Hlavní obsah

Stát prohrál druhý spor s rozhodcem z kauzy Diag Human

Také druhý rozhodce z kauzy Diag Human Milan Kindl vyhrál spor se státem.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po exšéfovi Hospodářské komory Petru Kuželovi přiznal Obvodní soud pro Prahu 2 nevyplacenou odměnu také advokátovi Milanu Kindlovi.

Článek

Také druhý rozhodce z kauzy známé jako Diag Human, ve které se stát soudí se zmíněnou společností kvůli obchodu s krevní plazmou, uspěl ve sporu o odměnu.

Po bývalém šéfovi Hospodářské komory Petru Kuželovi přiznal teď soud nevyplacenou odměnu také advokátovi Milanu Kindlovi.

Obvodní soud pro Prahu 2 ve čtvrtek řekl, že Kindl má nárok na peníze za rozhodování v tomto případě údajného zmařeného obchodu s krevní plazmou.

Mluvčí soudu Marcela Pröllerová Seznamu potvrdila, že Kindl má dostat 3 092 143 korun. „Soud vyhověl žalobě v plném rozsahu,“ uvedla Pröllerová.

Milan Kindl v kauze Diag Human předsedal rozhodčímu senátu. Známý je však také jako bývalý proděkan Západočeské univerzity v Plzni a jako jeden z hlavních aktérů aféry s rozdělováním takzvaných rychlotitulů.

V tomto případě ho zastupuje jeho syn advokát Tomáš Kindl. Podle něj se stát před časem smluvně dohodl s rozhodci na vyplacení konkrétní odměny. A tak ho nepřekvapilo, že jeho otci teď soud tyto peníze přiznal.

„Skutečnost, že o věci vůbec musel rozhodovat soud, mi tak přijde nesmírně tristní,“ uvedl obhájce Tomáš Kindl.

U soudu neuspěl zatím jen třetí rozhodce Jiří Schwarz. Ten by však podle soudců neměl žalovat Ministerstvo zdravotnictví, ale přímo společnost Diag Human.

Ani tento rozsudek ale zatím není pravomocný. Ministerstvo zdravotnictví se chce v Kindlově i Kuželově případě odvolat.

„Jedná se o prvoinstanční soudní rozhodnutí, kterému předcházela dvě další, z nichž v jednom Ministerstvo zdravotnictví uspělo. Vzhledem k tomu, že rozhodnutí soudu z minulosti nejsou jednoznačná, podáme v obou případech odvolání a počkáme na rozhodnutí odvolacího soudu,“ řekla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Ministři z ANO vyplacení milionů odmítali

Spor mezi státem a rozhodci začal už za minulé vlády.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky se totiž nedokázal dohodnout, na jakou odměnu mají rozhodci nárok. Ministři z hnutí ANO v čele se svým šéfem Andrejem Babišem vyplacení více než devíti milionů korun odmítali.

A tak dali rozhodci případ k soudu. Tvrdili, že žalobu podat museli. Hrozilo, že uplyne doba, do které jim měla vláda peníze schválit.

Reklama

Doporučované