Hlavní obsah

Rusové už do Česka dovezli Sputnik V. Oficiálně tajné

Foto: ČTK

Ruská vakcína Sputnik V.

Reklama

Ruská vakcína Sputnik je v Česku. Seznam Zprávy se dostaly k dokumentům, které ukazují, jak se vakcína do republiky dostala. Diplomatickou poštou. Informace o počtu vakcín ruská ambasáda tají, přehled nemá ani český stát.

Článek

Před dvěma týdny dorazil na ministerstvo zahraničí dopis z Ruska s naléhavou žádostí ruských diplomatů: „Velvyslanectví Ruské federace projevuje úctu Ministerstvu zahraničních věcí České republiky a má čest požádat vážené ministerstvo o poskytnutí operativní asistence ve věci získání souhlasu české strany s dovozem na území České republiky z Ruské federace ruské vakcíny proti covidu-19.“

Část dopisu ruských diplomatů českému ministerstvu zahraničí.

Ministerstvo zahraničí obdrželo žádost podle informací Seznam Zpráv 1. dubna. Potvrdil ji dnes už bývalý ministr Tomáš Petříček.

„Jednalo se o tom. Ano, informaci o tom mám, ale nevím, jaký je závěr,“ uvedl Petříček. „Ta žádost byla o tom, aby se mohli proočkovat zaměstnanci Ruské federace.“

To, že by vakcína měla být určena výhradně pro zaměstnance ruské ambasády, se skutečně v dopise píše. Není v něm už ale uvedeno, pro kolik zaměstnanců, ani konkrétní počet vakcín, který by měl být z Ruska do Čech přepraven.

„Vakcína bude dovezena do České republiky v omezeném počtu a bude použita k očkování výhradně zaměstnanců ruských zastupitelských úřadů v ČR a členů jejich rodin. Přesný termín doručení vakcíny letem Aeroflotu oznámíme dodatečně až po obdržení souhlasu z české strany,“ stojí v dopise.

Žádost odkazuje na mimořádné jednání mezi náměstkem ministra zahraničních věcí Martinem Povejšilem a ruským velvyslancem Alexandrem Vladimirovičem Zmejevským. Konat se mělo na ministerstvu zahraničí letos 18. ledna.

„Ano, to jednání se uskutečnilo a byla o tom informována kancelář prezidenta,“ komentuje schůzku s ruským velvyslancem Povejšil a dodává: „Padl dotaz, na který ambasáda dostala odpověď, a tím to skončilo. Bavíme se o očkovací látce, kterou ruské velvyslanectví a zastupitelské úřady mohou přivézt pro užití jejich personálu. Nevidím v tom problém.“

Problém by ale údajně nastat mohl. Jak se redakce Seznam Zpráv dozvěděla od zdrojů blízkých vyjednávání, může jít o elegantní trik, jak neschválený Sputnik V do České republiky dostat.

Oficiální distribuce vakcíny z Ruska do Česka je totiž u neregistrovaného léčivého přípravku zakázána. „Řekne se, že je to u nás pro ruské diplomaty, zaměstnance, jejich rodiny… Nikdo dovozu nemůže zabránit ani nijak kontrolovat počet vakcín. Ty tu pak mohou být někde uskladněny, dokud jejich užívání nebude českým ministerstvem zdravotnictví povoleno,“ uvedl jeden z úředníků informovaných o průběhu jednání.

Takové informace nepřímo potvrzuje i exministr Tomáš Petříček.

Dodávka vakcíny jako diplomatická pošta totiž podléhá Vídeňské úmluvě. Nikdo se skutečně nemusí dozvědět, kolik vakcín Sputnik V do Česka ruský Aeroflot dopravil.

„Je to záležitost diplomatické mise, je to protokolární záležitost ruské ambasády. Vím, že i to dodávané množství kolegové řešili, nevím, jestli na to mají odpověď. Já ne, je to pod rozlišovací schopnost ministra. Nezlobte se,“ říká Petříček.

Okamžitá snaha vyhovět Rusům

Snaha vyhovět žádosti Ruska byla podle informací Seznam Zpráv okamžitá. Ještě týž den požádalo ministerstvo zahraničí o stanovisko ministerstvo zdravotnictví. Legislativní odbor pak ihned zadal ředitelce Ireně Storové napsat k žádosti Ruska vyjádření. Na reakci prý ředitelka dostala jen pár hodin.

„Dostali jsme z ministerstva přeposlaný dotaz, ale nevím od koho, jestli si mohou z Ruska přivézt ruskou vakcínu výhradně pro očkování zaměstnanců ruských zastupitelských úřadů v ČR a jejich rodin,“ popisuje Irena Storová. „Napsali jsme, že dovoz neregistrovaného léčiva ze třetí země možný není, ale pokud je ruská ambasáda ruské území a vyhodnotí si to tak, tak to pod regulaci zákona nespadá.“

Část dokumentu, v němž se ředitelka SÚKL Irena Storová vyjadřuje k dodávce neregistrované vakcíny Sputnik V.

Redakce Seznam Zpráv má vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) k dispozici. Vyplývá z něj, že pokud bude opravdu do Česka Sputnik V přivezen diplomatickou cestou, nebude jeho dovoz ani užití spadat pod kontrolu dle zákona o léčivech.

„Je však možné, že dovoz vakcín pro ruské občany na alokované ruské území by byl možný v případě, že budou zaslány diplomatickou poštou. Jedině tak nebudou procházet celní kontrolou, a nebudou tak vůbec propuštěny do volného oběhu v České republice (ani na trh či oběh ČR = nebude se tedy jednat o klasický dovoz dle zákona o léčivech, pozn. red.),“ uvedla mimo jiné k dovozu Sputniku V Storová.

Její odpověď navíc potvrzuje, že takový způsob dopravy Sputniku nespadá pod jakoukoliv kontrolu a není možné ani zjistit, jaký počet vakcín na území Česka bude ruským Aeroflotem přivezen.

„To skutečně nevím, jak by se zjistilo. My jsme stanovisko dali, další osud téhle věci nevím. Nevím ani množství, ani termín zásilky,“ upřesňuje Storová.

Náměstek ministra zahraničí k tomu dodává: „Předpokládal bych, že sem byla přivezena v takovém množství, které stačí na očkování zastupitelských úřadů. My na to nemáme žádné nástroje to zkontrolovat. Jediný, kdo vám na to může odpovědět, je ruská ambasáda.“

V ruské žádosti se o množství vakcín nepíše nic. Seznam Zprávy proto požádaly ruského velvyslance o vyjádření.

Ambasáda však pouze potvrdila, že Sputnik V do Česka již dorazil: „Na váš dotaz sdělujeme, že dle dohody s českou stranou byla minulý týden na velvyslanectví doručena šarže léčivého přípravku Sputnik V za účelem vakcinace výhradně zaměstnanců ruských zastupitelských úřadů v České republice a jejich rodinných příslušníků. S jejich očkováním se již začalo. Jsme vděčni české straně za poskytnutou asistenci.“

Otázky, kolik vakcín do Česka dorazilo a zda šlo o jedinou zásilku Sputniku V, či zda má z Ruska přiletět ještě nějaká další, ruský velvyslanec Alexandr Vladimirovič Zmejevskij ovšem nezodpověděl.

„Pochopte, že tady jde o žádost subjektu, který požívá výsady a imunitu podle Vídeňské konvence. Kontrolovat to množství, na to nikdo nemá právo. Ani u nás na ministerstvu to nikdo neví, protože na to žádné nástroje nemáme,“ říká náměstek Povejšil.

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger v rozhovoru pro Radiožurnál sdělil, že Česko od Ruska již před časem dostalo nabídku na nákup 300 tisíc dávek vakcíny Sputnik V okamžitě a každý měsíc pak dalších 150 tisíc dávek.

Ruská vakcína Sputnik V není dosud schválená Evropskou lékovou agenturou a také v České republice její používání není povoleno.

Prezident Miloš Zeman však dodávky Sputniku V prosazuje. K vyjednávání s Ruskem prohlásil: „Každý z nás by měl usilovat o to, aby zde bylo co nejvíce efektivních vakcín. Zasloužil se o to pan premiér i já. Obrátil jsem se v dopisech na izraelského, ruského a čínského prezidenta se žádostí o dodávky vakcín.“

Při jmenování nového ministra zdravotnictví Arenbergera prezident Zeman dodal: „Bohužel váš předchůdce tento proces blokoval.“ Jan Blatný, který byl proti nákupu Sputniku V bez schválení Evropskou lékovou agenturou (EMA), se ke slovům prezidenta odmítl vyjádřit.

Premiér Andrej Babiš i nový ministr Arenberger naopak dosud veřejnosti tvrdili, že s dodávkami se musí počkat, až bude vakcína řádně lékovými úřady schválena.

Jak už Seznam Zprávy napsaly, ministerstvo zdravotnictví již před dvěma měsíci hledalo možnosti, jak Sputnik V povolit i bez souhlasu SÚKL. Využít k tomu mělo ustanovení zákona o léčivech. Paragraf 8 odst. 6 tohoto zákona totiž umožňuje vakcínu v Česku použít „na odpovědnost státu“.

Znamená to, že ministerstvo zdravotnictví v případě nouze může povolit prakticky cokoliv, o čem je přesvědčeno, že bude mít nějaký farmakologický účinek. Zároveň je ale povinno vyžádat si odborné stanovisko SÚKL. Zákon ale nestanoví, že ministerstvo zdravotnictví se musí stanoviskem SÚKL řídit. Pokud by tedy ten nevydal kladné doporučení pro Sputnik V, může ministerstvo zdravotnictví i tak tuto vakcínu v Česku povolit.

Podle informací redakce Seznam Zpráv ministerstvo zdravotnictví o stanovisko SÚKL zatím oficiálně nepožádalo.

Reklama

Doporučované