Hlavní obsah

Stálá teplota i vlhkost, péče jak o diamant. Slovanskou epopej uvidí v Brně sto tisíc lidí

Slavné secesní dílo zůstane v Brně do konce roku. Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slovanská epopej už je v Brně. Slavný cyklus Muchových obrazů si prohlédnou návštěvníci Festivalu Re:publika. Třítýdenní akce ke stému výročí založení Československa startuje příští sobotu. Pořadatelé očekávají až 300 000 návštěvníků.

Článek

Dějiny Slovanů na obřích obrazech jsou nově ukryté v pavilonu H brněnského výstaviště. Slavné secesní dílo malíře Alfonse Muchy restaurátoři přivezli z Prahy ve středu. Devět z dvaceti pláten teď s pomocí přísných postupů ukotvují na zdech. Práce jim celkem zabere asi devět dnů. Část monumentálního díla bude k vidění díky Festivalu Re:publika. Akce ke stému výročí založení republiky začíná příští sobotu.

Obrazy budou patřit k největším lákadlům. „V pavilonech musíme udržovat stálou teplotu mezi osmnácti a dvaceti stupni a vlhkost okolo padesáti procent. Obrazy hlídá kamerový systém, ochranka a v areálu je také stále hasičská jednotka,” popsal mluvčí brněnského výstaviště Jiří Smetana.

Zájemci se k obrazům dostanou s pomocí předchozí rezervace na internetu. Na epopej se mohou podívat i po skončení festivalu, v areálu zůstane i spolu s Muchovými plakáty ze sbírky tenisty Ivana Lendla až do závěru roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované