Hlavní obsah

Je tu Světový pohár lyžařů, Shiffrinová chce posouvat rekordy

Foto: Getty Images, Getty Images

Mikaela Shiffrinová se letos věnovala s partnerem sjezdařem Aleksanderem Aamodtem Kildem také společenským povinnostem.

Reklama

Světový pohár, který začíná v sobotu v rakouském Söldenu, bude ve znamení bitvy o velké i malé křišťálové glóby. Mikaela Shiffrinová a Marco Odermatt ukážou, jak jsou připraveni na obhajoby.

Článek

Pro famózní Američanku, která během loňska překonala rekord v počtu vítězství v historii Světového poháru (88), i pro talentovaného Švýcara je obří slalom parádní disciplínou. Oba jsou ale na startu sezony v podobných a zároveň jiných pozicích.

Shiffrinová už vyhrála, co mohla, má pět velkých globů a deset malých. Počty bude chtít dál navyšovat a potvrdit, že zůstává i nadále absolutní královnou lyžování všech dob. Odermatt má zatím dva velké glóby a tři malé. I on bude chtít stvrdit svoji nadvládu, ale na takové rekordy zatím těžko může myslet. Pokud by vyhrál potřetí Světový pohár, už by vstoupil mezi legendy.

Zezadu se na oba budou tlačit zkušení harcovníci Světového poháru i řada mladých talentů.

K těm prvním aspoň v obřím slalomu počítejme v ženách Federiku Brignoneovou (ITA), Martu Bassinovou (ITA) a Petru Vlhovou (SK), v mužích Henrika Kristoffersena (NOR), Marco Schwarze (A) nebo Alexise Pinturaulta (FRA). Z mladých zatím zářil Lucas Braathen (NOR).

Bude to zároveň sezona bez největších událostí – ZOH 2026 propuknou až za tři roky v Itálii, MS v Rakousku za dva roky. O to větší budou závodníci klást důraz na umístění ve Světovém poháru.

Shiffrinová, která je údajně fit a stále plná motivace, se v Söldenu představí jako hlavní favoritka. Ale… nebude to mít jednoduché. Tradiční otvírák sezony pro 28letou sjezdařku nepatří mezi nejoblíbenější. V posledních šesti závodech GS v Söldenu tu triumfovala pouze jednou.

Hrozba teplého počasí

Zato Odermatt si Sölden evidentně oblíbil. V posledních dvou ročnících tu pokaždé triumfoval.

Na začátku letošní sezony zatím všichni s obavami skloňují počasí a sněhovou situaci. Zejména stav na ledovcích, snad s výjimkou již zmíněného Söldenu, je zatím katastrofální. Září i říjen byly nadprůměrně teplé a mnohde hlásí velké potíže.

Nejasno je zatím kolem závodů v Zermattu, které začínají už za 14 dní. Loňská premiéra se neuskutečnila, proto všichni doufají, že se vydaří letos. Ale nic není jisté a sněhové podmínky zdaleka ne ideální.

Ledecká v plné síle, chystá se Zabystřan

Zermattem se dostáváme k českým lyžařům. Bude to pro naše reprezentanty první představení v sezoně. Ester Ledecká je naprosto vyléčená z loňského zranění klíční kosti a vrací se možná ještě silnější než dříve. Soustředění v Chile proběhlo dobře, hlavní teď bude, aby si zvykla na nový materiál – česko-rakouské lyže Kästle. Zatím je provázejí velmi dobré zprávy. Loni sedly slovinské dvojnásobné mistryni světa Ilce Štuhecové, která na nich hned dvakrát vyhrála sjezd a posbírala další dobrá umístění. Do společného týmu se zapojila i švýcarská mistryně světa Jasmine Fluryová.

Hned v Zermattu, pokud se závody pojedou, by měl naskočit do Světového poháru v rychlostních disciplínách i Jan Zabystřan. I on pojede na značce Kästle, lyže stejně jako Ledecká zkoušel na soustředění v Chile a byl spokojen.

Z dalších českých nadějí připomeňme ještě Martinu Dubovskou, která však zahájí sezonu s největší pravděpodobností až slalomem v Levi v polovině listopadu. Shodou okolností závodí také na značce Kästle.

Reklama

Doporučované