Hlavní obsah

Čína se chlubí VIP hosty olympiády. Putina prý čeká „dáreček“

Foto: Profimedia.cz

V Pekingu vrcholí přípravy.

Reklama

Do Pekingu přijedou zástupci z více zemí, než tomu bylo v případě Tokia 2020, chlubí se čínský tisk. I přes avizované diplomatické bojkoty Čína potvrdila 32 hodnostářů. Jedno prvenství i „překvapení“ putují k Vladimiru Putinovi.

Článek

Příští pátek se čínský prezident Si Ťin-pching ujme role hostitele a odstartuje zahajovací ceremoniál zimních olympijských her v Pekingu. Podle čínského ministerstva zahraničí bude Si mezi 4. a 6. únorem pořádat uvítací bankety pro hodnostáře, kteří na zahájení dorazí.

Účast potvrdilo více než 30 hlav států, předsedů vlád, členů královské rodiny a šéfů mezinárodních organizací. Si Ťin-pching v tomto období navštíví také řadu bilaterálních akcí, řekla v pátek mluvčí ministerstva Chua Čchun-jing.

Seznam hostů zahrnuje šest zástupců z Evropy, pět ze Střední Asie, tři ze Středního východu, dva z Jižní Ameriky a další z Asie, Tichomoří a Afriky. Čínské státní médium Global Times vypíchlo, že se letních her Tokiu zúčastnili zástupci z „méně než třiceti“.

Počty diplomatických účastníků zredukovaly diplomatické bojkoty. Po nich začali západní politici a aktivisté volat kvůli špatnému stavu lidských práv v Číně.

Jako první bojkot kvůli „zvěrstvům na právech lidí“ oznámily Spojené státy. Během několika dalších dní se přidala Kanada, Austrálie a Velká Británie. Čína jejich krok odsoudila jako „politické pozérství“ a pomlouvačnou kampaň. Varovala, že za svá rozhodnutí země zaplatí.

Své zástupce na ZOH nakonec nevyšle ani česká vláda. Český olympijský výbor na hry ani nepozval žádné hosty z řad politiků, partnerů ani bývalých sportovců. V pondělí zástupci Senátu přirovnali konání olympijských her v Číně k olympiádám v Sovětském svazu nebo nacistickém Německu.

Čínská média však využila zdravici prezidenta Miloše Zemana olympionikům. Prezident v krátkém videu uvedl, že je proti zneužívání olympijské myšlenky pro politické cíle.

„Zažili jsme to kdysi dávno jak v Moskvě, tak v Los Angeles. Nyní je jemnější forma tohoto zneužití, kdy bojkot se vyhlašuje jenom u politiků, a nikoli u sportovců. Upřímně řečeno, když někteří političtí bafuňáři na olympijských hrách nebudou, nic hrozného se nestane,“ uvedl Zeman. Jeho slova hned využil čínský tisk.

Prvním potvrzeným hostem zimní olympiády byl ruský prezident Vladimir Putin. Evropská unie se na jednotném přístupu k diplomatickému bojkotu neshodla, mezi evropskými zástupci se tak objeví například představitelé Polska, Srbska, Lucemburska, Monaka a Řecka.

„Jsme suverénní země a sami se rozhodujeme o naší zahraniční politice. Jsme spojenec Spojených států, ale máme i velmi přátelský vztah k Číně,“ zdůvodnil rozhodnutí Jakub Kumoch, poradce polského prezidenta Andrzeje Dudy pro zahraniční vztahy.

Čínská státní televize CCTV v pátek zveřejnila aktualizovaný seznam hostů, na kterém figurují také hodnostáři z Kambodže, Singapuru, pěti středoasijských národů, Mongolska, Pákistánu, Argentiny, Kataru a Spojených arabských emirátů.

Nechybí ani postavy na Západě považované za kontroverzní, včetně egyptského prezidenta Abdal Fattáha Sísího a korunního prince Muhammada bin Salmána ze Saúdské Arábie. Po největších protestech v zemi od rozpadu Sovětského svazu si do Pekingu přijede „odpočinout“ také kazachstánský prezident Kasym-Žomart Tokajev.

Pochvalu od Číny dostal prezident Kyrgyzstánu Sadyr Žaparov, který se „před nadcházející návštěvou Číny přesunul na home office“, aby „vyhověl epidemiologickým bezpečnostním opatřením uprostřed pokračujícího řádění viru“.

Mezi VIP diváky zasedne i generální tajemník OSN António Guterres, předseda Valného shromáždění OSN Abdulla Shahid a šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Překvapení pro Putina

Olympijské hry budou také příležitostí k osobním setkáním státníků. Avizovanou událostí je rozhovor Si Ťin-pchinga a Vladimira Putina. Podle Kremlu půjde o rozpravu nad bezpečnostní situací v Evropě, čímž naráží na hromadění ruských jednotek poblíž ukrajinských hranic a celosvětové obavy z invaze.

Ruský velvyslanec v Číně Andrej Denisov dříve oznámil, že na setkání před olympiádou bude připraven „překvapivý“ dárek pro vztahy mezi Čínou a Ruskem. Podrobnosti neuvedl, dodal však, že se obě strany sbližují v oblasti obchodu s energiemi a budou spolupracovat na průzkumu vesmíru. „Myslíme si, že prezident Si připravil překvapení pro prezidenta Putina. V tuto chvíli nevíme, o jaké překvapení půjde,“ řekl. „Ale myslím, že nějaké bude.“

Moskva a Peking nedávno popřely, že by Si Ťin-pching požádal Putina, aby se nezapojoval do vojenského konfliktu s Ukrajinou během zimních olympijských her.

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

Putin by se tak měl stát první hlavou státu, která se se svým čínským protějškem setká osobně od chvíle, kdy vypukla pandemie covidu-19. Toto „prvenství“ mezi zahraničními hodnostáři jinak náleží prezidentovi Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi, který se se Si Ťin-pchingem setkal v úterý. Čínský vůdce neopustil zemi od návštěvy Myanmaru v lednu 2020. Zatím není jasné, jestli se Si osobně sejde i s dalšími lídry států.

Z evropských zemích se k diplomatickému bojkotu přiklonila Litva a Dánsko. Rakousko, Belgie, Nizozemsko, Lotyšsko, Švédsko, Estonsko, Nový Zéland a Japonsko se odmítly zúčastnit s odkazem na rizika přenosu covidu-19 nebo z jiných důvodů.

Navzdory diplomatickému bojkotu Spojené státy uvedly, že do Číny pošlou úředníky, aby „poskytovali konzulární a diplomatické bezpečnostní služby“ pro americké sportovce. Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 potrvají do 20. února. Dle očekávání by se jich měli zúčastnit sportovci z více než 90 zemí. Během března se pak uskuteční paralympijské hry.

Reklama

Související témata:

Doporučované