Hlavní obsah

Nový Zéland proti Jižní Africe. MS v ragby znovu vládne jižní polokoule

Foto: Getty Images, Getty Images

Zastraší novozélandská haka ve finále MS v ragby Jihoafričany?

Reklama

Jižní polokoule opět kraluje světovému ragby, když má v soubojích o první a třetí místo tři zástupce – Nový Zéland, JAR a Argentinu.

Článek

Nový Zéland a JAR se ucházejí o to, aby se staly historicky prvními, kdo MS v ragby vyhraje počtvrté. Přiblížila se jim jedině Austrálie (zvítězila dvakrát), z dalších zemí pak vyhrála šampionát pouze Anglie.

Už už to letos vypadalo, že by jižní polokoule mohla být konečně sesazena z trůnu. Forma Irska (do šampionátu světové jedničky) a domácí Francie vypadala velmi slibně. Obě země ale tak trochu smolně prohrály už ve čtvrtfinále. Byly to prohry velmi důstojné. Francie o jediný bod podlehla JAR, Irsko prohrálo o pouhé čtyři body s Novým Zélandem. Navíc v semifinále JAR znovu o jediný bod porazila skvěle připravenou Anglii.

Jižní polokoule tedy opět vítězí, ale všechno mohlo být jinak. Znalci se shodují, že síla předních světových týmů se velmi vyrovnává.

Ze semifinálových utkání se může zdát, že Nový Zéland bude proti JAR horkým favoritem. Argentinu roznesl na kopytech 44:6. JAR, jak už jsme zmínili, porazila Anglii bod.

Novozélanďani doslova létali. Dvakrát, třikrát zatlačili středem a pak najednou rozehráli bleskový útok široko do stran a Argentina ležela na lopatkách. All Blacks předváděli nesmírně kreativní hru v útoku, byli pevní v obraně. Zdá se, že s takovým výkonem nebudou mít Springboks šanci.

I předchozí úspěchy na MS ukazují, že All Blacks jsou nejspolehlivějším strojem v mezinárodním mužském ragby. I když počítáme s určitými výkyvy mezi tímto a posledním mistrovstvím světa, stále dosahují 75% vítězných zápasů. Teď navíc vytáhli nové eso – Willa Jordana. 25letý zadák z Jižního ostrova už položil osm pětek.

Všechno hraje do rukou Nového Zélandu. Jenže ve finále může být stejně všechno jinak. Nezřídka to tak v ragby bývá. Důležitá je strategie, poučení z prohry.

Právě ona dvojitá bitva až na dřeň na cestě do finále, kdy Jihoafričané dvakrát po sobě vyhráli o jediný bod, jim může dát velké sebevědomí. Trenérský tým řídí silný stratég Jacques Nienaber. V těžkopádném utkání s Anglií vystřídal postupně celou lavičku. Deset minut do konce už neměl koho střídat. Ale povedlo se. Nová krev utkání otočila a skvělý kopáč Handre Pollard vystřílel JAR postup.

Nový Zéland bude mít možná se svými soupeři velkou práci.

Historická rivalita All Blacks a Springboks

Zápas v Paříži bude druhým finále mezi oběma stranami. To první JAR na domácí půdě v Johannesburgu v roce 1995 vyhrála. Ikonické vítězství tehdy pomohlo sjednotit národ.

Poprvé a hned vítězi

První účast JAR coby hostitelů MS v ragby v roce 1995 byla pro tuto zemi skutečným průlomem. Sportovní embargo velké části světa jim totiž v prvních dvou šampionátech zabránilo v účasti.

Nový Zéland se tehdy dostal do finále díky čtyřem pokusům Jonaha Lomu v semifinále s Anglií a vypadal nezastavitelný. Jenže finále se vyvíjelo zcela proti původním předpokladům. Nikdo nepoložil pětku, jen kopáči Stransky a Mehrtens si vyměnili po třech penaltách a jednom drop gólu. Utkání šlo do prodloužení a tam už Stransky dalším drop gólem vyhrál Webb Ellis Cup pro JAR.

Hráli už 105krát

Zvítězila přísná taktika Springboks. Nedovolili All Blacks hrát jejich hru. Prezident Nelson Mandela tehdy předal v mimořádné atmosféře trofej kapitánu Francoisi Pienaarovi. Bylo to symbolické završení boje proti apartheidu.

Prohra All Blacks se pak po téměř třech dekádách opakovala i letos v přípravě na MS. All Blacks podlehli na hřišti Twickenham Springboks rekordním skóre 7:35.

Těch společných utkání bylo zatím 105. Nový Zéland vyhrál 62krát, Springboks 39krát a čtyřikrát oba týmy remizovaly.

Dlouhých 12 let

JAR ale po svém triumfu v roce 1995 čekala dlouhých 12 let na druhé vítězství, když v Paříži porazila Anglii 15:6. A dalších 12 let pak uběhlo, než před čtyřmi lety v Japonsku znovu vyřadila Anglii – 32:12.

Nový Zéland vyhrál hned první mistrovství světa v roce 1987, které spolupořádal, když ve finále porazil Francii 29:9. Na druhý triumf čekal sice dlouhých 24 let, kdy opět jako hostitel turnaje v Aucklandu na stadionu Eden Park těsně porazil Francii 8:7. Jenže mezitím se neustále pohyboval v popředí.

Reklama

Doporučované