Hlavní obsah

Starosta Novotný dostal za obtěžování podnikatele podmínku

Foto: David Neff

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný.

Reklama

Starosta Řeporyjí za ODS Pavel Novotný dostal trest půl roku vězení s dvouletou podmínkou. Podle soudu obtěžoval podnikatele, a protože nedbal peněžitých trestů, musel soud přistoupit k tvrdšímu trestu. Verdikt je nepravomocný.

Článek

„Z dosud neurčeného místa prostřednictvím elektronických prostředků opakovaně nepřímo působil na poškozeného tím, že zveřejňoval informace o jeho soukromém životě a sdílel fotografie, které poškozeného zobrazovaly na různých místech, které doplňoval posměšnými komentáři,“ zní část rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 5. O případu informoval server iDNES.cz.

Novotný podle soudu Víta opakovaně „nebezpečně pronásledoval“ a zveřejňoval fotografie, které Víta zachycují. Fotografie přitom Novotnému posílali jeho příznivci. Novotný k nim pak psal posměšné komentáře. Novotný však tvrzení o pronásledování odmítá a proti rozsudku se na místě odvolal.

„Marka Víta jsem nepronásledoval a dělat to, očekával bych za to spíše nějaké ocenění,“ napsal Novotný na Twitter.

Soud v minulosti Novotnému ukládal peněžité tresty i tresty obecně prospěšných prací. Ty však podle něj neměly výchovný efekt. Soud tedy přistoupil k trestu odnětí svobody na půl roku s dvouletou podmínkou s odůvodněním, že by Novotný měl do budoucna „zvážit svou rétoriku a vystupovat jiným způsobem“.

„Obžalovaný má v rejstříku trestu pět záznamů, v opisu přestupků má tři záznamy, poslední dva z roku 2021. Jeho jednání je natolik společensky škodlivé, že v daném případě nepostačuje uplatnění odpovědnosti podle jiného právního předpisu než trestního zákoníku,“ dodala soudkyně.

Marek Vít pro server Expres.cz na Novotného rozsudek reagoval takto: „V tomto případě to bylo sloučené s vyhrožováním bývalému policejnímu prezidentovi Stanislavu Novotnému. Ten člověk si myslí, že o lidech může beztrestně lhát a vyhrožovat jim? Nemůže! A pokud to dělá, musí počítat s následky, neboť jeho lhaní a vyhrožování je velice nebezpečné. Právníci sledují všechny jeho sociální sítě, a pokud bude ve svých lživých obviňováních a vyhrožování pokračovat, budeme se i nadále bránit právní cestou.“

Pavel Novotný na adresu Stanislava Novotného pro iDNES.cz řekl, že „by měl viset“ a označil ho za vlastizrádce. Reagoval tak na jeho vystoupení v ruské televizi, kde řeporyjského starostu označil za „blázna, se kterým většina Čechů nesouhlasí“.

Spor Marka Víta a Pavla Novotného trvá už několik let. Vít působí v marketingu v oblasti sportu a byznysu. V minulosti prohlašoval, že je marketingový manažer fotbalového klubu FC Barcelona. Klub se ale proti tomuto tvrzení ohradil s tím, že Víta nezná. V roce 2005 byl odsouzen za milionové podvody na 9 let do vězení, v roce 2009 ho však propustili na podmínku. Novotný o něm dlouhodobě říká, že je podvodník. V roce 2016 mu soud uložil zaplatit státu 66 000 Kč za nebezpečné vyhrožování. Napsal totiž pražské policii e-mail, že Víta zavraždí, aby se policie více věnovala jeho aktivitám.

Reklama

Doporučované