Hlavní obsah

Starostou Prahy 22 se stal Kaněra (ANO), nahradil Zelenku (STAN a Svobodní)

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Novým starostou Prahy 22 se ve středu stal dosavadní zastupitel Tomáš Kaněra (ANO), který ve funkci nahradil Vojtěcha Zelenku (STAN a Svobodní). Ten byl odvolán letos v březnu. Od té doby byla městská část bez starosty.

Článek

„Politice naší městské části je třeba vrátit důvěryhodnost. Vzájemnými rozpory zastupitelů jsme ztratili několik měsíců, kvůli kterým stojí významné investiční projekty. Městská část přitom tyto projekty bezpodmínečně potřebuje dotáhnout. Když rychle nepostavíme novou mateřskou školku a základní školu, budou zanedlouho muset naši občané hledat pro své děti místo jinde,“ uvedl Tomáš Kaněra.

Ke změnám došlo rovněž na pozicích radních. Rada se zmenšila ze sedmi na pět členů. Na květnovém zasedání rezignovali k 25. červnu dva dosavadní místostarostové a dva radní. V radě tak kromě nového starosty zůstali Štěpán Zmátlo (KDU-ČSL za Praha 22. Naše město.) a Radovan Koutský (Svobodní za STAN + Svobodní). Rada má nadpoloviční počet členů a je usnášeníschopná. Zbylí dva členové budou dovoleni na některém z příštích zasedání zastupitelstva.

Nového starostu hledala městská část zhruba tři měsíce. Zelenka byl v březnu odvolán na návrh opozičního zastupitele Martina Langmajera (ODS), který tehdy uvedl, že radnice pod Zelenkovým vedením selhávala například v investicích do školství. Pro hlasovala těsná většina 13 zastupitelů. V květnu se na jednání ucházel o post znovu Zelenka, ale v tajné volbě nebyl zvolen. Následně zmínění radní a místostarostové avizovali svou rezignaci.

Praha 22, v níž žije přes 11 tisíc obyvatel, je na jihovýchodě hlavního města. Městská část zahrnuje Uhříněves, Hájek a Pitkovice a spadá do městského obvodu Prahy 10.

Reklama

Související témata:
Praha 22

Doporučované