Hlavní obsah

Nepouštějte Rusy na olympiádu, žádá Macrona ukrajinská hvězda z Chelsea

Foto: Shutterstock.com

Hráč londýnské Chelsea a ukrajinský reprezentant Mykhaïlo Mudryk.

Reklama

Ukrajinský fotbalový tým do 21 let a další sportovci napsali dopis francouzskému prezidentovi, starostce Paříže, ministryni sportu a organizátorům olympiády. Žádají, aby na hry nevpustili sportovce z Ruska a Běloruska.

Článek

„Povolení účasti sportovců z agresorských zemí, kteří otevřeně podporují ozbrojenou agresi Ruska proti Ukrajině, je porušením základních etických principů stanovených v Olympijské chartě, která platí od 26. června 2019,“ píše se v otevřeném dopise 126 ukrajinských sportovců francouzským úřadům.

„Jsme proto přesvědčeni, že jakákoli forma účasti sportovců z agresorských států je nepřijatelná,“ pokračují Ukrajinci a apelují na prezidenta Emmanuela Macrona, aby „i nadále hájil a prosazoval zákaz účasti ruských a běloruských sportovců“ na olympijských hrách. Ty startují v hlavním městě Francie na konci letošního července.

Dopis podepsali mimo jiné hráč londýnské Chelsea Mykhaïlo Mudryk, Anatolij Trubin, který chytá za Benfiku Lisabon, nebo Heorhij Sudakov ze Šachtaru Doněck. Dopis adresovali kromě Macrona i pařížské starostce Anně Hidalgové, ministryni sportu Améliii Oudéaové-Castéraové a Tonymu Estanguetovi z předsednictví organizačního výboru pařížské olympiády a paralympiády.

Ukrajinští sportovci v dopise udávají pro své tvrzení i důkazy: například odkaz na video, na němž šampion v taekwondo Vladislav Larin vyzývá občany, aby podpořili ruské vojáky. Zápasníci Zaurbek Sidakov a Zaur Ugujev se zase zúčastnili propagandistické akce za účasti ruského vládce Vladimira Putina, která měla za cíl podpořit agresi na Ukrajině.

Sportovci připomínají, že francouzská ministryně sportu se v den výročí ruské invaze setkala s ukrajinskými sportovci, starostka Hidalgová zase několikrát Ukrajinu navštívila a vyslovila se proti účasti ruských sportovců, a to i pod neutrální vlajkou.

Mezinárodní olympijský výbor byl ale jiného názoru a účast Rusů i Bělorusů loni 8. prosince povolil. Sportovci, kterých se dosud kvalifikovalo jedenáct, musí nicméně podepsat podmínky účasti, v nichž se vzdávají státních symbolů.

Rusové na olympiádě

Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že se někteří ruští a běloruští sportovci mohou pod neutrální vlajkou účastnit olympijských her v Paříži. Odstartovalo tak nové kolo diskuzí o bojkotu her a vztahu sportu a politiky.

Jako občané Ruské federace potřebují sportovci vízum ke vstupu do země, které by jim francouzské úřady dát nemusely. V Česku se obdobný případ řešil při zápase fotbalové konferenční ligy mezi Plzní a soupeřem z Kazachstánu. Tamním ruským fotbalistům ale nakonec Česko vyhovělo s tím, že nereprezentují svoji vlast, ale pouze kazašský tým Tobol Kostanaj.

Reklama

Doporučované