Hlavní obsah

„Je to nechutné.“ Bývalá tenistka se ohradila proti komentářům o svém těle

Foto: Profimedia.cz

Bývalá tenistka působila na letošním Australian Open jako komentátorka.

Reklama

Stačilo vystoupení v televizi a bývalá australská tenisová hvězda se stala terčem urážlivých komentářů o své postavě. Jelena Dokićová se v minulosti svěřila, že za kariérní úspěchy zaplatila psychickým zdravím.

Článek

Jelena Dokićová už skoro deset let tenis profesionálně nehraje, na letošním Australian Open pracuje jako komentátorka. Právě kvůli jejímu vystoupení v televizi se jí dostalo mnoha, jak sama říká, „nechutných“ komentářů, které mířily na její váhu. Dokićová se proti příspěvkům ohradila na sociální síti Instagram.

„Nejčastějším komentářem bylo ‚Co se jí stalo, že je tak velká?,“ napsala. „Řeknu vám, co se stalo. Nacházím způsob, jak přežít, bojuji. A opravdu nezáleží na tom, co dělám a co se stalo, protože na velikosti by záležet nemělo,“ doplnila.

Dokićová také zmínila, že se nenechá umlčet tyrany. „Jsem tady a bojuji za všechny ty, kteří byli ponižováni a zneužíváni,“ napsala. „Nemohu změnit svět, ale budu i dál mluvit, poukazovat na takové chování. Budu používat svou platformu k něčemu dobrému, podporovat ostatní tam venku a dávat jim hlas. Snažit se, aby se ostatní cítili méně sami a vystrašení,“ uzavřela.

Jelena Dokićová ukončila tenisovou kariéru v roce 2014, poté co se jí podařilo dosáhnout hned několika kariérních vrcholů, připomíná CNN.

V roce 1999 se v pouhých šestnácti letech dostala do čtvrtfinále Wimbledonu, o rok později pak na tomtéž turnaji skončila v nejlepší čtveřici a reprezentovala Austrálii na olympijských hrách v Sydney. V roce 2002 se stala čtvrtou nejlepší hráčkou světa poté, co se na French Open dostala až do čtvrtfinále.

Za úspěch na kurtu ale zaplatila psychickým zdravím. V roce 2018 poprvé vyšla tenistčina autobiografie s názvem Unbreakable, ve které popisuje, co se na pozadí zářné kariéry odehrávalo.

Dokićová píše o fyzickém, verbálním i duševním týrání, kterému prý čelila od svého otce a někdejšího trenéra Damira Dokiće. V roce 2002 proto vzájemné vztahy přerušila, a jak sama popsala, odešla uprostřed noci, jen s taškou na tenisové rakety a kufrem.

CNN už po vydání memoárů žádala Dokiće o komentář, ten ale nereagoval. Pro srbský deník Blic už v roce 2009 uvedl, že neexistuje žádné dítě, které by rodiče nebili, a stejně tak to bylo i s Jelenou.

Dokićová také už dříve přiznala, že dlouze bojovala s duševním zdravím. Loni v červnu na instagramu zveřejnila video, kde odhalila, že uvažovala o sebevraždě. Řekla ale, že odborná pomoc ji nakonec zachránila.

Reklama

Související témata:
Jelena Dokić

Doporučované