Hlavní obsah

Lyžařská bomba. Hvězda Štuhecová bude závodit na „českých“ Kästlích

Foto: Archiv Ilky Štuhecové, Seznam Zprávy

Slovinská sjezdařská hvězda Ilka Štuhecová.

Reklama

V lyžařském světě se dějí mimořádné věci. Mistryně světa ve sjezdu Slovinka Ilka Štuhecová přechází na česko-rakouskou značku Kästle. Norský slalomář Henrik Kristoffersen se možná objeví na lyžích, za nimiž stojí Marcel Hirscher.

Článek

Už dlouho nepamatujeme ve světě lyžařského vybavení takové zemětřesení. Navíc s tak výraznou českou stopou.

Slovinská hvězda přesedlala ze Stöckli na Kästle, lyže značky, kterou vlastní český miliardář Tomáš Němec. Stává se tak u Kästlí největší osobností. Klíčových jarních testů se ale na Kästlích účastnila i česká slalomářka Martina Dubovská, která už pětkrát dojela ve Světovém poháru do 10. místa. Zda i ona přejde do týmu se Štuhecovou, zatím není rozhodnuto.

Famózní norský slalomář Kristoffersen, který v poslední době nebyl spokojen s vybavením Rossignol, mezitím testoval úplně novou značku Van Deer a prosakují fámy, že se pro ni rozhodne. Za vývojem stojí rakouská superstar Marcel Hirscher, mnohonásobný olympijský vítěz a mistr světa, osminásobný vítěz světového poháru.

Štuhecová přijela, jezdila bez branek, hlavně pro pocit. Na lyžích se cítila dobře, zapůsobilo na ni i zázemí, možnosti servisu a nakonec souhlasila.
Alex Lotchak

Kästle od padesátých do osmdesátých let získaly 132 medailí z olympiád a světového poháru. Závodily na nich takové hvězdy jako Toni Sailer, sestry Eppleovy, Pirmin Zurbriggen… Objevovaly se výjimečně i v československých sportovních obchodech před sametovou revolucí. Bývalou slávu pak obnovily v novém tisíciletí.

Před pár lety značku koupil český miliardář a nadšený lyžař Tomáš Němec, který brzy rozjel závodní sjezdařský program. Kästle se dosud soustřeďovaly na točivé disciplíny. Angažování Ilky Stuhecové znamená, že značka se pustila ostře i do lyží pro sjezd a super G. Ty jsou dost odlišné od lyží pro slalom a obří slalom.

„Není to žádná náhoda, neděláme to narychlo, plánujeme to už delší dobu,“ řekl Seznam Zprávám Rainer Nachbaur, hlavní vývojář sjezdového programu Kästle v rakouském Hohenems.

Ilka Štuhecová je u Kästlí první velkou hvězdou. Poprvé vyhrála závod Světového poháru v sezóně 2016/2017 v oblíbené disciplíně sjezd. Ještě tu samou zimu získala i zlatou medaili ve sjezdu na Mistrovství světa ve Svatém Mořici. Za dva roky ji obhájila. Odborníci soudí, že by bývala kralovala sjezdu podobně jako její slovinská předchůdkyně Tina Mazeová, ale zbrzdila ji vážná zranění kolene.

„Pro lyžařskou značku je důležité být vidět na vrcholných sportovních akcích. Proto se Tomáš Němec a Rainer Nachbaur setkali s mnoha závodníky při finále světového poháru letos v Courchevalu. A pozvali je na jarní testování lyží,“ řekl Seznam Zprávám Alex Lotchak, ředitel Kästle v Rakousku. „Štuhecová přijela, jezdila bez branek, hlavně pro pocit. Na lyžích se cítila dobře, zapůsobilo na ni i zázemí, možnosti servisu a nakonec souhlasila.“

Hodně v tom zafungovala osobnost vývojáře Nachbaura. Závodníci ho znají a dobře vědí, že umí „ušít“ materiál sjezdařům na míru. Věří mu, protože jim umí naslouchat. Štuhecové se to líbilo, a proto se domluvili.

Lotchak potvrdil, že česko-rakouská značka chystá rychlostní program už více než rok. Pomohla i olympiáda v Číně, kde Izraelec Barnabas Szollos zajel kombinační sjezd na Kästlích stejně rychle jako favorit kombinace Alexis Pinturault. Rychlostní disciplíny jsou dnes v Česku velmi sledované kvůli Ester Ledecké, která se probila do absolutní světové špičky.

Také norská hvězda Kristoffersen podle médií koketuje se změnou materiálu. Už absolvoval testovací jízdy na nových lyžích Van Deer, které pomáhá vyvíjet Marcel Hirscher. V rámci propagace už na nich dokonce jako předjezdec sjel kitzbühelský Hahnekamm. Až dosud nový „Team Hirscher“ se značkou Van Deer podepsal Brita Charlieho Raposa a Nora Timona Haugana. Kristoffersen by se stal naprostou superhvězdou.

Hirscher byl vždy pověstný velmi profesionálním až nekompromisním přístupem ke svému vybavení. Jeho posedlost šťourat se v materiálu a jeho perfekcionismus často přiváděly lidi kolem něj k šílenství. I díky této odbornosti bylo založení vlastní lyžařské společnosti pro něj jakýmsi celoživotním snem. Takže jakmile skončil se závoděním na lyžích, byl to další logický krok v kariéře.

Reklama

Doporučované