Hlavní obsah

Legendární norský slalomář na skok v Praze. Místo tréninku hlídal syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images, Getty Images

Henrik Kristoffersen na tiskové konferenci v Praze.

Reklama

Světový slalomář Henrik Kristoffersen krátce zavítal do Prahy, aby promoval novou značku lyží Van Deer, na nichž závodí. Ve výborné náladě řekl, že je připraven zaútočit na křišťálové glóby v obou točivých disciplínách.

Článek

„Připravuji se na slalom i obřák se stejným úsilím, nedělám v tom rozdíl,“ řekl loňský mistr světa ve slalomu na dotaz redaktora Seznam Zpráv. „Určitě si vyzkouším i superobří slalom, ale to spíš v závěru sezony, nebude to zatím má priorita,“ odpověděl krátce poté, co soukromým letadlem dosedl na ruzyňské letiště. Jeho nejbližší výzvou bude listopadový slalom ve finském Levi.

Devětadvacetiletý závodník bude určitě i letos patřit k hlavním favoritům. Loni se dokonce umístil na třetím místě v celkovém pořadí Světového poháru sjezdařů. Za hlavní soupeře označil v obřím slalomu Švýcara Marca Odermatta a pak krajana Lucase Braathena, který se však nepohodl s norským lyžařským svazem o úrovni sponzorství a ukončil v národním týmu kariéru.

Sám Kristoffersen ale připomněl, že má Lucas ještě brazilské občanství po matce a není tak vyloučené, že by mohl nastoupit za tuto lyžařsky exotickou zemi. „Je to celé nepříjemná situace, i já měl se svazem jeden čas nějaké nesrovnalosti, ale podařilo se nám to urovnat. Víte, v Norsku to mají lyžaři tvrdé. Dokud jsem nebyl opravdu dobrý, mí rodiče platili veškerou mou přípravu,“ vysvětloval Henrik.

Norsko přitom dnes patří k nejsilnějším sjezdařským týmům světa. Letos na jaře skončili muži na druhém, třetím a čtvrtém místě v celkovém pořadí a vyhráli sjezd a slalom. V ženách obsadila Ragnhild Mowinckelová celkově šesté místo.

Všechny pobavil rozhovor o jeho středečním programu doma. Ještě jste ráno trénoval na sněhu? Ne, to určitě ne, hlídal jsem syna Emila, protože žena pospávala, smál se špičkový sjezdař, který žije s partnerkou Tonje Barkenesovou převážně v rakouském Salcburku.

„V Norsku jsem ‚Henrik Kristofršen‘, ale říkejte mi klidně Kristofersen“, vysvětlil nakonec pro Seznam Zprávy správnou výslovnost svého jména.

Špičkový norský slalomář se zároveň několikrát dotkl dřívější rivality a vztahu s fenomenálním rakouským slalomářem Marcelem Hirscherem. „Určitě je s ním lepší spolupracovat,“ řekl ohledně vývoje nových lyží, „než s ním soutěžit na svahu.“

Reklama

Související témata:
Henrik Kristoffersen

Doporučované