Hlavní obsah

Sjezdař, který pamatuje „pravěk“. Věčně druhý Johan Clarey

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Francouzský sjezdař Johan Clarey se stříbrnou medailí, která má cenu zlata.

Reklama

Představte si, že jste sportovcem, kterému sudičky předpovědí, že nikdy nic nevyhraje. Řeknete si, že to nemá smysl. Chyba. Existuje sportovec, který nikdy nic nevyhrál, ale přesto je respektován víc než mnozí vítězové.

Článek

Je jím francouzský sjezdař, specialista na rychlostní disciplíny, a jmenuje se Johan Clarey. Je mu 41 let a i když nic nikdy nevyhrál, drží dva skvělé rekordy a zároveň pár hodně dobrých umístění na stupních vítězů. Sympatický Francouz je zaprvé nejstarším olympijským medailistou ve sjezdu a zároveň nejrychlejším špičkovým sjezdařem světa. Kromě toho drží další podobná prvenství v závodech Světového poháru.

Johan Clarey teď na olympiádě v Pekingu vydobyl stříbrnou medaili ve sjezdu, když skončil s vysokým číslem 19 pouhých 10 setin za prvním Švýcarem Beatem Feuzem. Jestli si myslíte, že to byl pro ostatní sjezdaře šok, tak se mýlíte. Překvapení to bylo jen pro nás laiky u televize. Johan Clarey totiž před 14 dny vydobyl podobně jako na olympiádě druhé místo v nejtěžším sjezdu světa v rakouském Kitzbühelu.

Úspěch v mé kariéře asi musel přijít později. Po třicítce jsem utrpěl mnohem méně zranění a byl jsem schopen mít z lyžování větší radost.
Johan Clarey

Ve světovém poháru začal úřadovat už v sezoně 2003/2004. Z pohledu současného sjezdařského sportu je to téměř pravěk. Americké sjezdařské superstar Mikaele Shiffrinové bylo tehdy 8 let. Od té doby dojel Johan v poháru ve sjezdu nebo v SG 5× druhý a 4× třetí. K tomu připočtěte již zmíněné druhé místo ve sjezdu nyní na olympiádě v Pekingu a další druhé místo na MS v SG v roce 2019 ve švédském Åre. Jestli to takhle bude pokračovat, Francouz nakonec ještě něco vyhraje.

Navíc, jak už jsme zmínili, drží jeden zajímavý světový rekord. V roce 2013 dosáhl při klasickém sjezdu na sjezdovce Lauberhorn ve Wengenu v úseku Haneggschuss rychlosti 161,9 km/h. Je to dosud nejvyšší naměřená aktuální rychlost ve Světovém poháru v alpském lyžování. Většinou sjezdaři na tzv. „speed gunech“ jezdí maximálně kolem 140 km/h. Ani po devíti letech se Clareymu nikdo nepřiblížil.

„Moje historie je zvláštní. Úspěch v mé kariéře asi musel přijít později. Po třicítce jsem utrpěl mnohem méně zranění a byl jsem schopen mít z lyžování větší radost,“ řekl Clarey. „Nejlepší léta jsem prožil mezi 35 a 40 lety, což je neuvěřitelné. Pokračovat v lyžování i po 40 je neuvěřitelné.“

Reklama

Doporučované