Hlavní obsah

Nejlepší český cyklista míří do stáje Quick-Step. Překvapení? Ne, vybral dobře

Foto: Profimedia.cz

Jan Hirt vymění dres a od příštího roku bude závodit za slavný belgický tým Quick-Step Alpha Vinyl.

Reklama

Náš nejlepší cyklistický závodník Jan Hirt zamíří v příštím roce ze stáje Intermarche Wanty do velmi silného Quick-Step Alpha Vinyl. Mnohé to překvapilo, ale pro českého jezdce, který byl letos 6. na Giru, to může být dobrý krok.

Článek

Jan Hirt, který letos vyhrál i etapový závod kolem Ománu, si mohl vybírat z více nabídek. Jak sám potvrdil Seznam Zprávám, nevzal zdaleka tu nejlukrativnější, ale takovou, která mu nejvíc dávala smysl. Tu od stáje Quick-Step Alpha Vinyl a upsal se jí na dva roky.

Co muselo nejlepšího českého silničního cyklistu současnosti zlákat, když to nebyly peníze? Skvěle šlapající, velmi organizovaný tým, který si říká „Vlčí smečka“. Je to veřejné tajemství. I Zdeněk Štybar, dlouholetý a úspěšný člen Quick-Stepu (letos stáj opouští), zdůrazňuje, že tým je výborně zabezpečený. Od tréninkového procesu přes rehabilitaci, životosprávu a dietologický program, zátěžové testování…

A to není všechno. Ačkoli jsou tam samé velké individuality, panuje ve stáji výborná atmosféra mezi závodníky, přátelský duch. „Když to řekne takový veterán jako Štybar, tak to něco znamená. O to víc mi sedí, že Hirt necílil zdaleka jen na peníze,“ upozorňuje známý český sportovní lékař a cyklistický trenér Karel Martinek, který se s českým cyklistou dobře zná, dříve ho trénoval a teď s ním dál spolupracuje.

Ve prospěch Quick-Stepu hovoří i fakt, že většina závodníků, kteří do stáje přišli, zvýšila svou výkonnost. A prakticky každý, kdo odešel, šel s výsledky níž. Ať už to byli Bob Jungels, Nicky Terpstra, nebo mnozí další.

O belgické stáji vedené výraznou osobností Patricka Lefevera je známo, že používá i nejkvalitnější povolené podpůrné prostředky. Jezdci mají výbornou přípravu, k dispozici kvalitní trenéry. A to není samozřejmá věc. „Najít dnes kvalitního odborníka na určitý specifický sport není snadné. Špičkových fyzioterapeutů je asi dost, ale sehnat lidi k danému odpovídajícímu sportu není snadné. Cyklistika je v tomto velmi specifická,“ zdůrazňuje Martinek.

Metodika podle něj může být na výbornou, ale liší se přístupy jednotlivých týmů. Jsou stáje, které koupí závodníka a spíš ho vycucnou. Přitom s ním mohli pracovat déle a dostat z něj více.

A pak je tu již zmíněný faktor „Lefevere“. Možná je v něčem tento muž despota, ale určitě je také obrovským stratégem. Bylo to vidět i letos. Týmu se na začátku roku moc nedařilo, měl spoustu nemocných, zraněných, hodně situaci ovlivnil covid. Přesto se Quick-Step během sezony mobilizoval a nakonec jeho jezdci vyhráli dvě etapy Tour de France a jednu etapu Gira. Remco Evenepoel přidal vítězství ve dvou týdenních etapách – Volta Algarve a Tour of Norway a k tomu v klasikách Lutych–Bastoň–Lutych a San Sebastian. Sprinter Fabio Jacobsen další klasiku Kuurne–Brusel–Kuurne a etapu na Tour.

Quick-Step se proto dál drží i v popředí týmových žebříčků.

Shrnutí letošního ročníku ženské Tour de France

Správná stáj?

Jediným otazníkem tak mohlo být, zda je to pro Hirta ta správná stáj, když se až dosud soustřeďovala hlavně na klasiky, jednorázové závody, týdenní etapáky a na vítězství v etapách Grand Tours. Je pravda, že ještě ani jednou nevyhrála celkové pořadí Tour, Giro ani Vueltu.

Byť v poslední době už byl Quick-Step jednou druhý na Giru (2014 Rigoberto Uran) i na Vueltě (2018 Enric Mas). Předloni pak na Giru 6. a rok před tím dokonce 4. (v obou případech Joao Almeida).

Novým, důležitým faktorem ve hře je nyní Remco Evenepoel, obrovská naděje světové cyklistiky, jezdec, s nímž bude Quick-Step Alpha Vinyl usilovat i o celková pořadí. Najednou začíná do sebe vše zapadat. Belgická stáj musí s ohledem na budoucnost Evenepoela posílit sestavu elitních horských domestiků. A proto přichází do týmu Hirt.

Ve věku 31 let a s dlouholetými zkušenostmi se český jezdec může dobře hodit do bloku, který pravděpodobně podpoří Evenepoela v nadcházejících letech. Letos měl Hirt výbornou sezonu.

Nejprve počátkem roku vyhrál královskou etapu i celkovou klasifikaci Tour of Oman, což signalizovalo návrat dobré formy. Ještě výraznější stopu pak zanechal na Giro d'Italia, když skončil v konečné klasifikaci na šestém místě po neuvěřitelně silném posledním týdnu, kdy mimo jiné vyhrál královskou etapu do Apriky. Jednu chvíli dokonce atakoval i celkovou čtvrtou příčku.

Rozhovor s Janem Hirtem k letošní sezoně

Otázkou bude, nakolik bude moci jet někdy Hirt velké Grand Tours i na sebe. Jsou během roku tři a český závodník věří, že belgická stáj mu to umožní. V nadcházejícím období se chystá závodit na španělské Vueltě, kde bude mít další šanci ukázat ještě ve starém dresu týmu Intermarche Wanty své vrchařské schopnosti ve vysokých horách.

Mimochodem, když bude v následujícím období úspěšný, bude pak moci třeba podepsat ještě jednu, tu poslední smlouvu, kde už půjde i o peníze.

Kromě Hirta, podepsal belgický tým ještě další dva úspěšné jezdce. Na tři roky 29letého Belgičana Tima Merliera a na dva roky 26letého Dána Caspera Pedersena.

„Jsme opravdu potěšeni obchodem, který jsme udělali, a tím, že se nám podařilo přivést tři kvalitní jezdce, kteří posílí náš tým na nadcházející roky,“ komentoval přestup šéf stáje Patrick Lefevere. „Máme Jana Hirta, který přináší své vrchařské vlohy. Byl silný už řadu let, jak jsme viděli na letošním Giro d’Italia. Má talent dělat výsledky pro sebe, ale také opravdu tvrdě pracuje pro ostatní. Všichni tři jezdci jsou skvělí individuální talenti, ale také skvělí týmoví muži, o kterých si myslím, že dobře zapadnou do ´Vlčí smečky´ a její filozofie, a těšíme se na spolupráci,“ uzavřel generální ředitel belgického týmu.

Reklama

Doporučované