Hlavní obsah

Stoleté výročí republiky dalo naději i Škroupovu domu. Památník autora české hymny už desítky let chátrá a hrozí mu demolice

Ruina na zbourání. Tak v posledních letech vypadá Škroupův dům v Osicích. V obci vyrostl jako památník tamního slavného rodáka a k desetiletému výročí vzniku republiky. Nyní má šanci na rekonstrukci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ke stoletému výročí republiky letos po celé zemi vzniká řada projektů a samosprávy plánují rekonstrukce míst spjatých se vznikem samostatné republiky v roce 1918. Nejinak tomu je i v Osicích na Královéhradecku. Tam před 90 lety vznikl na počest tamního rodáka, autora české hymny Františka Škroupa, velký Škroupův dům, který sloužil nejen jako připomínka slavného rodáka, ale i pro obecní spolkovou činnost. Dům však posledních 30 let chátrá a nedaří se najít peníze na jeho generální rekonstrukci.

Článek

Několik posledních let mu tak hrozí i zbourání. Nyní se však objevil nový zachránce - Královéhradecký kraj, který je ochotný dům převzít do svého vlastnictví, zrekonstruovat ho a najít pro něj smysluplné využití.

„My jako kraj můžeme zajistit investici, aby nám nespadl, protože je to moc hezká památka, byť kulturní památkou není. Byla by ho škoda. Vyzvali jsme obec k jednání o jeho budoucnosti,” říká Martina Berdychová (VČ+STAN), náměstkyně hejtmana, jež má na starost kulturu. Už v minulosti byla rekonstrukce domu vyčíslena na minimálně 13 milionů korun, operovalo se spíš s částkou 20 milionů.

Pro obec Osice, která má roční rozpočet kolem 6 milionů, je tak investice do jeho kompletní rekonstrukce téměř nemyslitelná. Nabídka kraje by tak mohla obec z problémů s domem vysvobodit. „Kraj nechce investovat do cizího majetku, proto by Škroupův dům převzal do svého vlastnictví. Obec by se na jeho provozu podílela a mohla ho využívat,” vysvětluje osický starosta Stanislav Bydžovský (bez PP), který dlouhodobě o rekonstrukci domu usiloval, avšak v posledních letech už začal propadat skepsi a začal připouštět, že se ho nejspíš nepodaří zachránit.

Větším problémem, než je sehnání peněz na rekonstrukci, se kterým pomůže kraj, bude nalezení smysluplného využití objektu. Ten v roce 1928, kdy vyrostl, fungoval jako spolkový a kulturní dům - a to až do 50. let minulého století. Od té doby sloužil různým dalším účelům, byla v něm například klubovna SSM, holičství, knihovna, pobočka pošty či učitelské byty. Ty v horním patře připomínají už jen prastaré oloupané tapety. Dům totiž posledních zhruba 30 let už jen chátrá.

Nalézt pro dům využití dostal za úkol nový ředitel hradeckého Muzea východních Čech Petr Grulich, který začal s představiteli obce tento týden jednat. „Na dům se jedu v pátek podívat. Myslím ale, že když se chce, tak všechno jde, jen se nad tím musíme zamyslet. Určitě bych tam rád viděl zajímavé hudební nebo divadelní projekty, a to především týkající se vážné hudby, jež ke Škroupovi patří,” říká Grulich.

Škroupův dům vyrostl v Osicích v roce 1928, kdy vrcholilo vlastenecké nadšení. Vznikl tehdy nejen jako připomínka tamního slavného rodáka, ale také k desetiletému výročí mladé republiky. Tehdy se na něj vybraly finance pomocí sbírky, původně se vybíralo pouze na pomník Františka Škroupa. Peněz se z celé republiky však sešlo tolik, že se Osičtí rozhodli pro stavbu kulturního domu, který ponese Škroupovo jméno.

Reklama

Doporučované