Hlavní obsah

Sezona je v poločase, ale suverénní Odermatt už skoro ovládl Světový pohár

Foto: Profimedia.cz

Marco Odermatt suverénně nakročil ke třetí celkové výhře Světového poháru alpských lyžařů.

Reklama

Pokud se nic zásadního nestane, Světový pohár mužů je prakticky rozhodnutý. Může za to hlavní favorit Marco Odermatt, který si vytvořil dobrý náskok a udržuje excelentní formu.

Článek

Abychom byli úplně spravedliví, máme tu vlastně souhru dvou faktorů. Nejenom výkonnost švýcarského univerzála Marka Odermatta, ale také odstoupení druhého hlavního favorita Rakušana Marka Schwarze kvůli zranění kolene ukazuje, že o vítězi letošní sezony je rozhodnuto v její polovině.

Schwarz loni skončil až sedmý. Letos se ale zlepšil prakticky ve všech disciplínách a tvrdě bojoval s Odermattem o první místo. Nastupoval jako jeden z mála sjezdařů seriálu do všech disciplín. Ve slalomu a v obřím slalomu se držel na prvním a druhém místě, i v SG byl ještě v první desítce a ve sjezdu bezpečně v první třicítce. Možná že právě to se mu však stalo osudným. Právě při sjezdu v Bormiu těsně před koncem roku se vážně zranil a sezona pro něj skončila.

Tím otevřel dokořán cestu k vítězství Odermattovi. Talentovaný Švýcar jezdí v kolotoči Světového poháru o jednu disciplínu méně – vynechává svůj nejslabší slalom. Podle všeho dobře dělá. Stačí v náročném seriálu aspoň trochu odpočívat.

Jinak objem, který zvládá – a jak ho zvládá –, je obdivuhodný. Je jasně první nejen v celkovém pořadí (nad druhým Norem Aleksanderem Aamodtem Kildem vede o víc než 400 bodů), ale vedoucí pozice drží jak v obřím slalomu, v němž je zcela dominantní, tak těsně i v SG a sjezdu. Mimochodem, teď v Adelbodenu ovládl už sedmý obří slalom v řadě.

Pokud by letos vyhrál celkové pořadí Světového poháru už potřetí, zařadil by se teprve ve 26 letech mezi největší sjezdaře historie.

Co by se muselo stát, aby Odermatt nevyhrál?

Ačkoli Světový pohár je teprve před koncem první poloviny, muselo by to být něco naprosto mimořádného.

Vynikající švýcarský univerzál by se musel zranit nebo by musel přijít hluboký propad formy. Jeho hlavní zbývající rival, zmíněný Aamodt Kilde, by navíc musel začít vyhrávat jeden závod za druhým. Obřák v Adelbodenu teď Nor zajel překvapivě jako druhý, přitom to byla dosud jeho nejslabší disciplína. Jenže Odermatt ho stejně porazil, a tím na něj opět zvýšil náskok.

Ztráta Švýcarova celkového prvenství tak leží spíš jen v teoretické rovině.

Fanoušci alpského lyžování se tak mohou těšit aspoň na zbývající velké dílčí bitvy – hlavně na blížící se sjezdy v Kitzbühelu a Wengenu a pak březnové finále Světového poháru v Saalbachu.

Reklama

Doporučované