Hlavní obsah

Nadal je znovu mimo hru, ale teď se ještě nevzdá

Foto: Getty Images, Getty Images

Rafael Nadal po prohraném čtvrtfinále v Brisbane. Už tušil, že je zle.

Reklama

Rafael Nadal musel znovu odložit návrat na kurty kvůli dalšímu zranění. Ocitá se už opravdu na velmi kritické křižovatce kariéry. Ale ještě to, zdá se, nechce úplně vzdát. Stojí před ním vidina oblíbené antuky a možná i olympiády.

Článek

Jeden z historicky nejlepších tenistů světa, vynikající antukář, který získal dohromady 22 Grand Slamů, utrpěl pár dní před zahájením Australian Open mikrotrhlinu ve svalu. Přestože to nebylo na stejném místě jako vleklé zranění kyčle, stačilo to k tomu, aby Rafael Nadal účast v Melbourne zrušil.

Je to obrovská smůla, protože 37letý tenista se chtěl po zranění kyčle vrátit do hry. Dokonce se na chviličku vrátil. Po téměř roce hrál tenis a na Brisbane International se mu dařilo, než ho ve čtvrtfinále vyřadil Jordan Thompson. Na konci tohoto zápasu se bohužel objevily příznaky nového zranění.

Naštěstí špatná zpráva není tak úplně špatná. „Magnetická rezonance potvrdila, že mám mikrotrhlinu ve svalu, ne však v té části, kde jsem měl předchozí zranění, a to je dobrá zpráva,“ napsal Nadal na sociální sítě. „Nejsem připravený soutěžit s maximálním nasazením v pětisetových zápasech. Odlétám zpět do Španělska za svým lékařem, trochu se léčit a odpočívat.“

I když to vysloveně neřekl, vypadá to, že má chuť ještě pokračovat, byť musí úvodní Grand Slam sezóny, který už vyhrál v letech 2009 a 2022, oželet. Klíčové bude posouzení jeho lékaře. Teprve poté stanoví plány na zbytek roku 2024.

Expertka Eurosportu Barbara Schettová vyjádřila přesvědčení, že Nadal v tuto chvíli ještě nebude chtít skončit a odejít do sportovního důchodu. Ale že mu půjde hlavně o návrat do pomalu se blížící antukové sezony. „Víme, že klade důraz na antukovou sezónu. Chce tam hrát dobře, chce být fit a zdravý. A chce startovat i na olympiádě, takže si musí odpočinout… Jedna věc je jistá, že ho znovu uvidíme,“ řekla Schettová.

Také další expert Eurosportu Alex Corretja si myslí, že nejnovější zranění neodradí Rafu od návratu k tenisu. A že ho to nezdeptá ani psychicky. Bývalý špičkový tenista věří, že se 22násobný grandslamový šampion zotaví ze svého posledního zranění a že jeho zápasy v Brisbane mu dodaly spíš sebevědomí, aby odchod do důchodu ještě o něco odložil.

„Po tolika měsících bez zápasu je logické, že svalově můžete pociťovat určité nepohodlí. Důležité je, že to není v místě, kde měl ono velké zranění. V tuto chvíli věřím, že pokud se Rafa uzdraví, nemusí ho to psychicky ovlivnit. Uvědomil si, že jeho úroveň vzrostla, že je zpět tam, kde chtěl být. Jediné, v co musíme doufat, je, že se dokáže zotavit, hrát ještě pár dní a vrátit se a soutěžit v turnajích,“ uvedl Corretja.

Je však pravděpodobné, že se rozloučil s Melbourne, městem, kde prožil opravdu emotivní chvíle. Mezi oběma tituly z let 2009 a 2022 byla 13letá mezera a čtyři finálové prohry. Zatímco jeho vítězství v roce 2009 bylo další kapitolou dlouhého soupeření s Rogerem Federerem, v roce 2022 se mu podařilo skoro zázračně zastavit Daniila Medveděva.

Jak uvedla BBC, oba zápasy se vedly na pět setů a překročily čtyřhodinovou hranici. Oba byly impozantní ukázkou obrany Nadala, když zachránil 13 z 19 brejkbolů proti Federerovi a 16 z 22 proti Medveděvovi. Zejména to druhé vítězství, poznamenané nejistým obdobím, kdy se obával, že bude muset skončit, popsal jako jedno z nejemotivnějších kariéry.

Reklama

Doporučované