Hlavní obsah

Válka Austrálie vs. Djokovič u konce. Srb dostane vízum

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Novak Djokovič slaví vítězství na zahajovacím utkání Turnaje mistrů v Turíně proti Řekovi Stefanosi Tsitsipasovi.

Reklama

Už je to jisté. Australské úřady rozhodly, že jeden z nejlepších tenistů světa Novak Djokovič bude moci znovu požádat o víza a tudíž i hrát příští rok na Australian Open.

Článek

Fanoušci tenisu mají v živé paměti obří skandál na letošním australském Grand Slamu, který vyvolal až příliš mnoho emocí i mimo sportovní svět.

Slavného Srba, devítinásobného vítěze Melbourne, který dnes porazil na Turnaji mistrů Řeka Stefanose Tsitsipase, nejprve pořadatelé turnaje do Austrálie pozvali. Nakonec však byl po tahanicích těsně před začátkem turnaje ze země deportován a jeho vízum bylo „ve veřejném zájmu“ zrušeno. Hlavní problém spočíval v tom, že Djokovič nebyl očkovaný proti covid-19.

Očkování je asi největší pokus, jak covid-19 zastavit. Plně to respektuji. Ale vždy jsem podporoval svobodu vybrat si, co do svého těla vložíte.
Novak Djokovič

Nyní podle listu Sydney Morning Herald zdroje blízké ministrovi pro imigraci Andrewu Gilesovi uvedly, že Djokovičovi bude vízum uděleno. Tím se automaticky zruší jeho tříletý zákaz. Noviny SMH jsou seriózní médium a odvolání na zdroje blízké v 99,9 % případů znamená, že je informace ověřená a jistá.

Djokovič už před několika dny prohlásil, že má neoficiální známky pro návrat na Australian Open, na místo, kde hrál svůj nejlepší tenis.

„Je to zcela v kompetenci australské vlády. Vím, že Novak chce přijít a hrát a vrátit se k soutěžení. Miluje Austrálii, tam zaznamenal největší úspěchy, ale načasování jakéhokoli oznámení je na někom jiném,“ řekl v úterý diplomaticky ředitel Australian Open Craig Tiley.

Djokovič se nenechal očkovat proti covid-19, což vyvolalo lednovou ságu před prvním Grand Slamem roku. Nyní australská cestovní pravidla uvádějí, že k cestě do a ze země už není doklad o vakcíně proti covid-19 třeba.

Před deseti měsíci tehdejší ministr pro imigraci Alex Hawke zrušil Djokovičovo vízum a hráče nazval „talismanem antivaxerských postojů“. To byl také hlavní důvod, proč Austrálie nakonec neumožnila Srbovi hrát. Po dlouhém období nezvykle přísného lockdownu, jednoho z nejtvrdších v západním světě, se totiž australské úřady obávaly, že by v zemi mohlo kvůli Djokovičovi dojít k občanským nepokojům.

Srbský tenista tehdy vysvětlil svůj postoj k očkování v rozhovoru pro BBC. „Nikdy jsem nebyl proti očkování. Chápu, že na celém světě se každý snaží vynaložit velké úsilí na zvládnutí viru a doufejme, že to brzy skončí,“ řekl Djokovič. „Očkování je asi největší pokus, jak to zastavit. Plně to respektuji. Ale vždy jsem podporoval svobodu vybrat si, co do svého těla vložíte. Pro mě je to podstatné, je to skutečně princip pochopení toho, co je pro vás správné a co špatné. Jako elitní profesionální sportovec jsem vždy pečlivě zvažoval a posuzoval vše, co z doplňků, jídla, vody… přichází do mého těla jako palivo. Na základě všech informací, které jsem získal, jsem se rozhodl proti vakcíně.“

Djokovič je proslulý svými poněkud nestandardními postoji k některým tématům. Zejména těm, která se týkají zdraví, stravování či pitného režimu.

Reklama

Doporučované