Hlavní obsah

Legenda Sáblíková boří hranice možného

Foto: Profimedia.cz

Martina Sáblíková na své nejoblíbenější trati - pět kilometrů.

Reklama

Toto je příběh o skvělém úspěchu, ale také neskutečné dřině, obětování, bolesti, zklamáních a zároveň velkém návratu. Rychlobruslařka Martina Sáblíková opět vítězí.

Článek

O víkendu po téměř čtyřech letech vyhrála znovu závod světového poháru: na pětikilometrové trati v norském Stavangeru. Ještě nepatřím do starého železa, pořád se mnou musíte počítat, ukázala konkurenci, která na ni pohlíží už jen jako na veteránskou legendu.

Z olympiád má tři zlata, dvě stříbra a dva bronzy. Zároveň je 21násobnou mistryní světa. 52krát vyhrála závod Světového poháru a k tomu je jeho 14násobnou celkovou vítězkou.

Dnes 36letá závodnice mnohokrát postavila úplně na hlavu všechny „normální“ sportovní zákonitosti. V zářivou rychlobruslařskou hvězdu vyrostla v zemi, která do té doby v tomto odvětví paběrkovala. Zatímco Nizozemky, Němky, Norky, Kanaďanky brázdily domácí kryté dráhy dle libosti, Martina trénovala na zamrzlých rybnících Vysočiny, imitovala rychlobruslařský odraz doma v paneláku v naolejovaných ponožkách na dřevěném prkně.

Z Vysočiny do Collalba

Autor tohoto článku pamatuje, jak sám před mnoha lety pomáhal zametat v desetistupňovém mrazu sníh z rybníka uprostřed vysočinských lesů, aby se mohlo uskutečnit domácí mistrovství, které Martina samozřejmě vyhrála.

Ze začátku jen občas vyrážela na kempy a závody do zahraničí. Třeba na otevřenou dráhu do italského Collalba nad Bolzanem, které se nakonec stalo téměř jejím „domácím“ hřištěm.

S trenérem Petrem Novákem vytvořili kdesi na Vysočině zvláštní, možná pro někoho až bizarní minitým, který doplňovalo vždy jen pár závodníků, včetně bratra Milana. Bez něj, podpory otce a matky by to asi nikdy nedokázala.

Martina Sáblíková se stala synonymem dřiny, píle, skromnosti. Překonávala zdravotní problémy. Když už to vypadalo, že kvůli bolestem zad skončí, vždycky se zázračně oklepala, opět se postavila na startovní dráhu a znovu a znovu zatápěla slavným zahraničním soupeřkám. Na světovém kolbišti působí od roku 2002. Neskutečných 21 let.

Nikdo neležel nizozemským rychlobruslařským superhvězdám v žaludku tak jako Martina. Nechápaly, jak to ta holka z Česka bez jediné speciální dráhy dokázala.

Její trenér Petr Novák mezitím za výstavbu takové kryté dráhy v Česku do nekonečna lobboval. Nikdy se mu to nepodařilo. Čím déle to trvalo, tím víc možná ztrácely na váze argumenty o tom, že taková stavba je pro Martinu a případné další české talenty nutností. Martina totiž svými výkony dokazovala, že žádnou dráhu doma nepotřebuje.

Máloco je zároveň křišťálově čisté. Trenér Novák občas kolem sebe mlátil tak, až to mnohým nebylo příjemné. Dodnes musí odolávat obviněním, že se na úkor svých svěřenců obohatil, když manipuloval s dietami a cenami ubytování při zahraničních soustředěních.

Můžete také argumentovat tím, že rychlobruslařský sport je trochu divný a světová konkurence není tak silná jako v jiných sportech. A medailí je tam víc než dost. Nedělejte to. Nemá to smysl. Je to jednou olympijský sport a dvojici Sáblíková + Novák se prostě podařilo vytvořit úspěšný sportovně-obchodní model, který slavil úspěch.

Mimochodem za svou kariéru vydělala miliony. Nebylo to ale jako v lukrativnějších sportech tolik, aby se zajistila na zbytek života.

Cyklistka

Abychom nezapomněli, věděli jste, že i Martina Sáblíková je obojživelnicí, podobně jako Ester Ledecká? Tandem Sáblíková + Novák nikdy neskrýval velké ambice a cíle. Proto často koketoval i s průnikem do světové cyklistiky.

To se částečně podařilo. Na Mistrovství světa 2012 v Nizozemsku se Martina v časovce umístila na devátém místě. Na konci roku dostala dokonce pozvánku do cyklistické stáje Etixx-iHNed, kterou vytvořil Zdeněk Bakala jako farmářský tým pro elitní stáj Omega Pharma–Quick-Step.

V roce 2014 se podruhé zúčastnila prestižní Tour de Feminin. Vyhrála jednu časovku, v celkovém pořadí se umístila na druhém místě a zvítězila v soutěži vrchařek. V září pak startovala na cyklistickém světovém šampionátu ve Španělsku. V časovce skončila na 12. místě, silniční závod po hromadném pádu ve druhém kole nedokončila.

Ptáte se, kdy Martina skončí? Neptejte se.

Zatím chce pokračovat a superúspěšný začátek sezony ji musel povzbudit. Takže se těšte na další neuvěřitelné výkony. A pokud by náhodou žádné nepřišly, nic se neděje. Martina už nic dokazovat nemusí.

Reklama

Doporučované