Hlavní obsah

Vingegaard je už jasný vítěz Tour. Kdo na to vsadí, je ale šílený

Foto: Getty Images, Getty Images

Vingegaard po dojezdu horské časovky Tour de France.

Reklama

Časovka vypadá jako naprostý průlom v celkovém pořadí Tour. Pogačar jel fantasticky a zdrtil dosud vedoucího van Aerta o 1 min a 13 s. Jenže za ním se řítil do cíle ještě Vingegaard. A ten Slovince porazil o další 1 min a 38 s.

Článek

Tato Tour de France má neuvěřitelné grády.

Oba favority – Slovince a Dána – dosud dělily pouhé sekundy. Proto teď rozdíl téměř dvou minut v celkovém pořadí čtyři etapy před cílem (ta poslední do Paříže se už vlastně nepočítá) vypadá nadpozemsky. Vingegaard vede o drastických 1:58.

Zdá se, že to je propast, kterou už Pogačar nedokáže překonat. Na 90 % ne. Na 99 % ne. Ale co těch zbývajících deset procent? Nebo to pouhé procento?

Kdo teď vsadí miliony na Vingegaarda, je šílenec. Znáte cyklistiku. Všechno je možné. Horký favorit letošního Gira Remco Evenepoel vypadal po prvních etapách nezničitelný. Nakonec odstoupil kvůli covidu a všechno bylo jinak. A Pogačar má v sobě mentalitu vítěze. Nikdy se nevzdává, pořád to zkouší, do poslední chvíle.

Vše podstatné o letošním ročníku

Na peloton Tour čeká ještě přetěžká 17. alpská etapa a potom i 20. ve Vogézách. Dnešní, „královská“ má drastických 5399 m převýšení, ta druhá skoro 3500 m. Tam se může stát cokoli.

Vingegaard by musel zažít mimořádně slabý den, aby ve stoupáních ztratil na Pogačara takovou porci času. Je to prakticky nemožné. Muselo by se stát něco naprosto neočekávaného.

I minus 30 sekund se zdá nereálných. Dvě minuty? Téměř utopie.

Jenže poslední týden v horách je naprosto mimořádná cyklistická disciplína – nebo spíš shakespearovské drama. Tam se odděluje zrno od plev. Nastupují úplně jiné cyklistické dovednosti, než do té doby jezdci využívali.

Takže kdyby nakonec v těch posledních dvou horských etapách Pogačar rozdrtil Vingegaarda, nemůžete se divit.

Nejspíš se to ale nestane.

Reklama

Doporučované