Hlavní obsah

Bučení ve Wimbledonu. Svitolinová dál odmítá podat ruku Ruskám a Běloruskám

Foto: Getty Images

Běloruska Azarenková a Ukrajinka Svitolinová během vzájemného utkání ve Wimbledonu.

Reklama

Ukrajinská tenistka Elina Svitolinová dlouhodobě opakuje, že si s běloruskými a ruskými hráči odmítá podávat po utkáních ruku. Po zápasu s Běloruskou Viktorií Azarenkovou tak z kurtu odešla, kritika se pak snesla na její soupeřku.

Článek

„Už jsem několikrát řekla, že dokud ruská vojska neodejdou z Ukrajiny a my si nevezmeme zpět naše území, ruku si (s ruskými a běloruskými hráči) nepodám,“ zopakovala v neděli ukrajinská tenistka Elina Svitolinová.

Po zápase, ve kterém zvítězila nad Běloruskou Viktorií Azarenkovou a postoupila tak do čtvrtfinále, si odmítla se soupeřkou potřást rukou. Poté, co Svitolinová esem využila svůj první mečbol v rozhodujícím třetím setu a vyhrála utkání, Azarenková uctivě mávla rukou na Ukrajinku, která nereagovala.

Stadion pak Bělorusku vybučel, proti čemuž se tenistka následně vymezila a označila reakci fanoušků za neférovou. „Co jsem měla dělat? Zůstat a čekat? (Svitolinová) si nechce podat ruku s Rusy, Bělorusy. Respektovala jsem její rozhodnutí,“ řekla Azarenková na tiskové konferenci.

Osmadvacetiletá Svitolinová řekla, že „opravdu nedokáže odpovědět“, zda ji překvapila nepřátelská reakce britského publika na Azarenkovou.

„Mám pocit, že na každou hráčku, která prohraje a nedojde k podání ruky, se bučí. Myslím, že tenisové organizace musí přijít s prohlášením, že mezi ruskými/běloruskými a ukrajinskými hráčkami nedojde k podání ruky,“ řekla Svitolinová, která se k tenisu vrátila teprve před třemi měsíci po říjnovém porodu.

Wimbledon na Seznam Zprávách

Po Australian Open a French Open probíhá i v pořadí třetí grandslam letošního roku. Wimbledon začal v pondělí 3. července, i s početnou účastí českých hráčů a hráček.

Není to poprvé, kdy se válka na Ukrajině promítla na kurty. Minulý měsíc na turnaji French Open Svitolinovou vypískali, když odešla z kurtu poté, co si po čtvrtfinálové porážce nepodala ruku s Běloruskou Arynou Sabalenkovou.

Vítězka letošního Australian Open sice válku na Ukrajině odsoudila, k režimu běloruského diktátora Alexandra Lukašenka se ale vyjadřovala dlouho vyhýbavě. Zúčastnila se dokonce i Lukašenkova novoročního projevu v roce 2021, krátce po násilném potlačení masových protestů v Bělorusku. „Je to těžká otázka. Chci říct, že nepodporuji válku, to znamená, že teď nepodporuji Lukašenka,“ řekla Sabalenková v červnu.

Ukrajinská tenistka, která pochází z válkou zničené Oděsy, otevřeně mluví o bolesti, kterou invaze její zemi způsobuje. „Cítím i zodpovědnost. Takže když jdu hrát tenhle zápas proti Rusce, Bělorusce, cítím samozřejmě větší tlak, že musím vyhrát. Proto pro mě hodně znamená, když se mi podaří získat taková vítězství. Svým způsobem přinést toto vítězství, malé vítězství, Ukrajině,“ vysvětlila dřív Svitolinová.

Bělorusko slouží od začátku ruské invaze jako základna pro ruská vojska. Ze země také směřoval loňský útok na Kyjev a z běloruských letišť startují ruské bombardéry nebo rakety. Kvůli podpoře války tak některé mezinárodní sportovní organizace zakázaly vedle ruských sportovců start i Bělorusům.

Podívejte se na snímky z letošního Wimbledonu:

+10

Reklama

Doporučované