Hlavní obsah

Stamilionová kauza Faltýnkova galeristy: policie viní dva muže z vydírání

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Majitel pražské Hauch Gallery Jan Třeštík je obviněn z podvodu. Sazba za tento trestný čin je až deset let vězení.

Reklama

Galerista Jan Třeštík má podle policie na svědomí škodu přes 200 milionů. Vznikla podvodem s cennými obrazy.

Článek

Druhému muži hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi upořádal aukci jeho amatérských obrazů. S bývalým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou plánoval byznys s testy na covid. O dosavadním předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi mluvil jako o „Honzovi“.

Pražský galerista Jan Třeštík se poslední roky hbitě pohyboval mezi politiky, podnikateli a umělci, ale teď je obviněn z podvodu v řádu stovek milionů korun. Jak tento týden popsaly Seznam Zprávy, Faltýnkův galerista mimo jiné podle policejního obvinění připravil ukrajinského sběratele o obraz v hodnotě 180 milionů.

A podle nového zjištění Seznam Zpráv je případ rozsáhlejší – jsou v něm také obviněni další dva muži a to kvůli podezření z vydírání. Jedná se o podnikatele Pavla Kyllara a advokáta Martina Douchu.

Základ případu je v tom, že třiačtyřicetiletý galerista Třeštík koupil pro svého klienta, byznysmena původem z Ukrajiny, ve Stockholmu cenný obraz od ruského malíře Vasilije Kandinského. Poté – v roce 2016 – jako podnikatelův zástupce Třeštík zapůjčil dílo do pražské Národní galerie. O dva roky později však ukrajinský sběratel umění zjistil, že obraz v galerii není.

Podle policie Třeštík obraz vyzvedl a předal ho podnikateli Pavlu Kyllarovi, jemuž dlužil statisíce eur za jiné neuskutečněné obchody s uměním. Kyllar pak obraz – jinými slovy pohledávku za Třeštíkem – prodal podnikateli ze Spojených arabských emirátů.

Foto: Seznam Zprávy

Obraz Kruh a skvrna z roku 1929 od ruského malíře Vasilije Kandinského.

Podle policejních dokumentů, které Seznam Zprávy prostudovaly, detektivové viní podnikatele Kyllara, že chtěl na vrácení obrazu původnímu majiteli z Ukrajiny nelegálně vydělat.

Přesněji: že na ukrajinského sběratele tlačili, aby jim nejprve zaplatil zhruba 17,5 milionu korun – pak že dílo dostane zpět. Podle policie se na vydírání podílel i zmíněný advokát Martin Doucha, který je také obviněn.

„Nikdy jsem nikoho nevydíral. Je to celé akce pana Třeštíka, který kope kolem sebe. Mrzí mě, že mě do toho zatáhl,“ reagoval Kyllar.

Advokát Doucha říká, že pracoval pouze pro zmíněného člověka ze Spojených arabských emirátů, který obraz v dobré víře koupil. Uvedl, že netušil, že o obraz přišel původní vlastník podvodem.

„Tuto Třeštíkem zaviněnou situaci se klient jako právní zástupce snažil řešit jednáním podle občanského zákoníku. Nikdo vydírán nebyl. Problémy pramení od Třeštíka. Věříme, že se situace brzy plně objasní a policie věc ukončí,“ reagoval advokát Miloslav Strnad, který svého obviněného kolegu Douchu zastupuje.

Třeštík o kauze nechce mluvit. „Nemám v tuhle chvíli důvod k tomu něco říkat. Nijak mi to nepomůže,“ řekl.

Dodal jen, že se nepovažuje za pachatele, ale za člověka poškozeného vydíráním. A tudíž čeká, že státní zástupce nyní obvinění z podvodu zruší.

Z vyšetřovacích dokumentů však plyne, že detektivové toho na galeristu mají ještě víc než jen zmíněný obraz od Kandinského. Od téhož ukrajinského investora dostal i další statisíce eur na nákup obrazů, ale ani jeden mu nedodal.

Seznam Zprávy pročetly usnesení o zahájení Třeštíkova stíhání, v němž vyšetřovatelé píší, že si galerista peníze nechal.

Celkem pak Jan Třeštík podle kriminalistů způsobil sběrateli z Ukrajiny škodu přes 220 milionů korun, za což může u soudu dostat až deset let vězení. Kde peníze skončily, policisté nevědí. Uvedli jen, že „je použil k vlastním účelům“.

Reklama

Doporučované