Hlavní obsah

Asii trápí nová mutace koronaviru. Může odolávat i protilátkám po očkování

Foto: Profimedia.cz

Prvním naočkovaným AstraZenekou v jihovýchodní Asii se stal thajský premiér.

Reklama

Většina asijských států se AstraZenecy nevzdává, očkování jim však dělá vrásky i tak. Z Filipín se do Japonska dostala nová varianta viru, země zavádí zákaz vycházení pro děti a s nedůvěrou ve vakcíny bojují napříč generacemi.

Článek

Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko a Kypr se v pondělí připojily ke skupině evropských států, které dočasně přerušují očkování AstraZenecou. Zprávy o ojedinělých případech možných vedlejších účinků souvisejících s krvácením, krevními sraženinami a poruchami tvorby krevních destiček udělaly svoje i na druhém konci světa. Většina zemí na východ od Evropy však nad vakcínou hůl neláme. Jejich očkovací strategie probíhají v pomalejším tempu a mnohé z nich prioritně řeší jiné problémy.

Filipínská mutace?

V Japonsku se vedle obav z možných problémů s AstraZenecou a potenciálně zrušených olympijských her šíří i nová varianta koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo první výskyt pacienta nakaženého virem odlišným od tzv. britské, jihoafrické i brazilské mutace.

Filipínská verze koronaviru (P3) byla zjištěna u 60letého muže po příletu z Filipín na letiště poblíž Tokia na konci února. Dle ministerstva může být nová varianta odolná vůči neutralizujícím protilátkám, včetně protilátek získaných po očkování. Muž byl po příletu do Japonska bez jediného příznaku, pozitivní test měl po absolvování povinné karantény na letišti.

Japonci, v očkování stále zdrženliví, se tak chtějí na šíření filipínské varianty zaměřit primárně. Tento druh mutace se na Filipínách objevuje od konce ledna, zdravotníci prozatím identifikovali 34 případů. Podle filipínského Ministerstva zdravotnictví (DOH) by prozatím bylo vhodnější používat pro P3 definici „varianty poprvé hlášené na Filipínách“, nikoli „filipínské mutace“. „WHO odrazuje od používání míst k identifikaci variant. Označeny byly tzv. britské a jihoafrické varianty, protože tyto varianty byly poprvé hlášeny v těchto zemích,“ nabádá DOH.

V neděli však výkonná ředitelka Philippine Genome Center Cynthia Saloma uvedla, že varianta P3 je „lokálně vyvinutá“. „Neshoduje se s žádným z 600 tisíc vzorků v databázi. Věříme tedy, že se to vyvinulo lokálně,“ dodala.

Lockdown pro děti

Obavy z nové varianty koronaviru tak „naložily“ hlavně Filipínám, které zažívají jeden z nejpřísnějších a nejdelších lockdownů na světě. Hlavní město Manila od středy rozšíří platnost opatření cílených na mladistvé. Z rozhodnutí vlády tak děti nesmí opustit své bydliště po dobu následujících dvou týdnů. Ven se dostanou pouze lidé mezi 18 a 65 lety.

Místní se dočkali uvolňování až na konci minulého roku, zákaz opouštění bydliště ale pro mladší 15 let platil dál. Od pondělí v metropolitní Manile s 12 miliony obyvatel platí i zákaz nočního vycházení. V místech s vyšším výskytem případů je zakázána konzumace alkoholu.

AstraZeneca jede dál

Ani Filipíny nevykazují v očkování zběsilé tempo. Šéf místní koronavirové strategie Carlito Galvez za pomalou vakcinaci čelí kritice, uvedl však, že do země brzy dorazí více vakcín a věci se dají do pohybu. Do začátku dubna Filipíny očekávají téměř 2,4 milionu dávek –⁠ 979 200 AstraZenecy prostřednictvím Covaxu a 1,4 milionu od Sinovacu, včetně 400 000 dávek darovaných Čínou. Vláda také podepsala dohodu s Indickým sérovým institutem o 30 milionech dávek vakcíny Novavax.

Filipínci stejně jako například Austrálie o pozastavení používání vakcíny AstraZeneca neuvažují. Australské úřady v úterý uvedly, že země nemá v plánu zastavit používání této vakcíny.

Filipínci jsou téhož názoru. „Stále neexistují žádná jasná data, která by ukazovala, že srážení krve bylo způsobeno AstraZenecou. Pokud taková data vyjdou, možná ji používat přestaneme,“ uvedl dle AP mluvčí prezidenta Harry Roque. „Nyní naši experti ale říkají, že výhody plynoucí z používání přípravku AstraZeneca jsou větší než vedlejší účinky.“

Zdaleka největším spotřebitelem vakcíny AstraZeneca je Indie. Země používá k očkování své početné populace dvě vakcíny –⁠ AstraZenecu vyrobenou Indickým sérovým institutem a vakcínu indického výrobce Bharat Biotech. Aspoň jednu dávku vakcíny dostalo v Indii více než 25,6 milionu lidí. Podle vládních údajů více než 23,4 milionů aplikovaných dávek pochází z dílny AstraZenecy.

Zdravotní úředníci v sobotu pro tiskovou agenturu Press Trust of India uvedli, že po podání jedné či druhé vakcíny mají hlášeno celkem 234 nežádoucích účinků, včetně 71 úmrtí – s očkováním však nebyla potvrzená žádná příčinná souvislost. Vláda nyní přezkoumává případy pro konečné posouzení. Zdravotní aktivisté a odborníci na lékařskou etiku mezitím v Indii varovali, že indické systémy sledování jakýchkoli škodlivých vedlejších účinků jsou příliš laxní.

Sérový institut v Indii, největší světový výrobce vakcín, získal od AstraZenecy smlouvu na výrobu miliardy dávek pro rozvojové země. Do 4. března vyvezla Indie podle vládních údajů více než 48,1 milionu dávek, z toho 11,9 milionů dávek pro program Covax a 28,8 milionů dávek jako komerční vývoz.

Očkováním proti skepticismu

Boj s nedůvěrou v očkování se nevyhýbá ani asijským zemím. Prvním člověkem v jihovýchodní Asii naočkovaným AstraZenecou se stal v úterý thajský premiér Prajutch Čan-Oča. I Thajsko původně po objevení zpráv o možné spojitosti AstraZenecy s tvorbou krevních sraženin očkování touto látkou pozastavilo. Hned v pondělí ale bylo rozhodnuto, že obavy nejsou opodstatněné. Téměř 67letý premiér tak dostal vlastní dávku před běžícími kamerami.

„Tímto chci zvýšit důvěru široké veřejnosti,“ řekl Prajutch Čan-Oča novinářům předtím, než dostal injekci do levé paže. Krátce po očkování popsal, že se cítí dobře. „Existují lidé, kteří mají obavy. Musíme však věřit lékařům, našim odborníkům na zdravotnictví,“ dodal.

Thajsko začalo přednostně očkovat zdravotnické pracovníky a další skupiny, včetně vládních úředníků, dováženými vakcínami. Očkovací strategie v zemi je však do značné míry závislá na výrobě vakcíny AstraZeneca na domácím trhu, kde ji bude mít na starosti společnost vlastněná králem země.

Uklidnit skeptickou společnost očkováním před kamerami se rozhodl i japonský premiér Jošihide Suga, který v úterý v tokijské nemocnici dostal dávku vakcíny Pfizeru. Suga se nechal naočkovat v rámci příprav na návštěvu USA příští měsíc, kdy se stane prvním světovým lídrem, který se osobně setká s prezidentem Joe Bidenem. „Neublížilo mi to, i když se to mohlo zdát,“ řekl Suga novinářům po naočkování.

Japonská očkovací strategie se zaměřuje primárně na zdravotníky a zbytek populace zatím čeká, až na něj přijde řada. Druhou dávku by měl ministerský předseda dostat za tři týdny před cestou do Washingtonu.

I 72letý Suga původně uváděl, že počká do poloviny dubna, než přijde na řadu jeho věková kategorie. Právě starší generace Japonců jsou v současné době hlavními hybateli ohnisek nákazy. Stovky z nich jsou spojovány s návštěvami denních karaoke klubů, které jsou u seniorů v Japonsku obzvláště populární.

Japonské karaoke podniky jsou malé místnosti lemované pohovkami, ve kterých mohou skupinky zpívat, povídat si a společně jíst celé hodiny. Nakažení ve věku 50 až 80 let se objevují i v prefekturách, kde má do 21. března platit nouzový stav. Podle ministra musí karaoke podniky prostory lépe větrat a dezinfikovat mikrofony.

Reklama

Doporučované