Hlavní obsah

Mikaela Shiffrinová. Co je za osudem největší smolařky olympiády?

Foto: Profimedia.cz

Mikaela Shiffrinová při jednom ze svých výpadků v Pekingu.

Reklama

Americká sjezdařská hvězda a kandidátka na hromadu medailí po sérii předchozích zaváhání neuspěla ani v alpské kombinaci. Právě v ní byla považována za hlavní favoritku. Proč a co se vlastně stalo?

Článek

Měla to být její parádní olympiáda na vrcholu sil, kdy mohla útočit na pět zlatých olympijských medailí. Místo toho Mikaela Shiffrinová kandiduje na největší smolařku čínských her. Seznam neúspěchů ženy, která zatím drží celkové vedení ve světovém poháru, je skoro neuvěřitelný.

Američanka přitom v kariéře vyhrála všechno, co mohla. Ale teď v Pekingu? V obřáku a slalomu, svých nejsilnějších disciplínách, shodně vypadla. V superobřím slalomu, který už vyhrála i na mistrovství světa, dojela až 9. a ve sjezdu 18. Mimochodem i ve sjezdu zaznamenala americká sjezdařka v uplynulých letech ve světovém poháru dvě vítězství. Peking se pro ni stal noční můrou. Těžko budete hledat v minulosti takový výsledkový propad u tak suverénní hvězdy.

Mikaela Shiffrinová, ačkoli jí je teprve 26 let, se drží na výsluní už deset let, od sezony 2012/2013, kdy jako mladičká závodnice dokázala překvapivě vyhrát hned čtyřikrát slalom světového poháru. A hned popáté ho pak ovládla i na mistrovství světa.

Za tu dobu se pyšní neuvěřitelnou řadou 73 vítězství (historicky je druhá za Lindsey Vonnovou – 82) ve světovém poháru. K tomu má dvě zlaté olympijské medaile ze Soči 2014 a Pchjongčchangu 2018 a šest titulů z pěti mistrovství světa po sobě.

Znovu jsem nedojela do cíle. Celých 60 % výpadků v mé kariéře se stalo na těchto olympijských hrách.
Mikaela Shiffrinová

Šéftrenérka české ženské reprezentace Eva Kurfürstová ale upozorňuje, jak je pro špičkové lyžaře důležitá psychika. „Když vypadnete jednou, snažíte se na to v dalším závodě zapomenout a rychle se zase dostat do nejlepšího závodního rytmu. Když se to ale nepovede ani po druhé, máte najednou problém.“ Z maličkosti se stane obří balvan, který dál těžkne. Shiffrinové se ho nepodařilo zbavit.

Už po nepodařeném obřáku, kdy po pádu zničeně seděla 25 minut na kraji sjezdovky, bylo vidět, jak to bolí. A muselo to bolet všechny její fanoušky, odborníky a určitě aspoň část soupeřek.

„Neviděla jsem ještě video, ale myslím, že jsem měla opravdu dobrý začátek, dostala jsem se do svého tempa a rytmu. Cítila jsem opravdu plnou akceleraci z prvních bran,“ říkala pak po nepovedené kombinaci novinářům. „Necítila jsem tam tlak… chci říct, že je tu vždy tlak, ale necítila jsem ho. Cítila jsem se uvolněně a soustředěně, šla jsem podle plánu, ale stejně to nefungovalo.“

Závodníci zejména v technických disciplínách často padají jako hrušky. Vyprávět o tom by mohl i nový olympijský vítěz ve slalomu Clement Noel. Shiffrinová však tohle nikdy ve své závodnické DNA neměla. Když sečtete její selhání na těchto hrách, je jich tolik jako za předchozí čtyři roky.

„Znovu jsem nedojela do cíle. Celých 60 % výpadků v mé kariéře se stalo na těchto olympijských hrách,“ řekla zničená Shiffrinová. Může ji utěšit jediné – že se nezranila, že je zdravá. Ale vysvětlujte to nejslavnější lyžařce světa posledních let.

Mohlo se zdát, že překonala všechny předchozí trable. Tím nejhorším byla nečekaná smrt jejího otce v únoru 2020. Mikaela Shiffrin přerušila sezonu, odjela domů za rodinou a vrátila se až na závěr světového poháru ve švédském Are. Jenže závody byly zrušeny kvůli pandemii. Americká lyžařka tak definitivně přišla o čtvrté celkové vítězství v řadě ve světovém poháru.

Lyžařka přiznala, že smutek zkomplikoval její vztah k lyžování. Už před olympiádou řekla, že smrt otce ve spojení se zraněním zad na začátku roku 2021 a pandemií vedly k tomu, že na dlouho úplně přestala lyžovat. Možná těch emočních zlomů bylo na Shiffrinovou moc. K tomu se mohla přidat plíživá skrytá únava z deseti let na výsluní, věčného tlaku na vítězství.

Odvrácená tvář úspěchu

Mnoho špičkových sjezdařů také narazilo v Pekingu na velmi rozdílné sněhové podmínky od všeho, co kdy zažili. Evidentně to postihlo v úvodním obřáku jak Shiffrinovou, tak i třeba Petru Vlhovou. Slovenka se s tím ale hned v následujícím slalomu vypořádala a vybojovala skoro zázrakem vítězství. Američanka však znovu vypadla a tam se mohlo všechno zlomit. Následující rychlostní závody sice dojela, ale 9. a 18. místo ji zdaleka nemohla vrátit ztrácející se sebevědomí.

Sportovní hvězdy si nejen užívají slávu a často velmi slušné peníze z vítězství a medailí. Má to i odvrácenou tvář. Web Bleacherreport.com připomíná několik kolapsů slavných hvězd. Loni v létě v Tokiu americká gymnastka Simone Bilesová náhle uprostřed finále ženských týmů přestala soutěžit. Krátce nato odhalila, že její tělo znalo pohyby, které potřebovala provést, ale mysl byla úplně zablokovaná. Tenistka Naomi Ósakaová zas odmítla tiskovou konferenci a pak úplně odstoupila z French Open. Michael Phelps přiznal, jak ho sebevražedné myšlenky po olympiádě 2012 donutily k léčbě. A to jsou jen ty nejokatější příklady.

Sportovci se dnes dostávají pod obrovský tlak a okolí nemusí vždy poznat, jak jejich stav duše silně ovlivňuje fyzické síly. Může to být i případ Mikaely Shiffrinové.

Reklama

Doporučované