Hlavní obsah

Závody, které nenudí. Hvězdu BMX obdivuje nejmladší generace

Foto: Getty Images, Getty Images

Beth Shrieverová v plném tempu na pumptrackové dráze BMX.

Reklama

Největšími cyklistickými hvězdami nejmladší generace ve Velké Británii nejsou Tom Pidcock ani Geraint Thomas. Jsou to sportovci z „nových“ sportů, jako je právě sprint po pumptrackové dráze.

Článek

Časy se mění. Právě závody BMX Racing završily v neděli Mistrovství světa v cyklistice ve Skotsku, kde se poprvé v historii odehrály všechny soutěžní disciplíny v jeden čas prakticky na jednom místě.

BMX je dnes olympijským sportem, k němuž vzhlíží ta nejmladší generace. A Bethany Shrieverová je v něm opravdovou superhvězdou – olympijskou vítězkou a teď už i dvojnásobnou mistryní světa.

Závody BMX Racing jsou krátké, rychlé a nesmírně dramatické. Ze startu na vysoké rampě vyrazí do propasti osm jezdců či jezdkyň, kteří se na trochu srandovních malých kolech řítí plnou rychlostí po dráze s „hupy“ a ostrými zatáčkami. Kdo je první v cíli, vyhrává a postupuje dál, ideálně až do finále. Občas je to i pěkná „loktovačka“, nezřídka přicházejí nebezpečné pády.

Beth Shrieverové finálová jízda trvala 36,577 sekundy. A právě v tom je to kouzlo. V dnešní zrychlené době se u BMX Racing prostě nenudíte. Borci a borkyně v integrálních helmách vypadají skoro jako jezdci F1. Mají svaly a úžasnou sílu. Nohy jako písty a přitom musejí pracovat celým tělem. Nejinak je na tom Beth, která zrovna nevypadá jako tanečnice baletu, ale pořádná holka z ulice.

24letá elitní britská cyklistka, zazářila poprvé v roce 2017, kdy se stala juniorskou mistryní světa. Za rok už držela nad hlavou pohár pro vítězku finále UCI BMX Supercross World Cup v Zolderu.

V roce 2021 pak naprosto ovládla světové kolbiště BMX, když vyhrála jak olympijský, tak i světový titul, čímž vyrovnala kolumbijskou legendu Marianu Pajónovou. Loni pak Beth Shrieverová dokončila sběr kompletní sady zlatých medailí vítězstvím na mistrovství Evropy. Stala se první závodnicí BMX v historii, která držela všechny tři tituly současně.

S BMX začala v osmi letech v Braintree severně od Londýna. O víkendech závodila, ale někdy to pořádně bolelo, jednou si zlomila obě nohy. A když už byla později hodně dobrá, musela pracovat na částečný úvazek jako asistentka učitelky v jeslích, aby pokryla část svých nákladů na trénink a cestování.

Byla to těžká doba, protože UK Sport po olympijských hrách v Riu de Janeiru 2016 a neúspěchu britského týmu BMX přezkoumal financování sportovců a sportů tak, že na cestě k Tokiu 2020 finančně podpořil pouze tým mužů.

Sen Bethany o olympijské slávě se skoro rozplynul. Týden před závěrečným olympijským kvalifikačním závodem si navíc pochroumala ruku a málokdo v tu chvíli věřil, že se tehdy 22letá dívka posadí do letadla na olympijské hry v Tokiu 2020.

Jenže tahle žena z Essexu je z jiného těsta, jen tak se nevzdává. Musela si vydělat 50 tisíc liber, ale ta nerovnost ji štvala. „Moji soupeři po celém světě to dělají na plný úvazek a jsou financovaní, takže jsem jediná, komu se ve skutečnosti moc pomoci nedostává,“ řekla tehdy BBC. „Je to znepokojivé.“

Pomáhala jí i rodina, měla kolem sebe oddaný trenérský tým, skvělé přátele v BMX komunitě. Na olympiádě pak dopadla lépe než největší mužský favorit, krajan Kye Whyte, který získal „jen“ stříbro.

Stala se symbolem. Po jejím úspěchu se hrnuly gratulace od lidí, jako je rocker Liam Gallagher, a také od ostatních olympioniků z týmu Velké Británie.

Dnes už je Beth Shrieverová velkou hvězdou, nositelkou Řádu britského impéria (MBE), a proto jejím sportem vyvrcholilo i letošní MS v cyklistice.

Reklama

Doporučované