Hlavní obsah

Závodit po invazi? Morálně nepřijatelné, říká lyžařka po návratu z Ruska

Foto: Profimedia.cz

Skikrosařka Nikol Kučerová se vrátila z Ruska, kde odmítla start v závodě na protest proti invazi na Ukrajinu.

Reklama

Skikrosařka Nikol Kučerová měla o víkendu absolvovat Světový pohár v Rusku. Společně s ostatními zahraničními závodníky ale odmítla startovat. „Pro mě to bylo morálně nepřijatelné,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

V pátek ráno se měla skikrosařka Nikol Kučerová postavit na start kvalifikace závodu Světového poháru v ruském Sunny Valley. Tedy ve stejnou chvíli, kdy po ruské invazi umírali bránící se ukrajinští vojáci i nevinní civilisté. Závodu se odmítla zúčastnit stejně jako všichni ostatní lyžaři vyjma Rusů. Mezinárodní lyžařská federace (FIS) závod zrušila až po odjetí kvalifikace. Česká reprezentantka nechtěla situaci komentovat do doby, než se ji podaří v pořádku vrátit domů, což se povedlo v sobotu navečer. Pro Seznam Zprávy popsala své dojmy z posledních dní.

Do Ruska jste přiletěli už v pondělí přímo z dějiště olympiády v Pekingu. Jak jste tam prožívala celý týden?

Už odlet z Číny mi přišel jako bláznovství. Ale chápala jsem, že nikdo nemá v ruce nic konkrétního, proč by se závody neměly konat. Já jsem ale dění kolem Ukrajiny sledovala od začátku týdne a říkala jsem si, že se musíme jen otočit a letět pryč. To se ale nestalo a každým dnem jsem tak byla nervóznější.

Kdy jste se dozvěděla, že Rusko rozpoutalo na Ukrajině válku?

My jsme byli hodinami o trochu posunutí oproti Česku, takže jsme ráno šli na trénink, a pak když jsme sedli k telefonu a projeli zprávy, věděli jsme, že je to v háji.

Bylo pro vás nepřijatelné za takových okolností v Rusku závodit?

Pro mě osobně ano. Ale bylo by dost nebezpečné, kdybych byla jediná. Snažila jsem se tak apelovat na ostatní. Ve čtvrtek odpoledne jsem se ale bavila se zástupci Mezinárodní lyžařské federace a ti mi řekli, že by šlo o politické rozhodnutí, kdyby se závod zrušil. Přeci tím, že ho ale rovnou nezrušili, udělali také politické rozhodnutí. V podstatě řekli: Je nám to jedno, podporujeme ruský organizační výbor, který spadá pod ruskou administrativu, a ta útočí na Ukrajinu. Podporovat zemi, která válčí, se prostě nemá. To je v rozporu se všemi olympijskými symboly a myšlenkami.

Organizátoři nás odmítli pustit

A co ostatní lyžaři?

Nějakou dobu debaty trvaly. Ne všichni sportovci sledují dění ve světě. Spousta mladých závodníků prostě jen chtěla závodit. A já jim to nevyčítám, protože jen dělali svou práci. Nechávat rozhodnutí na sportovcích je ale prostě špatně. To je úkol federace. Pro mě osobně ale byla účast v závodě morálně nepřijatelná.

Během čtvrtka přicházely zprávy od jednotlivých sportovních svazů – závodit odmítli Švédové, Němci a další. Kdy se ale rozhodlo, že na svah nepůjde kromě Rusů nikdo?

Nebyla jsem u všech jednání, která mezi sebou vedli trenéři. Ve čtvrtek večer měla ale FIS schůzku s ruskými organizátory a ti na ně prý strašně tlačili, aby se závod odjel. My jsme už měli zamluvený let na páteční ráno, ale organizátoři nám odmítli vypravit autobus na letiště, které je od areálu vzdálené tři hodiny cesty. Bez toho jsme se nemohli odtamtud dostat. S ostatními lyžaři máme konverzaci, ve které každý stát zastupuje jeden závodník, a tam mi chodily zprávy, že tým Francie nejede, tým Rakouska nejede a tak dále. Ve čtvrtek pozdě večer jsem tak tušila, že by ráno neměl nikdo vyjma Rusů odstartovat.

Většina závodníků nic veřejně nesdělovala. I vy jste nechtěla nic komentovat do doby, než se vrátíte…

…některým závodníkům rovnou zakázaly veřejně vystupovat svazy. Jedna lyžařka mi říkala, že jí to přijde zvláštní. Na to jsem jí odpověděla, že je to přeci jasné, ať si uvědomí, v jaké jsme zemi…

Obávala jste se tedy toho, že vám organizátoři zkomplikují cestu domů?

Přesně tak. Nechtěli jsme ještě víc provokovat, protože jsme byli na nich závislí při dopravě na letiště a odbavení zavazadel. Tím, že jsme letěli vnitrostátním letem a pak přesedali na mezinárodní, bychom si museli v Moskvě přebírat zavazadla. S tím nám ale vždy organizátoři pomáhali. Moskevské letiště je totiž šílené, kdybychom si měli zavazadla přebírat a znovu odbavovat, tak let domů nestihneme. Speciálně v Rusku vám to umí znepříjemnit, když provokujete.

Do páteční kvalifikace v pátek vyrazili jenom Rusové. FIS závody zrušila až posléze. Přišlo tedy podle vás to rozhodnutí pozdě?

Strašně pozdě. Už dokonce přišel i oficiálně pavouk pro závod. Teprve potom se závod zrušil. Zástupci FIS byli ale paradoxně mezi prvními, kdo z areálu odjel. Bylo šílené se na ně dívat, jak jedou pryč a my teprve čekáme na odvoz.

Ať nestartují pod ruskou vlajkou

Dovedete si představit, že byste v Rusku opět závodila?

Pakliže se nestáhnou z Ukrajiny, tak rozhodně ne. Nepočítám s tím, že do Ruska v dohledné době pojedeme.

A jak se díváte na účast ruských závodníků v dalších závodech? Norská lyžařská federace už například oznámila, že ruské sportovce v zemi nechce.

Z českého pohledu je to jednoduché. Naše vláda rozhodla, že jim nedá víza, takže se sem ani nedostanou. Obecně je to ale otázka. Sportovci samozřejmě nemůžou za ruskou invazi na Ukrajinu. Na druhou stranu startují pod ruskou vlajkou. A aby na jakémkoliv mezinárodním závodu visela vedle sebe ukrajinská a ruská vlajka, je za mě nepřijatelné. A vůči Ukrajině naprosto nevkusné. Pokud by závodili pod hlavičkou mezinárodních sportovních organizací, tak s jejich účastí osobně nemám problém. Samozřejmě, že nemohou za to, kde se narodili. Jakou vlajku nosí na prsou, za to ale už zodpovídají.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Související témata:
Nikol Kučerová

Doporučované