Hlavní obsah

„Sťali mi dítě před očima.“ Hrůzná svědectví ze země, kde povstali islamisté

Foto: Profimedia.cz

Konflikt na severu Mosambiku vysídlil skoro 670 tisíc lidí.

Reklama

Při islamistické vzpouře v Mosambiku zavraždili povstalci tisíce nezletilých. Mezi oběťmi jsou i jedenáctileté děti.

Článek

Svědectví hrůz, k nimž došlo v posledních letech v Mosambiku, přinesla britská humanitární organizace Save the Children (Zachraňte děti). Její zástupci byli v kontaktu s vysídlenými rodinami, které promluvily o strašných scénách, jichž byly svědky.

Osmadvacetiletá žena se s dalšími třemi dětmi schovávala nedaleko místa, kde ozbrojenci z organizace Aš-Šabáb vraždili jejího nejstaršího syna.

„Té noci došlo k útoku na naši vesnici, zapálili domy. Když to začalo, byla jsem doma se svými čtyřmi dětmi. Snažili jsme se utéct do lesů, ale sebrali mého nejstaršího syna a sťali mu hlavu. Nemohli jsme nic dělat, jinak by nás také zabili,“ řekla matka, kterou organizace pojmenovala jako Elsu.

Další žena, kterou Save the Children označila jako Amelii, uvedla, že islamisté zavraždili jejího jedenáctiletého syna. „Poté, co ho zabili, jsme utekli do jiné vesnice k mému otci, útoky ale o několik dní později začaly i tam,“ popsala Amelia, jež nyní se třemi dětmi přebývá v domě svého bratra.

Podle neziskové organizace ACAPS uteklo kvůli islamistickému povstání ze svých domovů skoro 670 tisíc lidí. Konkrétně z oblasti Cabo Delgado, jež je bohatá na zemní plyn. A kde se povstalci napojení na takzvaný Islámský stát, teroristickou organizaci z Blízkého východu, usídlili.

Jen za rok 2020 odtud uprchlo 580 tisíc z nich kvůli sílícímu násilí ze strany islamistů. Jejich útoky se vyznačují nevídanou brutalitou – dekapitace je jakýmsi poznávacím znamením. V dubnu například ozbrojenci podle britské BBC zavraždili víc než 50 lidí na fotbalovém hřišti v jedné z vesnic na severu země – všem usekli hlavu a zbytek těla následně rozřezali.

Celkem při násilnostech zemřelo podle dostupných informací asi 2700 lidí. Kvůli vazbám na Islámský stát označily Spojené státy mosambické islamistické milice za teroristickou organizaci.

Foto: Profimedia.cz

Dočasné bydlení pro vysídlené rodiny.

Americká ambasáda v této zemi na jihovýchodě Afriky také přislíbila pomoc amerických zvláštních sil, jež pomohou s tréninkem mosambického námořnictva. USA také do země dodají mimo jiné i zdravotnické prostředky.

Konflikt v Mosambiku ovšem není černobílý. Organizace Amnesty International na začátku měsíce zveřejnila zprávu, v níž poukázala na to, že válečných zločinů se dopouští všechny strany konfliktu. Tedy nejen opoziční islamisté, ale i mosambická vláda a soukromé milice, které tamní kabinet najal.

„Všechny tři strany spáchaly válečné zločiny a přivodily smrt stovkám civilistů. Mezinárodní společenství nezvládlo krizi řešit a ona se za poslední tři roky naplno rozvinula v ozbrojený konflikt,“ uvedl podle AI Deprose Muchena, který řídí program organizace na východě a jihu Afriky. Mosambický kabinet taková obvinění odmítl.

Reklama

Doporučované