Hlavní obsah

První cyklistický monument ovládl van der Poel. Vstoupil do síně slávy

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Mathieu van der Poel slaví vítězství těsně po dojezdu cyklistického monumentu Milano–Sanremo.

Reklama

Cyklistické monumenty mají mít monumentální průběh. I finiš. Ten první letošní, Milano–Sanremo, ho měl ve všem, v čem si vzpomenete. A jeho vítěz Nizozemec Mathieu van der Poel dokázal, že je naprosto mimořádným sportovcem.

Článek

Jestli letošní cyklistická sezona bude taková jako Milano–Sanremo 2023, pak se máme na co těšit. Tohle byla skvostná reklama na absolutně vrcholnou cyklistiku. 300km závod splnil všechna očekávání a v jeho cíli bojovali na čele o vítězství všichni hlavní favorité.

Bylo výjimečné vidět, jak hlavní favorit Tadej Pogačar narazil ve finále na tvrdou zeď dalších výborných klasikářů. Nakonec vyhrál suverénně muž, který se v posledních dvou třech letech dostával do titulků nejčastěji. 28letý fenomén, univerzál, jakých světová cyklistika zas tolik nemá.

Jen posuďte sami. Loni vyhrál monument Kolem Flander (už podruhé) a další superklasiku Dwars Door Vlaanderen. K tomu přidal vítězství v etapě na Giru a tři etapy držel i dres lídra. Letos získal titul mistra světa v cyklokrosu (už po páté) a teď vyhrál první monument sezony Milano–Sanremo.

Přitom před půl rokem po incidentu na MS v silniční cyklistice v Austrálii to s ním vůbec nevypadalo dobře. Kvůli tomu, že se po celonočním obtěžování před klíčovým silničním závodem příliš ostře obořil na dvě pubertální děvčata, která se vymkla kontrole rodičů, byl dokonce zatčen a vyslýchán australskou policií. Nakonec to byl spíš velký trapas pro Austrálii a dnes je tenhle zlý sen zapomenut.

Počítejte s námi další úspěchy. Mathieu van der Poel vyhrál také etapu na Tour de France (2021) a nosil šest etap žlutý dres, superklasiky Amstel Gold Race (2019), Strade Bianche (2021) nebo Brabantský šíp (2019). K tomu připočítejte vítězství v etapovém závodě Kolem Británie (2019).

Tenhle atletický chlapík vyniká skvělou výbušností, umí přejet i střední kopce a v klasikách má neuvěřitelný „dieselový“ motor, který mu umožňuje šlapat dlouhé kilometry velmi vysokým tempem. A pak i ostrý závěr.

Je idolem mladé cyklistické generace. Dobře vypadá, je usměvavý a vzbuzuje dojem, že nemá žádný problém. S přítelkyní Roxanne tvoří ukázkový pár.

Před pár dny prohlásil, že kdyby nezávodil v zimních cyklokrosech, tak by byl teď na jaře na silnici v lepší formě. Výsledek jsme viděli v sobotu, kdy odjel pár kilometrů před cílem v legendárním kopci Poggio jak hlavnímu favoritovi Tadeji Pogačarovi, tak i Woutu van Aertovi nebo Filippo Gannovi. Rázem to byl zas ten starý dobrý MVDP.

Od debutu v cykokrosu v sezoně 2009-10 všichni tušili, že se zrodil výjimečný talent. Potvrdil to hned v prvním roce „ostré“ silniční sezony 2012. Sbíral jedno vítězství za druhým.

Pozor, kromě silnice a cyklokrosu umí výborně závodit i na horských a gravel kolech na šotolině. Musí mít ostatně fantastickou cyklistickou DNA. Pochází z rodiny špičkových profesionálních cyklistů. Jeho bratr David v roce 2013 vyhrál národní šampionát v cyklokrosu do 23 let. Otec Adri je bývalý šestinásobný nizozemský národní šampion a mistr světa v cyklokrosu z roku 1996. Byl také dvakrát vítězem etapy na Tour de France a během své kariéry vyhrál několik velkých klasik.

A teď to hlavní. Jeho dědeček z matčiny strany byl francouzský cyklista Raymond Poulidor, vítěz Vuelty z roku 1964, který také třikrát dokončil Tour de France na druhém místě a pětkrát byl třetí. Sanremo vyhrál v roce 1961 a byl to jediný monument, kde zvítězil.

Sanremo určitě není snadný závod. Říká se, že tu vždy nevyhrává ten nejlepší, ale ten nejšťastnější. Jenže za posledních pět let tu kromě van der Poela zvítězil i Wout van Aert nebo Julian Alaphilippe. A to asi nebude náhoda.

Teď se Mathieu van der Poel rázem pasoval i na hlavního favorita legendárního závodu Paříž–Roubaix, který se pojede 9. dubna. Jednou už dojel třetí, jednou devátý.

Reklama

Doporučované