Hlavní obsah

Ukázala synům, jak se bojuje. Špotáková se postarala o drama v závodě

Foto: Sven Beyrich / SPP-JP, Profimedia.cz

Oštěpařka Barbora Špotáková v Mnichově slavila bronz.

Reklama

Téměř na den přesně po 14 letech po první olympijské medaili si česká oštěpařská legenda Barbora Špotáková připsala další cenný kov. Z evropského atletického mistrovství v Mnichově si jedenačtyřicetiletá sportovkyně veze bronz.

Článek

Špotákovou v Bavorsku dokázaly přehodit jen dvě o více než 20 let mladší závodnice – zlatá Řekyně Elina Tzengková a stříbrná Srbka Adriana Vilagošová.

Světová rekordmanka a dvojnásobná olympijská vítězka se v sobotu večer postarala o drama podobné tomu z olympijských her v Pekingu před 14 lety.

Špotáková tehdy, v den 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy, přehodila posledním hodem ruskou závodnici Marii Abakumovou. Té byly později výsledky z let 2008 až 2012 anulovány kvůli prokázanému dopingovému testu.

Na mnichovském šampionátu tentokrát průběžně třetí Špotákovou v páté sérii přehodila o pouhý centimetr Srbka Vilagošová. Špotáková pak posledním hodem posunula své maximum na 60,68 metru, a i když ji Srbka pak znovu přehodila, čtvrtá Maďarka Szilágyiová už na českou závodnici nestačila.

,,Věděla jsem, že budu muset zatáhnout. Dala jsem do toho všechny síly, a i když to technicky zdaleka nebylo ideální, vyšlo to. Měla jsem tam dvě děti, tak jsem jim chtěla ukázat, jak se bojuje,“ citoval Špotákovou web jejího armádního klubu Dukla.

Špotáková dříve uvedla, že by šampionát v Mnichově mohl být symbolickým místem pro závěr její kariéry. Bezprostředně po finále ale neměla ještě o své budoucnosti jasno.

Reklama

Doporučované