Hlavní obsah

Vrací se Serena, v mužích menší zemětřesení. Vítejte ve Wimbledonu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Serena Williamsová ve Wimbledonu v roce 2019.

Reklama

Do Wimbledonu zbývají méně než dva týdny. A už teď je jasné, že největší turnaj roku proběhne znovu za dost mimořádných okolností. V ženách se po roční pauze objeví Serena Williamsová, velké věci se odehrávají v mužském tenisu.

Článek

Je to pro Wimbledon i pro tenisové fanoušky velká zpráva. Nejvýraznější tenistka posledních dvou dekád Američanka Serena Williamsová potvrdila, že se letos vrací do akce. Bude hrát díky divoké kartě. Čtyřicetiletá hráčka vyhrála Wimbledon sedmkrát a na svém kontě má celkem 23 grandslamových titulů.

Williamsová měla dlouhou pauzu kvůli zranění nohy a je otázkou, v jaké se vrátí formě. Ženskému tenisu zatím suverénně kraluje o 19 let mladší Polka Iga Swiateková.

Pořádně zamotaná detektivka mezitím panuje v mužích. Po velmi dlouhé době se největšího turnaje roku nezúčastní dva nejvýše postavení hráči na světovém žebříčku ATP – Rus Daniil Medveděv a Němec Alexander Zverev.

S Medveděvem to bude trochu jako s Novakem Djokovičem na letošním Australian Open. Tam světová jednička nehrála kvůli známému problému s covidem. Ve Wimbledonu nebude nejlepší mužský tenista podle bodů v žebříčku ATP hrát kvůli válce na Ukrajině. Rusové a Bělorusové dostali, jak známo, pro turnaj stopku, což vyvolalo v tenisovém světě velké kontroverze.

Ani dvojka Zverev si Wimbledon nezahraje – kvůli vážnému zranění kotníku z Roland Garros. Otázkou je, kdy vůbec se na kurty vrátí.

Zemětřesení ve wimbledonském pavouku mužské dvouhry doprovází i zemětřesení v žebříčku ATP. Poprvé od listopadu 2003 se nikdo ze čtveřice Novak Djokovič, Rafael Nadal, Roger Federer nebo Andy Murray neobjevil na prvních dvou místech. Djokoviče nahradil v čele již zmíněný Medveděv. Stal se tak po 18 letech prvním hráčem (od Andyho Roddicka) kromě výše uvedených tenisových velikánů, kdo se dostal na vrchol mužského žebříčku.

Wimbledon se sice odehraje, ATP mu ale kvůli zmíněnému zákazu odebralo body do žebříčku. Medveděva tak neúčast žebříčkově nijak nepoškodí, naopak na konci turnaje může svůj velký náskok před Djokovičem ještě zvýšit. Je to jednoduché, protože je Srb obhájcem titulu, může ztratit více bodů.

Djokovič klesl na místo světové trojky, na čtvrté místo se po Roland Garros vyhoupl antukový král Španěl Nadal. Ale ani u něj není jasné, zda a v jakém stavu nastoupí kvůli dlouhodobým potížím s nohou, která dostala navíc hodně zabrat v Paříži.

Téměř jistě se ve Wimbledonu neobjeví jeho osminásobný vítěz Švýcar Roger Federer. Cílem 20násobného grandslamového šampiona je návrat na Laver Cup v září. „Na konci srpna jsem byl na operaci a lidé se mě ptají ‚Tak, jak to vypadá?‘. Pokaždé musím odpovědět, že to zabere trochu víc času. Musím zůstat trpělivý, dělám neustálé pokroky,“ uvedl Federer pro švýcarskou televizi SRF.

A další favorité? Řeka Stefanose Tsitsipase na místě světové pětky vystřídal po finále French Open Nor Casper Ruud. Mladý Španěl Carlos Alcaraz zůstává sedmý a loňský finalista Wimbledonu Ital Matteo Berrettini desátý.

Od roku 2003 nevyhrál Wimbledon nikdo jiný než zmíněná velká čtyřka – Federer, Djokovič, Nadal a Murray. Srb má dokonce poslední tři vítězství. Bude to zase on, nebo Wimbledon zažije opravdu velké zemětřesení a závratnou odměnu dva miliony liber (57 milionů korun) si tentokrát odnese nějaký nováček?

Reklama

Doporučované