Hlavní obsah

Nezvyklý postup šampiona. Po hrůzostrašném pádu se Kilde svěřuje okolí

Foto: Getty Images, Getty Images

Aleksander Aamodt Kilde při svém hrůzostrašném pádu.

Reklama

Je skoro nezvyklé sledovat světové sjezdařské hvězdy, jak otevřeně poskytují informace o svém zdraví a kritické situaci po zranění. Aleksander Aamodt Kilde to dělá.

Článek

Někdy to může působit až morbidně.

Norský elitní sjezdař Alexander Aamodt Kilde, kterého téměř před měsícem po hrůzostrašném pádu ve Wengenu odvážel vrtulník rovnou do nemocnice, pouští do světa informace o své nejisté budoucnosti.

Tento přístup není třeba mezi českými lyžaři úplně obvyklý.

Zprvu to s Kildem vypadalo docela pozitivně. Žádná zlomenina bérce, jak to původně vypadalo. „Jen“ rozříznuté lýtko hranou lyže s porušením periferních nervů a vykloubené rameno.

Mohlo to vypadat optimisticky, možná dva měsíce mimo závodní sjezdovky. V Bernu a Innsbrucku u specialistů ale absolvoval Kilde hned dvě operace – nohy a ramene. Brzy pak poskytl mnohem podrobnější informace, které už tak optimistické nebyly.

Nejprve zveřejnil na sociálních sítích foto, jak leží v nemocnici s odřeným obličejem a vedle něj je jeho přítelkyně, fenomenální sjezdařka Mikaela Shiffrinová. Na další fotce Američanka krmí Nora lžičkou, protože sám není schopen se najíst.

Kilde pak absolvoval i online tiskovou konferenci z innsbrucké nemocnice, kde situaci kolem svého zranění označil zatím za nejasnou. „Je ještě brzy na to říct, jestli budu schopen jezdit na lyžích jako dřív a zase vyhrávat závody. Ale samozřejmě se chci vrátit k tomu, co miluju,“ dodal.

Drastická otevřenost

Po deseti dnech zveřejnil drastické snímky jizev po operaci. „Chtěl jsem ukázat, v čem to zranění spočívá. Lidé mi totiž říkali, že to přece není tak vážné a že mne brzy uvidí. Jenže neuvidí. Ty fotky nejsou pro každého, ale díky nim lidé začali to zranění respektovat.“

Kilde popisoval, že to bylo hodně náročné období se spoustou bolesti, dvěma operacemi na dvou místech. „Chce to čas a čas teď mám. Pro mě je nejdůležitější, abych se dokázal postavit na nohy a jít. Provádět pohyby, které jsou potřeba k normálnímu životu. A to budu brát den po dni,“ uvedl medailista z olympiády i mistrovství svět a celkový vítěz světového poháru.

Před pár dny Nor zveřejnil první fotografii, jak už neleží na lůžku, ale sedí na invalidním vozíku. Tento týden pak ukázal na videu, jak se pokouší dělat první kroky ve speciálním zařízení, které ho nadnáší.

Kromě online tiskovky a aktivit na sociálních sítích Kilde absolvoval i unikátní rozhovor na dálku, když akceptoval pozvání do podcastu AmericanDownhiller. O své situaci přímo z nemocničního lůžka vyprávěl otevřeně ve společnosti slavných amerických sjezdařů nedávné minulosti – Darona Rahlvese, Marka Sullivana, A. J. Kitta a Dauga Lewise.

„Ahoj, jsem právě v Innsbrucku v nemocnici a podstupuji rehabilitaci,“ svěřoval se v podcastu Kilde. „Je to pro mne dost jiné než normálně, ale je fajn mluvit s lidmi a dělat další věci. Absolvoval jsem v Bernu a Innsbrucku dvě operace, lýtka a ramene. Vyvíjí se to dobře, ale bude na tom určitě ještě hodně práce. Bude to dlouhý a těžký proces.“

Občas s úsměvem, někdy i trochu zadumaně Kilde popisoval, jak jezdí na vozíčku, snaží se zůstat pozitivní, dělat prostě to, co může. Že absolvuje spoustu terapií na zlepšení fyzického, ale i mentálního stavu, aby se vrátil zpět na nohy.

„Pro mne to byl vlastně první takový těžký pád ve vysoké rychlosti, tak se s tím snažím srovnat. I to znovu vidět, mluvit o tom se správnými lidmi, abych pochopil, co se vlastně stalo. A zjistit, co mám udělat příště, aby se to nestalo… Teď toho sám nemůžu dělat moc, ale třeba mluvit o tom, je myslím, hodně důležité.“

Dělit se o obrázky z pádu a zranění mu zároveň umožňuje ukazovat lidem, jaký sjezdařský sport je. Že je nebezpečný, brutální, ale přesto krásný. „Zatím jsem pochopil, že musím jít den po dni, zůstat pozitivní. Tohle bude dlouhá cesta, nevím, kam mne dovede, ale musím nechat všechno za sebou a jít kupředu,“ říkal norský sjezdař.

Jeho složitá situace a snaha se s ní vypořádat může zároveň sloužit i jako dobrý příklad pro sportovce v podobné situaci.

Kildeův cíl je absolutně férový přístup k fanouškům, sponzorům a okolí. Závodník ví, že je lepší nic netajit, protože pak přicházejí dohady a nepravdy. Ve druhém plánu si zvyšuje podporu fanzóny a v neposlední řadě mu informování o vlastní situaci může sloužit jako terapie.

Reklama

Doporučované