Hlavní obsah

Poslední pokus Rafaela Nadala vrátit se na vrchol

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Rafael Nadal se chystá na návrat. Podaří se mu ještě prorazit znovu do špičky?

Reklama

Rafael Nadal se chce vrátit k tenisu na turnaji v Brisbane na přelomu roku těsně před plánovanou účastí na Australian Open. Mohl by to být úžasný comeback, sám Španěl však po roce pauzy optimismus důrazně mírní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už už to s Nadalem vypadalo hodně špatně.

Že se po vážných zdravotních potížích snad nevrátí. Nejlepší antukář posledního desetiletí má však tuhý kořínek a ukazuje, že chce po boku nezničitelného Novaka Djokoviče dál bojovat s mladou generací.

Ale jednoduché to mít nebude. 37letý Nadal má zřejmě poslední šanci. Čas mu rychle utíká. Jestli ne teď, tak asi už nikdy. Navíc ztratil kontakt s Djokovičem v napínavém boji o světové prvenství v získaných grandslamech.

Během své neuvěřitelné 19leté kariéry vyhrál Španěl z Mallorky 22 grandslamových titulů. Ve světovém žebříčku je tak na druhém místě za Djokovičem, který jich má o dva víc (a o dva grandslamy před třetím Rogerem Federerem). Z toho má rekordních 14 triumfů na French Open. Připočtěte 92 turnajových vítězství a druhé místo v celkových výdělcích – téměř 135 milionů dolarů.

Úžasná bilance, kterou má stále šanci rozšířit. Zbytek roku stráví tvrdým tréninkem, ale už na silvestra by se chtěl objevit na Brisbane International. Jak známe Nadala, pokud se skutečně objeví, bude ve formě.

Mezitím je však Rafa opatrný a vyjadřuje obavy z přílišného očekávání před návratem na kurt. Od ledna je mimo hru kvůli komplikovanému zranění a následné operaci kyčle. Je to příliš dlouhá doba? Velmi těžké predikovat, ale podle všeho je.

„Bál jsem se návrat oznámit, protože je to nakonec rok bez soutěžení, k tomu operace kyčle, jejíž stav mne znepokojuje,“ řekl ve videu zveřejněném na sociálních sítích. „Myslím, že jsem připravený a věřím, že věci půjdou dobře. Už je to dlouho, takže v první řadě doufám, že znovu pocítím všechny ty nervy, tu iluzi, obavy, pochybnosti,“ uvedl Nadal.

Pokud by se mu návrat v Brisbane podařil, mohl by se slavný šampion zúčastnit i prvního majoru roku 2024 na Australian Open.

Nic od sebe neočekávám

Nechce však sám na sebe vyvíjet jakýkoli tlak. „Očekávám od sebe, že nebudu nic očekávat. Chci mít schopnost nevyžadovat od sebe to, co jsem od sebe vyžadoval po celou kariéru. Jsem dnes v jiném čase, v jiné situaci a v neprozkoumaném terénu. Doufám, že dokážu nevyžadovat od sebe maximum, smířit se s tím, že věci budou na začátku velmi těžké. Dát si potřebný čas a odpustit si, když se něco nepovede.“

Nadal naposledy vyhrál proti Angličanu Jacku Draperovi v prvním kole na letošním Australian Open. V druhém už ale vypadl s průměrným Američanem Michaelem McDonaldem, který se pak nedostal už ani do kola čtvrtého.

Někteří odborníci včetně legendárního trenéra Ricka Macciho (trénoval mimo jiné Marii Šarapovovou a sestry Williamsovy) proto zpochybňují velké naděje. Domnívají se, že může být optimistické očekávat, že Španěl vůbec kdy vyhraje další grandslam. „Přeji Rafovi všechno nejlepší, ale není na stejné úrovni jako předtím, takže si nemyslím, že by byl uchazečem o vítězství v grandslamu,“ řekl Macci podle Tennis Infinity.

Na dohnání Djokoviče už to moc nevypadá. K předstižení největšího soka mu scházejí tři grandslamy. Srb měl navíc letos jednu z nejlepších sezon vůbec. Musel by se stát zázrak. Přesto má Nadal stále o co hrát. Pokud by se v Melbourne rozehrál a zdraví mu vydrželo, mohl by pomýšlet „aspoň“ na rekordní 15. vítězství na oblíbeném French Open. To se ukazuje asi jako nejschůdnější ze všech optimistických variant.

Už teď je nemožné, aby se mu někdo v brzké době aspoň přiblížil. Další vítězství by jen potvrdilo, že je nejlepším antukářem všech dob.

Reklama

Doporučované