Hlavní obsah

Bruslařský zázrak, kvůli kterému nemají medaile ani soupeři, čeká na verdikt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Kamila Valijevová na olympiádě v Pekingu.

Reklama

Kamila Valijevová, jméno, které se stalo synonymem kontroverzního světa ruského dopingu.

Článek

Sportovní arbitrážní soud (CAS) projednává dopingový skandál ruské krasobruslařky Kamily Valjevové, který otřásl celým sportem a vrhl stín na již tak problematický antidopingový systém její země.

Verdikt má padnout ve středu.

Devatenáct měsíců poté, co v roce 2022 Valijevová pomohla Ruskému olympijskému výboru získat zlato v týmové soutěži na zimních olympijských hrách v Pekingu, přestože měla pozitivní test na zakázanou látku, sportovci stále čekají na spravedlnost, napsala agentura Reuters.

Valijevová se narodila v roce 2006 v ruské Kazani a její cesta světem krasobruslení byla poznamenána neuvěřitelným talentem a rekordními úspěchy – ale také dopingovým skandálem, který stále poutá pozornost sportovního světa a který vrhl stín na již tak problematický antidopingový systém její domovské země.

Kontroverze na hrách v Pekingu

Sportovkyni bylo v době konání her v Pekingu pouhých 15 let. Poté, co dívka absolvovala na olympiádě týmovou soutěž, v níž sportovci Ruského olympijského výboru vybojovali zlato, přišla z laboratoře ve Stockholmu zpráva o pozitivním dopingovém nálezu. Konkrétně šlo o vzorek odebraný již 25. prosince 2021, v němž byl nalezen trimetazidin.

Látka, která se běžně využívá k léčbě anginy pectoris, zvyšuje průtok krve do srdce a omezuje rychlé výkyvy krevního tlaku. Na seznamu zakázaných látek Světové antidopingové agentury WADA je od roku 2014.

Připomeňte si

Připomeňte si kontext kauzy ruské krasobruslařky Kamily Valijevové.

Kvůli nálezu mezinárodní olympijský výbor pozastavil slavnostní ceremoniál, a tak své medaile nedostal ani ruský tým, ani druzí Američané, ani třetí Japonci. Na medaile všichni tito sportovci čekají dodnes - respektive na konec soudního procesu.

Později ale Valijevové tříčlenný panel CAS navzdory pozitivnímu testu povolil účast v soutěži jednotlivců. V té se ale dilema ohledně předávání medailí nekonalo - během volné jízdy Valijevová mnohokrát upadla, a na medailové příčky tak nedosáhla. Nezvládla obrovský tlak, který se kvůli kauze kolem ní objevil.

Už ohledně samotné účasti Valijevové v soutěži jednotlivců proběhla značná kontroverze. Argumenty CAS, který dal Valijevové zelenou, se opíraly o to, že stále chybí výsledky testu vzorku odebraného na ruském šampionátu onoho 25. prosince. CAS tedy nerozhodoval o tom, zda Ruska porušila, či neporušila pravidla, ale zda je dost důkazů pro to, aby pravděpodobnou olympijskou vítězku vyřadil ze hry. A panel rozhodl, že jednoznačnými důkazy nedisponuje.

Následné právní bitvy a vyšetřování se týkaly Ruské antidopingové agentury (RUSADA), Mezinárodní bruslařské unie (ISU) a Světové antidopingové agentury (WADA).

Disciplinární komise ruské antidopingové agentury totiž shledala, že se nyní sedmnáctiletá teenagerka nedopustila dopingového přestupku, přestože přiznala, že neprošla dopingovým testem. Valijevová za porušení pravidel podle RUSADY „nenese vinu a nezpůsobila jej ani svou nedbalostí“. WADA a ISU toto rozhodnutí pak napadly u nejvyššího sportovního soudu ve švýcarském Lausanne. Řízení ale veřejnosti přístupné nebylo.

Neveřejné slyšení

CAS již předem uvedl, že účastníci řízení si nepřejí veřejné slyšení, a dokonce zamítl žádost týmu USA, který byl v týmové soutěži na hrách v Pekingu stříbrný, aby se za ně zúčastnil pozorovatel, napsal The Guardian.

WADA pro Valijevovou podle CBS News požaduje čtyřletý zákaz činnosti, který by zahrnoval i anulování jejích výsledků z Pekingu. „Chceme spravedlivý výsledek případu založený na faktech,“ uvedl v prohlášení mluvčí WADA James Fitzgerald. Organizace ISU rovněž požaduje, aby Valijevová za svůj prohřešek obdržela zákaz činnosti.

Vincent Čou, jeden z amerických krasobruslařů, který stále čeká na svou medaili z Pekingu, v pondělním prohlášení uvedl, že celosvětový antidopingový systém „selhává“. „Otevřené a transparentní slyšení by sportovcům pomohlo pochopit jakékoli rozhodnutí, které bude vydáno. Transparentnost by posílila důvěru v globální antidopingový systém, který ztratil důvěru svých nejdůležitějších aktérů: sportovců,“ prohlásil.

„Opožděná spravedlnost je odepřená spravedlnost - já a moji kolegové z týmu už nikdy nedostaneme šanci předstoupit před svět a oslavit naši celoživotní tvrdou práci,“ dodal.

MOV v úterním prohlášení uvedl, že frustraci sportovců sdílí. „Chceme, aby výsledky soutěží byly v době konání her konečné, aby si sportovci mohli užít slávu okamžiku,“ uvedl.

Prezident Ruského olympijského výboru (ROV) Stanislav Pozdňakov již před začátkem slyšení prohlásil, že se domnívá, že šance na očištění Valijevové jsou vysoké. Podle webu Inside The Games se opírá o argument, že jí v době pozitivního testu bylo teprve 15 let, což podle něj znamená, že byla dle regulí chráněnou osobou.

Valijevová ani zástupci Rusada do Lausanne podle The Guardianu neodcestovali, místo toho se tam objevili prostřednictvím videohovoru. Soud uvedl, že není jasné, kdy bude vyhlášeno rozhodnutí. Antidopingoví experti ho neočekávají dříve než za několik měsíců.

Reklama

Doporučované