Hlavní obsah

Jak si někdejší jednička Halepová tragicky pokazila tenisovou kariéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images, Getty Images

Simona Halepová na US Open 2022.

Reklama

Stala se dvojnásobnou grandslamovou šampionkou, prodrala se na 1. místo žebříčku WTA a vydělala přes 40 milionů dolarů. Teď 31letá Rumunka končí jako podvodnice, která si vylepšovala formu dopingem.

Článek

Světovou hráčku první kategorie Simonu Halepovou čeká čtyřletý zákaz hraní za porušení antidopingových pravidel, což v jejím věku znamená prakticky konec kariéry.

Rumunka se brání, že je v tom nevinně, ale důkazy jsou zdrcující a těžko ji z toho vysekají i ti nejlepší právníci. Nezávislý soud totiž rozhodl, že se dopustila porušení antidopingových pravidel zcela úmyslně.

Halepová vyhrála v roce 2018 French Open a v následujícím roce ovládla i Wimbledon. Pak ale přišel útlum a nikdy už se nevyšplhala tak vysoko. Loni ve Wimbledonu došla aspoň do semifinále.

Pro zdárnou kariéru podstoupila v životě ledacos. Nechala si třeba operativně zmenšit poprsí, aby ji relativně větší míry nelimitovaly ve vrcholovém profi sportu.

Teď ale čelí dvěma obviněním: jednomu za pozitivní test na Roxadustat a druhému za nesrovnalosti v biologickém pasu sportovce. A právě tahle dvojí nesrovnalost je obřím problémem.

Pamatujete si na případ českého cyklisty Romana Kreuzigera, který měl „jen“ problém s biologickým pasem? Federace UCI nakonec ustoupila, protože Romanovi žádný zlý úmysl nedokázala. Měl jen vychýlené ukazatele. U Halepové je to ale mnohem vážnější.

Sice vždy popírala, že užívala zakázanou látku Roxadustat, ale její argumenty rozhodující orgány asi nepřesvědčí. Pozitivní test na Roxadustat měla na US Open v srpnu 2022, což vyvolalo jeden z nejsledovanějších dopingových případů v tenisu vůbec.

Roxadustat se lékařsky používá k léčbě anémie, nedostatku železa, který může způsobit únavu. Lék zvyšuje jak počet červených krvinek, tak množství hemoglobinu, bílkoviny, která přenáší kyslík ve vašem těle, nacházející se v těchto buňkách. A více kyslíku v těle pomáhá zlepšit vytrvalost a regeneraci.

Když měla Simona v říjnu 2022 pozitivní test, dostala dočasné pozastavení činnosti. Bránila se, že požila Roxadustat nevědomky. Prý kontaminace kolagenového doplňku. Letos v květnu ale přibylo druhé obvinění – testy zjistily nesrovnalosti v jejím biologickém pasu sportovce (ABP).

ABP shromažďuje a porovnává biologická data, aby v průběhu času odhalil nesrovnalosti v krvi sportovce, které by naznačovaly možný doping. Obhajoba Halepové argumentovala, že zjištěné nesrovnalosti byly způsobeny různými faktory, včetně ztráty krve během operace a období, kdy netrénovala.

Jenže na pevnou obranu to vůbec nevypadá. Zpráva připravená nezávislým panelem měla 126 stran, na nichž byla odhalena složitost případu. Závěry se soustředily na dvě již zmíněné klíčové oblasti: údajnou kontaminaci Roxadustatu a nesrovnalosti v krevním pasu Halepové.

Zpráva dospěla k závěru, že kolagenový doplněk užívaný Halepovou, nazývaný Keto MCT, byl kontaminován Roxadustatem na úrovni pravděpodobnosti. Zároveň však nezávislý panel podle zprávy zjistil, že ve vzorku poskytnutém Halepovou na US Open 29. srpna loňského roku byl další zdroj Roxadustatu. A tento druhý zdroj už Halepová nebyla schopna identifikovat.

Tři odborníci v roli soudců

Právě to je velký problém. „Uvědomujeme si, že naše závěry zahrnují zjištění něčeho, co se samo o sobě zdá být vysoce nepravděpodobné, že zhruba ve stejnou dobu v roce 2022 paní Halepová požila Roxadustat ze dvou zcela samostatných zdrojů.“

Zpráva zároveň uvádí, že tři odborníci mají vysokou míru důvěry a že neexistuje nevinné vysvětlení pro nesrovnalosti v profilu biologického pasu Halepové.

Experti Dr. Jakob Morkeberg, Dr. Laura Garvican-Lewisová a profesor Giuseppe d'Onofrio hodnotili 51 platných vzorků krve Halepové. Každý dospěl k závěru, že šlo o pravděpodobný doping. Její obranu ohledně ztráty krve během operace a údajných změn, když nebyla aktivní, shledali jako nevěrohodnou.

Panel odborníků tak došel k závěru, že Halepová nevysvětlila abnormality. Konstatoval, že možnost manipulace s krví je vysoká s tím, že šlo pravděpodobně o zakázanou metodu. Zpráva zároveň uvedla, že existují tři známé metody krevního dopingu: injekční aplikace erytropoetinu (EPO) ke stimulaci červených krvinek, infuze kyslíku ke zvýšení hemoglobinu a transfuze krve ke zvýšení hladiny kyslíku.

Mezinárodní agentura ITIA, která je zodpovědná za testování v rámci tenisu, požádala o šestiletý zákaz pro Halepovou, kvůli přitěžujícím okolnostem s tím, že označila její doping za opakující se a sofistikovaný. Vyjádřila přesvědčení, že Rumunka musela používat zakázanou látku nebo zakázanou metodu od března 2022.

ITIA usoudila, že Halepová užívala krevní doping, aby zlepšila své loňské vystoupení ve Wimbledonu a na US Open. Zároveň požádala, aby její výsledky byly zrušeny od 8. března 2022 do dočasného pozastavení 7. října 2022.

Pokud se má Rumunka vyhnout čtyřletému zákazu hraní tenisu, musí prokázat, že použití Roxadustatu z jiného zdroje nebylo úmyslné.

Halepová vždy popírala, že by Roxadustat užívala vědomě. Pozitivní testování prý bylo největším šokem v jejím životě. Do té doby prý o Roxadustatu ani nikdy neslyšela. V prohlášení předloženém nezávislému soudu Halepová uvedla, že doplněk Keto MCT jí doporučila fyzioterapeutka Candice Gohierová jako pomoc při problémech s nosní sliznicí.

Popsala zároveň, jak si u Gohierové a u trenéra Patricka Mouratoglou zároveň ověřila, že Keto MCT je bezpečný přípravek.

Ale teď zbystřete pozornost.

Halepová uvedla, že Keto MCT začala brát v polovině srpna 2022 a užívala jej pět dní mezi 23. a 28. srpnem – den před US Open, kde nečekaně vypadla hned v prvním kole. Jenže… nezveřejnila doplněk Keto MCT na svém formuláři dopingové kontroly pro vzorek moči, který byl pozitivní 29. srpna, a nezmínila se o něm ani v rozhovoru s ITIA dne 26. října.

Při červnovém slyšení Rumunka řekla, že na to v obou případech zapomněla.

Reklama

Doporučované