Hlavní obsah

Srílanští Tamilové byli mučeni a znásilňováni. Řada z nich žádala v Evropě o azyl

Srílanští Tamilové byli mučeni a znásilňováni. Řada z nich žádala v Evropě o azylVideo: AP

 

Reklama

Přes 50 mužů ze srílanské etnické menšiny Tamilů bylo loni a letos ve srílanském vězení znásilňováno a mučeno kvůli obvinění, že se pokoušejí oživit tamilskou separatistickou organizaci. Někteří z těchto mužů později přijeli do Británie požádat o azyl. Srílanská vláda popřela, že by se něco takového dělo.

Článek

Občanská válka na Srí Lance, která trvala 26 let, skončila v roce 2009 porážkou separatistické organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), která chtěla odtrhnout část srílanského území obývanou Tamily od zbytku země osídlené sinhálskou většinou. Boje si vyžádaly stovky tisíc mrtvých.

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv uvedly, že současná srílanská vláda příliš nepokročila při vyšetřování obvinění z válečných zločinů během konfliktu.

Jeden z Tamilů agentuře AP řekl, že byl 21 dní držen v malé vlhké místnosti a za tu dobu byl dvanáctkrát znásilněn. Pálili ho cigaretami, bili a věšeli hlavou dolů. Jiný muž uvedl, že byl unesen z domu a odvlečen do vězení, kde byla „mučící místnost” vybavená provazy, železnými tyčemi, lavicemi a kbelíky s vodou. Na stěnách byly skvrny od krve.

Znásilňování a opakované bití oznámilo přes 50 mužů. Vězni mají velké jizvy na nohách, hrudi a v tříslech. Téměř všichni muži byli ocejchováni „tygřími” pruhy symbolizujícími rebely. Jeden muž má na zádech deset tlustých jizev. Mnoho Tamilů uvedlo, že po mučení, které zahrnovalo i znásilnění železnou tyčí omotanou ostnatým drátem, raději podepsalo přiznání.

Jihoafrický vyšetřovatel Piers Pigou, jenž v uplynulých 40 letech zpovídal lidi, kteří přežili mučení v různých zemích světa, uvedl, že taková brutalita je nevídaná. Sexuální zneužívání tamilských vězňů je podle něj nejhorší a nejzvrácenější, o jakém slyšel.

Většina Tamilů dostala po zatčení pásku přes oči a byla odvezena do různých zadržovacích zařízení. Jejich věznitelé se jim představili jako členové policejního odboru, který vyšetřuje ty nejzávažnější zločiny. Někteří muži ale soudí, že podle uniforem šlo o vojáky.

Jeden z velitelů srílanské armády řekl, že armáda se na ničem takovém nepodílí. „Jsem si jistý, že ani policie ne,” dodal. Srílanský ministr, který má na starosti policii, slíbil AP rozhovor, ale nakonec ho neposkytl.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Raád Zaíd Husajn řekl, že je svědectvími tamilských mužů zděšen, ačkoli Spojené národy je nemohou do vyšetření potvrdit.

Většina obětí uvedla, že se separatisty neměla nic společného. Všichni Tamilové popsali, že je z domova nebo z ulice unesli muži v bílé nebo zelené dodávce a že byli mučeni dny, týdny nebo měsíce. Ven se často dostali až poté, co jejich rodiny přinesly úplatek. Prostřednictvím převaděčů lidí se pak dostali do Evropy.

Reklama

Doporučované