Hlavní obsah

Sport ve stínu války. Ukrajinský paralympijský tým dorazí do Číny

Foto: Profimedia.cz

Účinkující se ve středu účastní slavnostního zapálení pochodně pro olympijskou štafetu. Snímek z Pa-ta-lingu u Velké čínské zdi.

Reklama

Ve stínu války na Ukrajině v pátek zazáří pekingský Národní stadion. Stále zůstává několik nezodpovězených otázek – co s paralympioniky z Ruska a Běloruska a nakolik je vhodné dopřát zahajovacímu ceremoniálu oslavný nádech.

Článek

O plynulém přechodu zimních olympijských her v paralympiádu snad letos nemůže být řeč. Obě akce letos pořádá Peking. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se ale zdá, že Martina Sáblíková svůj bronz vybruslila před několika dlouhými měsíci, nikoli dny.

Pořadatelé ZOH 2022 řešili, co s pandemií, v případě paralympiády další otázky přidává válka mezi Ukrajinou a Ruskem.

V pátek Národní stadion v Pekingu, známý jako Ptačí hnízdo, slavnostním ceremoniálem přivítá stovky sportovců z celého světa. Přípravy na globální slavnost ale tlumí globální obavy z války a je pravděpodobné, že se ceremoniál uskuteční pouze v decentním duchu, píše agentura AFP.

Otázkou také zůstává, co s reprezentanty ze zemí, které na Ukrajinu zaútočily.

Pro tentokrát s reakcí neotálel ani Mezinárodní olympijský výbor (MOV), jenž v pondělí vyzval sportovní federace po celém světě, aby kvůli napadení Ukrajiny vyloučily sportovce z Ruska a Běloruska. Konečný verdikt o jejich účasti padne po zasedání Mezinárodního paralympijského výboru ve středu večer.

Ruští sportovci mají soutěžit pod neutrálním praporem Ruského paralympijského výboru (RPC) po zákazu uděleném v roce 2020 za státem podporovaný doping. Většina ze 71 sportovců RPC měla do čínské metropole dorazit v úterý.

Problém představovala také cesta ukrajinských paralympioniků do Pekingu. Logistický problém přiživovalo uzavření civilního vzdušného prostoru, nejméně půl milionu lidí prchajících do sousedních zemí a ruské jednotky bombardující civilní cíle po celé zemi.

Předseda výboru Andrew Parsons minulý týden řekl, že přesun ukrajinských sportovců bude „mamutí výzva“, a z bezpečnostních důvodů odmítl sdělit podrobnosti. V úterý večer národní sportovní výbor pro zdravotně postižené potvrdil, že celý tým 20 sportovců a devíti průvodců na hry dorazí.

„Doufám, že 2. března budeme v Pekingu,“ řekla Natalia Garachová, manažerka komunikace ukrajinského týmu. Nevelká východoevropská delegace si v roce 2018 odvezla domů 22 medailí – včetně sedmi zlatých – a získala tak šesté místo ve světovém žebříčku.

Pro některé členy týmu bude emocionální horská dráha a zhoršené soustředění déjà vu. Během zimní paralympiády v roce 2014, kterou pořádalo Rusko, se ukrajinští sportovci museli potýkat se zprávami o anexi poloostrova Krym.

Smutná zpráva ukrajinský sport zastihla v úterý. V bojích s ruskými vojáky u Charkova zahynul devatenáctiletý biatlonista Jevhen Malyšev.

Sportovní klání začne v sobotu, kdy se více než 650 sportovců ze 49 zemí utká v 78 disciplínách šesti sportů. Na programu je lední hokej, snowboarding, biatlon, běh na lyžích, alpské lyžování a curling na vozíku.

Stejně jako olympiáda minulý měsíc proběhne paralympiáda v přísné koronavirové bublině. Diváci ani tentokrát nemají šanci koupit vstupenky, nicméně několika vyvoleným má být dovoleno některé disciplíny sledovat živě, za dodržení společenských rozestupů.

Dění na Ukrajině rozvířilo solidaritu i ve sportovním světě. FIFA vyloučila Rusko z mistrovství světa v roce 2022, „až do odvolání“ si Rusové a Bělorusové nezahrají ani na mezinárodních ragbyových akcích. Ruský prezident Vladimir Putin, uznávaný judista, byl suspendován jako čestný šéf Mezinárodní federace juda.

Reklama

Doporučované