Hlavní obsah

Nejnapínavější závod na olympiádě? Slalom slibuje obrovské drama

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Francouz Jean-Claude Killy byl skvělým slalomářem ve své době.

Reklama

Mužský slalom může být jednou z nejdramatičtějších a nejnevyzpytatelnějších soutěží na olympiádě v Pekingu. Vyhrát může teoreticky na 30 lyžařů. To už roky nikdo nepamatuje.

Článek

Slalomu ještě nedávno vládl jediný muž, rakouská superhvězda Marcel Hirscher. Bylo úžasné jeho mnoholetou dominanci sledovat. Ale ta doba vlastně přinesla strašnou nudu.

Před třemi sezonami rakouský král skončil a bylo to, jako by odešel skutečný panovník. Mužský slalom zasáhl plíživý chaos. A v sezoně 2021/2022 propukl naplno. V šesti slalomech stálo na pódiu už 14 sjezdařů. Dvakrát jen čtyři z nich a třikrát nikdo. To je naprosto ojedinělé. Dalším 10 slalomářům scházel na pódium jen krůček.

„Když odešel Hirscher, všichni čekali, že žezlo převezme Kristoffersen, ale to se nestalo. Možná ztratil trochu motivaci, možná je to i tím, že je od 19 let ve světovém poháru, a je unavený. Určitě šlo několik faktorů ruku v ruce,“ řekla Seznam Zprávám šéftrenérka ženské reprezentace alpských disciplín Eva Kurfürstová. „Slalom se jako disciplína vyvíjí, nahoru jde materiál. Do toho dochází k výměně generací a možná proto je to tak roztříštěné. Dnes prostě umí slalom na top úrovni víc lidí než dřív. Je tu velká vyrovnanost,“ zdůrazňuje česká expertka.

První závodník na slalomovém žebříčku má po šesti slalomech světového poháru jen 257 bodů. Samo o sobě to číslo nic neřekne. Tak si to porovnejme s ostatními disciplínami. V obřím slalomu má vedoucí sjezdař 480 bodů, ve sjezdu 445 bodů, v SG 380 bodů. Už z toho je vidět přímo obří nepoměr a výjimečnost situace, v níž se ocitají slalomáři.

Chcete slyšet jméno jednoho, dvou nebo tří favoritů? Americký Sports Illustrated si tipnul – zlato: Sebastian Foss-Solevaag, stříbro: Clement Noel a bronz: Lucas Braathen. Nezní to špatně, ale je to totální výstřel na slepo.

Můžou to být i tato jména: Kristoffer Jakobsen, Filip Zubčič, Alexis Pinturault, Johannes Strolz, Manuel Feller, Linus Strasser, Daniel Yule, Giuliano Razzoli, Dave Ryding, Henrik Kristoffersen, Atle Lie McGrath… Ale také nemusejí.

V závěsu za nimi jsou například Alex Vinatzer, Loic Meillard, Ramon Zenhausern, Tommaso Sala, Luca Aerni, Marco Schwarz…

Bude to tedy Rakušan, Francouz, Švýcar, Nor, Němec, Švéd, Ital, Brit, Američan nebo Kanaďan? Smůla, ani to vám nikdo nedokáže říct. Že tomu nerozumíte? Nic si z toho nedělejte, rozumí tomu málokdo.

Eva Kurfürstová jako favority jmenuje na prvních místech například Strolze, Noela, nebo Braathena. „Strolz je na tom výborně a ukázal to v kombinačním slalomu,“ říká. „Jinak technicky, když mu to vyjde, je na tom dnes nejlépe asi Noel. Jezdí hodně úzkou stopu a ta mu šetří centimetry. A pak je tu Braathen, který když předvede perfektní jízdu, bude velmi nebezpečný. To, co ukázal ve druhém kole ve Wengenu, jsem asi ještě neviděla. Slalom posunul někam dál. Jel velmi přímou stopu a přitom to bylo velmi plynulé,“ uzavírá.

Slalomy této sezony se konaly v dost rozdílných podmínkách. Ty pekingské to tipujícím ale vůbec neulehčily. Jsou naprosto odlišné od všech zmíněných šesti závodů. Závodníci pojedou na extrémně přemrzlém sněhu a budou tomu muset přizpůsobit techniku. Ukázalo se to už během slalomu žen. Mistryně světa ve slalomu Šárka Strachová přirovnává jízdu na takovém povrchu k jízdě na polystyrénu. I když v Pekingu napadl nový sníh, povrch zůstal agresivní a to nahrává výpadkům.

Kdo si myslel, že poskytneme návod na jednoznačný tip, je na omylu. Možná ale právě olympijský vítěz v Pekingu určí směr a stane se novým králem této úžasné disciplíny, která dala světu superhvězdy jako Toni Sailer, Jean-Claude Killy, Ingemar Stenmark nebo Alberto Tomba.

Program alpského lyžování na ZOH v Pekingu 2022

DatumČasKdoDisciplína
7. 2. (odloženo z 6.2., vítr)4:00 - 6:20mužiSjezd
7. 2.3:15 - 8:40ženyObří slalom - jízda 1 a 2
8. 2.4:00 - 6:15mužiSuperobří slalom
9. 2.3:15 - 9:00ženySlalom - jízda 1 a 2
10. 2.3:30 - 5:45mužiSuperkombinace (sjezd a slalom)
11. 2.4:00 - 6:00ženySuperobří slalom
13. 2.3:15 - 8:50mužiObří slalom - jízda 1 a 2
13. 2.3:15 - 9:00mužiSlalom - jízda 1 a 2
15. 2.4:00 - 6:00ženySjezd
17. 2.3:30 - 8:20ženySuperkombinace (sjezd a slalom)
19. 2.4:00 - 6:00muži i ženySoutěž družstev

Kompletní program ZOH v Pekingu naleznete ZDE.

Pravidla pro moderní slalom vytvořil Arnold Lunn v roce 1922 pro britské národní lyžařské mistrovství a stejná pravidla pak byla přijata i pro alpské lyžování na ZOH v roce 1936. Mužská slalomovou trať má 55 až 75 bran a vertikální rozdíl 180 až 220 metrů.

Hlavní technika moderního slalomu spočívá v křížném srážení tyčí – tedy nikoli vnitřní, ale vnější rukou. Závodníci používají různé ochranné prostředky, včetně chráničů holení, chráničů rukou, přileb a chráničů obličeje. Dříve se používaly bambusové tyče, které museli lyžaři celé objíždět. Na počátku 80. let byly nahrazeny tyčemi z tvrdého plastu, které jsou výkyvné a umožňují slalomářům přímější jízdu.

Lyžaři Světového poháru také běžně jezdili na slalomových lyžích o délce 203 – 207 centimetrů. Teprve na zimních olympijských hrách v Salt Lake City v roce 2002 začali používat vykrojené lyže o délce kolem 160 cm.

Reklama

Související témata:
Marcel Hirscher

Doporučované