Hlavní obsah
Online

Žádných 20 lidí venku. Arenberger navrhne změnu, sejít se mohou jen dva

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V pátek přibylo v Česku 4 791 případů covidu, nejméně v pracovní den od 7. prosince. V Česku byly podány dva miliony dávek vakcín proti koronaviru.

- Rakousko chce od Ruska koupit milion dávek Sputniku V. Následuje tak Maďarsko, kde se již touto vakcínou očkuje, a Slovensko.

- Od pondělí se má rozšířit limit na setkávání na 10 lidí uvnitř a 20 venku. Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger však oznámil, že chystané rozvolnění ještě zarazí a limit nastaví na dva. S rozvolněním nesouhlasí ani odborníci. Více ZDE.

- Co se změní od 12. dubna? Přehledně ZDE.

- Jaká aktuální omezení nyní platí, čtěte ZDE.

  • Ústecká hygiena vydala nařízení o odkladu návratu do škol na Děčínsku

    Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem dnes vydala nařízení, kterým se o týden posunuje obnovení prezenční školní docházky na Děčínsku. Žáci z prvního stupně se do lavic vrátí v rotačním systému nejdřív 19. dubna. Odklad už v pátek schválilo Ministerstvo zdravotnictví. Rozhodnutí platí nejen pro základní školy, ale i školky, základní umělecké školy a další zařízení pro mimoškolní aktivity. Rozhodnutí hygienici na úřední desce zveřejnili až dnes, protože toto nařízení musí do 48 hodin notifikovat vláda, jinak pozbude platnosti. Vláda zasedá v pondělí odpoledne.

    Důvodem k odkladu návratu do škol je špatná epidemická situace v okrese. „Podíl případů u věkové kategorie 65+ se pohybuje okolo deseti procent z celkového počtu. V okrese Děčín dochází k nárůstu výskytu počtu případů bez známého zdroje nákazy, což ukazuje na riziko komunitního šíření onemocnění,“ píše se v odůvodnění mimořádného opatření. Přibývá i hospitalizovaných. Podle údajů v nařízení jich je aktuálně 102, z toho 12 lidí je na jednotkách intenzivní péče a sedm na umělé plicní ventilaci.

  • Na Vysočině se dnes potvrdilo 310 případů covidu, od pátku počet nemocných klesl

    Na Vysočině prokázaly testy covid-19 za posledních čtyřiadvacet hodin u 310 lidí, zemřeli dva nakažení. Vyplývá to z údajů krajské hygienické stanice zveřejněných k dnešním 18:15. Od pátku se podle statistik hygieniků celkový počet nemocných s covidem-19 v tomto kraji snížil o 307 na dnešních 3905.

    Nárůst počtu nových případů nemoci v kraji začal zpomalovat ve druhé polovině března. V posledním týdnu se mírně zlepšila i situace v krajských nemocnicích, kde počet pacientů s covidem-19 po dlouhé době klesl pod 300. Dnes byla nemocniční lůžka určená pro pacienty vyžadující intenzivní péči podle údajů kraje obsazená z 56 procent a standardní lůžka pro nakažené ze 61 procent.

    V pátek poslali hygienici v tomto kraji na testy kolem 3500 lidí. Nejvíc nových případů nákazy se dnes prokázalo na Třebíčsku, kde přibylo 103 nemocných. Jinde v kraji se počty nově zjištěných případů pohybovaly jen v desítkách. Vyléčení dnes hygienická stanice potvrdila u 521 lidí.

  • Policie zasahovala ve Vídni a Helsinkách při protestech proti restrikcím

    Policie dnes ve Vídni zasahovala proti agresivním účastníkům několikatisícového protestu proti omezujícím opatřením přijatým k zastavení postupu koronavirové infekce v Rakousku. Podle agentury APA strážci pořádku přitom použili pepřový sprej a zadrželi přinejmenším deset lidí.

    Podobná akce, která skončila zatýkáním, se konala i ve finském hlavním městě Helsinky. Podle sdělení tamní policie se na ní sešlo kolem 300 lidí, z nichž 20 strážci pořádku zadrželi kvůli neuposlechnutí výzvy k ukončení akce, jež porušuje protikoronavirové restrikce. Ve Finsku se nyní smí sejít nejvýše šest osob.

  • Arenberger navrhne, aby se venku a uvnitř mohli sejít jen dva lidé

    Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) navrhne v pondělí vládě, aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat jen dva lidé. Uvedla to Česká televize.

    Od pondělí, kdy už v zemi nebude platit nouzový stav, má začít platit, že se pod širým nebem může shromáždit až 20 lidí a uvnitř deset. Arenberger už v pátek uvedl, že se mu toto mírnější opatření nelíbí. Vzniklo v první polovině tohoto týdne, kdy neměl možnost ho ovlivnit, protože ještě nebyl ministrem.

  • Testy pro školáky dopadají ve zkouškách neslavně. Kdo a proč je koupil?

    Testy pro školáky měla Správa státních hmotných rezerv nejprve otestovat a teprve pak nakoupit, tvrdí Ministerstvo zdravotnictví. Jenže správa pouze plnila pokyny vlády a žádný takový apel od ministrů nevzešel.

  • Kurz: Rakousko si od Ruska může pořídit milion vakcín Sputniku V

    Rakousko-ruské vyjednávání o Sputniku V je de facto u konce, řekl dnes rakouský kancléř Sebastian Kurz. Vídeň si podle něj může od Ruska koupit milion dávek této vakcíny proti covidu-19. Pro rakouskou očkovací kampaň to bude znamenat „dodatečné urychlení“, citovala kancléře agentura APA.

    Po skončení koronavirové krize se Kurz chystá v Evropě zjišťovat, co se dalo dělat jinak, aby kontinent postupoval při shánění vakcín i při jejich schvalování stejně rychle jako Spojené státy a Izrael.

    Iniciativu ohledně shánění ruské vakcíny bránil i předseda parlamentní frakce kancléřovy strany rakouských lidovců (ÖVP) August Wöginger. V této věci by neměly existovat žádné „klapky na očích“, řekl rozhlasové stanici ORF-Radio Ö1. Rakousko by podle něj mělo nakupovat to, co je možné. Dodal také, že Rakousko se v Rusku informovalo už před časem a nyní se to samé chystá udělat i Německo a Francie.

    Wöginger nicméně zdůraznil, že vakcínu je třeba prověřit. Rakousko ovšem podle něj nemusí nutně čekat na schválení od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), ale může si látku zkontrolovat samo.

  • Dva případy brazilské mutace se objevily ve Varnsdorfu

    Ve Varnsdorfu se objevily dva případy brazilské mutace, ani jeden z nakažených nebyl v zahraničí. Uvedl to server iDnes.cz s tím, že hygienici zatím nevědí, kde se lidé touto mutací nakazili. „Nyní připravujeme prošetřování několika hypotetických ohnisek, jedná se o pracoviště či firmy, které mají buď zahraniční pracovníci či čeští jezdící do zahraničí, nebo poskytující služby široké veřejnosti,“ řekla serveru ředitelka Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Lenka Šimůnková.

  • Tabákové firmy vyvíjejí vakcínu proti covidu

    Tabákoví giganti Philip Morris a British American Tobacco před rokem vedle jiných oznámili, že vyvíjejí vakcínu proti covidu. Philip Morris finišuje, řekla SZ Byznys generální ředitelka firmy pro ČR Andrea Gontkovičová.

  • Školy a školky finišují přípravu testování

    Podmínkou návratu dětí do mateřských škol je testování dvakrát do týdne. „Učitel v žádném případě na naší škole testovat nebude,“ tvrdí jeden z ředitelů. Bojí se, že by rodiče mohli školu žalovat za ublížení na zdraví.

  • Klesá počet nemocných ve vážném stavu

    Počet hospitalizovaných s covidem-19 klesl pod 6000, v pátek jich bylo v nemocnicích podle dat ministerstva 5861, asi o 400 méně než předchozí den. Nižší je i počet pacientů ve vážném stavu, v pátek jejich počet klesl na 1287. V nemocnicích je s covidem nejméně lidí od poloviny února. Statistiky hospitalizovaných na webu ministerstva ale nezahrnují pacienty nevykazující po deseti dnech příznaky covidu-19, takže počty obsazených lůžek v nemocnicích jsou vyšší, ale i ty klesají.

  • 4791 nových případů

    V pátek přibylo v Česku 4791 případů covidu, nejméně v pracovní den od 7. prosince. Oproti čtvrtku je denní nárůst nových případů nižší asi o 500.

  • Byly podány dva miliony vakcín

    Zdravotníci v Česku aplikovali od začátku očkování přes dva miliony dávek vakcíny proti onemocnění covid-19. Alespoň jednu dávku dostalo přes 1,34 milionu lidí, obě potřebné dávky má 692 274 obyvatel Česka.

  • Senátoři chtějí změny v pandemickém zákonu

    Trojice senátorů z klubu Pirátů a hnutí Senátor 21 chce upravit pandemický zákon. Po ukončení nouzového stavu a aktivaci pandemického zákona by podle jejich návrhu stát nesměl uzavírat provozovny maloobchodu a služeb. Mohly by fungovat za dodržování protiepidemických opatření. Senátoři také chtějí, aby stát hradil živnostníkům nejen škody, které jim způsobila vládní opatření, ale celkovou újmu, tedy i ušlý zisk i případnou nemajetkovou újmu.

  • FDA: Vakcína J&J nesouvisí se sraženinami

    Po evropské agentuře EMA uklidňuje i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv veřejnost, že se nenašla příčinná souvislost mezi vakcínou proti covidu-19 od výrobce Johnson & Johnson (J&J) a případy krevních sraženin. „FDA ví o případech krevních sraženin dávaných do souvislosti s nízkou hladinou krevních destiček u některých jedinců, kteří byli předtím očkováni vakcínou Janssen. Dosud jsme nenalezli žádnou spojitost s očkováním. Věc dále vyšetřujeme a vyhodnocujeme,“ stojí v prohlášení úřadu.

Reklama

Hlavní zprávy