Hlavní obsah

Spotřeba potravin byla loni největší v historii. Jen chleba nám nejede

Foto: LanaSweet/Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Spotřeba potravin v České republice se meziročně zvýšila o téměř sedm kilogramů na člověka. Znamená to, že loni toho Češi snědli nejvíc od roku 1993.

Článek

Český statistický úřad spočítal, že spotřeba potravin na hlavu se loni oproti roku 2018 zvýšila o 6,9 kilogramu. Jeden člověk v Česku spotřeboval průměrně 796,5 kg potravin.

„Spotřeba je počítána bilanční metodou na základě znalostí o tuzemské výrobě včetně samozásobení, zásobách, pohybu zemědělských komodit i potravinářských výrobků přes hranice. Kalkulované množství zahrnuje také možné potravinové ztráty a odpady, které jsou odhadovány až na jednu třetinu spotřeby,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Zatímco například spotřeba chleba od roku 2011 klesla o 3,4 kilogramu na člověka, spotřeba masa a mléka naopak roste.

„Historicky nejvyšší spotřeby na obyvatele bylo loni dosaženo u spotřeby rýže, a to 6,7 kg, dále u drůbežího masa 29,0 kg, sýrů 13,8 kg, ostatních mléčných výrobků 35,2 kg a jižního ovoce 37,5 kg,“ vypočítává Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

U nealkoholických nápojů spotřeba nepatrně klesla, konkrétně o 1,8 %, tedy o 4,7 litru na člověka. Naopak alkoholických nápojů vypil jeden člověk v průměru o necelý litr více.

Více se snědlo také brambor – o 1,8 kg, spotřeba cukru se zvýšila o 0,2 kg a naopak spotřeba cigaret se meziročně snížila o 34 kusů, tedy -1,7 %.

Masa jíme víc, s produkcí je to horší

Vlastní produkcí potravin si Česká republika vystačí z 80 procent. Takzvaná potravinová soběstačnost je vyjádřená podílem výroby a spotřeby na obyvatele. „Zatímco mléka a obilovin vytváříme více, než jsme schopni spotřebovat, chybí nám zejména zelenina a ovoce, u kterých soběstačnost vychází na 25 a 30 procent. Přebytkem neoplýváme ani v případě masa – jsme schopni vyprodukovat 60 procent toho, co skutečně sníme,“ říká Tomáš Odstrčil z analytického projektu Evropa v datech.

I když tedy masa Češi celkově konzumují na hlavu víc než dřív, u vepřového a drůbežího potravinová soběstačnost v porovnání s rokem 1993 klesá. V současné době se pohybuje na 43 a 63 procentech, uvádí ČSÚ. Vepřové přitom zastupuje většinu celkové spotřeby masa v Česku.

Reklama

Doporučované