Hlavní obsah

Stačí plivnout a test je hotov. Česká firma chce revoluci v testování

Rozhovor s Martinem Dienstbierem, finančním ředitelem DIANA Biotechnologies.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlé testy, které odhalí covid-19 ze vzorku slin, plánuje česká biotechnologická firma Diana Biotechnologies uvést na trh v listopadu. Seznam Zprávám to řekl její finanční ředitel Martin Dienstbier.

Článek

Testování na koronavirus není rozhodně příjemný zážitek, dostat tyčinku do nosohltanu způsobuje řadě lidí vážný problém. Chystané testy společnosti Diana Biotechnologies používají stejnou metodu jako ty z nosohltanu, tedy tzv. RT-PCR metodu, ale jsou mnohem jednodušší.

„Jsme velmi optimističtí, že máme v ruce něco, co bude velkou pomocí pro testovací trh,“ popsal finanční ředitel a spoluzakladatel firmy Martin Dienstbier.

Vývoj nyní postoupil do závěrečné fáze. „Pohybujeme se v oblasti klinické diagnostiky a předtím, než se test uvede na trh, proběhne ještě velká studie na tisíci vzorcích, která porovná obě metody, tedy výsledky stěrů z nosohltanu i ze slin,“ vysvětlil.

DIANA Biotechnologies

Česká biotechnologická společnost zabývající se výzkumem a vývojem léčiv a vysoce citlivých diagnostických metod.

Založena v roce 2018 Václavem Navrátilem, Martinem Dienstbierem a Jiřím Schimerem jako spin-off Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd s investicí soukromého kapitálu společnosti BTCZ Ventures s.r.o.

Má 20 zaměstnanců a sídlí ve Vestci u Prahy.

Samotný odběr by měl být podstatně jednodušší než současné vyšetření. „Člověk by ho bez problémů zvládl sám,“ říká Dienstbier. Využití předpokládá u zaměstnanců velkých firem, ohrožené populace, především seniorů, nebo zdravotníků, u nichž je potřeba průběžně sledovat zdravotní stav.

Firma předpokládá, že na trh se testy dostanou v listopadu. Do konce roku pak počítá s výrobou milionu kusů měsíčně, a to přímo ve Vestci u Prahy, kde sídlí.

Diana Biotechnologies momentálně zásobuje zhruba čtvrtinu trhu s testy na stěr z nosohltanu, využívá je například Nemocnice na Bulovce nebo Zdravotní ústav Ostrava a řada soukromých laboratoří.

Reklama

Doporučované