Hlavní obsah

Stane se z Čechů národ na neschopence? Rodí se nový návrh, jak proplácet první tři dny nemoci

Duel: Kdo nám bude platit a kolik v době, kdy jsme nemocní?Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Budou se znovu proplácet i první tři dny nemocenské? ČSSD a ANO, možná budoucí vládní partneři, jsou pro. Zástupci firem ostře proti. Počet neschopenek podle nich znovu prudce naroste. Hrozí prý kolaps některých podniků. Jak systém nastavit, aby lidi nenutil nemoci přecházet a zároveň eliminoval simulanty? V Duelu diskutovali místopředseda ČMKOS Vít Samek a Jitka Hejduková, ředitelka zaměstnavatelské sekce Svazu průmyslu a dopravy.

Článek

Zatímco ANO s ČSSD se na zrušení ochranné třídenní lhůty, během které se neproplácí nemocenská, shodly, tripartita ke shodě nedošla. Zaměstnavatelé souhlas s opětovným proplácením prvních dní nemocenské podmiňují zavedením elektronické neschopenky. Lékaři by je měli začít vystavovat od ledna 2019. Ministerstvo práce nyní navrhuje, aby se projekt v zákoně zrušil a připravil se nový. E-neschopenky by se tak zavedly až od ledna 2021.

Na stole jsou aktuálně tři návrhy řešení karenční lhůty. Podle návrhu ČSSD by zaměstnavatelé propláceli pracovníkům v prvních 14 dnech nemoci od prvního dne 60 procent základu příjmu, klesly by jim za to odvody z 2,3 na 2,1 procenta. Podle návrhu Ministerstva práce by pracovníci dostávali od zaměstnavatelů 60 procent základu příjmu od prvního do jedenáctého dne, museli by si ale znovu začít platit nemocenské pojištění. Firmám by naopak odvody klesly. Od dvanáctého dne by nemocenskou platil stát. Podle návrhu ANO by nemocní měli v prvních třech dnech od zaměstnavatele 30 procent základu příjmu a pak do jedenáctého dne 60 procent.

Karenční dobu zavedlo 16 z 28 zemí EU. Irsko má 6 dnů, Island dokonce 14. Některé další státy (Chorvatsko, Finsko, Dánsko) mají karenční dobu jen pro určité skupiny (OSVČ).

Reklama

Doporučované