Hlavní obsah

Střídání generací. Alcaraz v zápase zápasů překonal Djokoviče

Foto: Getty Images, Getty Images

Djokovič gratuluje Alcarazovi k vítězství.

Reklama

Nový král usedá po pětisetové bitvě (1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4) na trůn. Vyvrcholil průlomový Wimbledon. Nejprve zvítězila nenasazená Vondroušová. Po 20leté éře Federera, Nadala, Djokoviče a Murrayho přichází změna i v mužích.

Článek

36letý Srb Djokovič těsně, ale přeci jen loňské vítězství ve Wimbledonu neobhájil. Narazil na o 16 let mladšího Carlose Alcaraze plného síly, tenisového umu, možná až geniality. Mladý Španěl dokázal, že bude světovým hráčem i na nejméně oblíbeném povrchu.

Je to velmi symbolický moment.

Už to vypadalo, že Djokovič nemá slabinu. Fyzickou ani psychickou. Stále plný motivace a hladu po nových výzvách. Jako by ho covidová doba, kdy hrál méně, než chtěl, znovu nakopla. Ale teď po neuvěřitelném dramatu se mnohé změní.

Novak vytouženým 24 vítězstvím na grandslamu neodskočí svému velkému soupeři Nadalovi o dvě výhry. Mezi těmi dvěma to zůstane těsné – 23:22. Srb bude muset čekat na US Open. Ale hlavně, určitě se mu, aspoň letos, nepodaří vyhrát všechny grandslamy v jednom roce. Tenisoví fandové čekají na ten okamžik už 35 let.

Prvním byl Američan Don Budge v roce 1938. Pak jeho krajanka Maureen Connollyová – 1953, dvakrát Australan Rod Laver – 1962 a 1969. Podruhé to už bylo za tzv. Open éry. Po něm přišly jen dvě ženy, Australanka Margaret Courtová – 1970 a Němka Steffi Grafová – 1988.

Alcaraz zároveň podtrhuje letošní wimbledonský trend. Mužský turnaj se poprvé odehrával ve znamení ostrého nástupu mladé generace. Když se podíváme na čtvrtfinále, tak tam se z veteránů dostal jen Djokovič. Čtyři hráči jsou zástupci střední generace - Medveděv – 27 let, Eubanks – 27 let, Safiullin – 25 let a Rubljov – 25 let. A tři patří ke generaci nastupující - Alcaraz – 20 let, Rune – 20 let a Sinner – 21 let. Ten poslední se dokonce probil až do semifinále.

Ještě loni byla situace dost odlišná. Sice do čtvrtfinále prošli i mladíci, ale také tři veteráni – kromě Djokoviče ještě Nadal a Goffin. Průměrný věk hráčů byl 28,5, o tři a půl roku vyšší než letos.

Je pravděpodobné, že začíná velká éra Carlose Alcaraze. Všichni mu už nějaký čas prorokují skvělou budoucnost. Teď má druhý grandslam (první US Open 2022). Teprve v 18. profesionálním zápase na travnatém kurtu dokázal porazit 23násobného grandslamového šampiona. Ukázal, že je naprosto univerzální a umí zahrát na betonu, na antuce a teď i na trávě.

Klíčový byl 5. game ve třetím setu za stavu 1:1 na sety a 3:1. Trval půl hodiny. Bylo zřejmé, že když ho Alcaraz prohraje, Djokovič ho nakonec porazí, jako se mu to podařilo v Paříži. Nestalo se. Alcaraz vyhrál game a pak i celý zápas.

„Myslím, že právě teď vidíme mnohonásobného wimbledonského šampiona. Alcaraz je ve svých 20 letech komplexní hráč. Bude neuvěřitelné, čeho všeho dosáhne. Protože to byl možná nejlepší wimbledonský zápas, pokud jde o úroveň hry, jaký jsem kdy viděl,“ řekl expert Eurosportu, bývalý vynikající tenista Mats Wilander.

Reklama

Doporučované