. Ve skutečnosti je to nereálná představa. Pravděpodobnost, že by se to Rakušanovi podařilo, je téměř nulová.

Jak se to mohlo stát, je Odermatt skutečně tak dominantní?

Šestadvacetiletý Švýcar jezdí a pravidelně boduje ve třech disciplínách – v obřím slalomu, v SG a ve sjezdu. Boduje je navíc slabé slovo, protože on všechny tyto tři disciplíny dokonce vede. Letos už desetkrát vyhrál, třikrát byl druhý a třikrát třetí.

Zároveň mu v průběhu sezony odpadli dva silní soupeři. Rakušan Marco Schwarz a Nor Aleksander Aamodt Kilde. Zejména nesmírně univerzální Schwarz byl na začátku pro Odermatta tvrdou konkurencí. Závodil dokonce ve všech čtyřech disciplínách. Do okamžiku, než se v prosinci zranil při sjezdu v Bormiu, obsadil první a druhé místo ve slalomu, dvě druhá místa a jedno čtvrté v obřáku, páté místo v SG a jednou se protlačil do první desítky ve sjezdu.

Když odstoupil ze seriálu, byl dokonce v celkové klasifikaci těsně první před Odermattem. Jenže odborníci naznačují, že právě velmi nabitý program mohl Schwarzovi uškodit a přispět k jeho zranění.

Šance Kildeho byly naopak spíš jen teoretické, protože do okamžiku zranění v lednu ve Wengenu jedinkrát nevyhrál. Skoro pravidelně však stál na pódiu ve třech disciplínách – ve sjezdu, SG a obřáku.

Odermatt tak může předčasně slavit třetí celkové vítězství ve Světovém poháru (vyhrál už v roce 2022 a 2023). K tomu určitě přidá přinejmenším jeden malý glóbus za obří slalom.

Mezi ženami těsný souboj

V ženách je situace mnohem napínavější a složitější. Americká superstar Mikaela Shiffrinová je s 1209 body po víkendovém obřím slalomu náhle těsně druhá za Švýcarkou Larou Gutovou-Behramiovou s 1214 body. Rozdíl mezi oběma je tak pouhých pět bodů.

Američanka usiluje o šesté celkové vítězství a pomalu se blíží k naprosto rekordnímu 100. vítězství. Ale její situace se komplikuje. Koncem ledna se při sjezdu v Cortině zranila a od té doby nezávodí. Musela vynechat už čtyři závody a zatím neví, kdy se v seriálu objeví. Může to být už tento týden v Crans Montaně, nic však dosud nepotvrdila.

Ženy čeká také ještě 13 závodů, a Shiffrinová, která závodí ve všech disciplínách, tak může posbírat ještě hodně bodů. Bude ale záležet na jejím stavu, do kterých disciplín ji poraněné koleno pustí.

Gutová-Behramiová má tak před sebou obří motivaci. Světový pohár už vyhrála v roce 2016, teď by to mohlo být podruhé. Stojí si velmi dobře, protože drží první místo v obřím slalomu i v SG a třetí ve sjezdu.

I zatím třetí Federica Brignoneová má s 928 body ještě šanci, ale jen za předpokladu, že by zakončila Světový pohár v mimořádné formě a oběma hlavním soupeřkám by se naopak katastrofálně přestalo dařit.

Reklama

Doporučované