Hlavní obsah

Stát slíbil odměny zdravotníkům. Ty jsou pro řadu z nich v nedohlednu

Foto: Profimedia.cz

Lidé v první linii by podle premiéra i ministra zdravotnictví měli dostat mimořádné odměny.

Reklama

První polovina měsíce měla pro řadu zdravotníků znamenat čas na mimořádné odměny za práci v boji proti koronaviru. Místo toho se stále neví, kolik nemocnice svým zaměstnancům na odměnách vyplácí.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví zhruba před měsícem vyzvalo, aby státem zřízené nemocnice lékařům a zdravotnickému personálu, který se stará o pacienty s onemocněním covid-19, vyplácely mimořádné odměny. Zaměstnanci v první linii by tak měli za hodinu práce získat bonus v rozmezí 100 až 500 korun. Ti, kteří provádějí odběry, dostanou 1 500 Kč na hodinu.

Je ale polovina května, což pro řadu zaměstnanců znamená čas výplat a stále není jasné, kolik peněz na odměnách nemocnice svým zaměstnancům vyplatily.

„Odeslala jsem dnes do všech našich odborových organizací a nemocnic dotazník, ve kterém žádám o informaci ohledně výše odměn v jednotlivých nemocnicích,“ řekla Seznam Zprávám šéfka Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. „Protože stále nemáme úplné informace, kolik peněz je vypláceno,“ doplnila.

Podle ní je celá situace nepřehledná a netransparentní, protože nemocnice si mohly vybrat, jakou částku v rozmezí od 100 do 500 korun vyplatí. „Dokonce mám informaci, že některé fakultní nemocnice zatím žádné odměny nevyplatily podle doporučení ministra,“ uvedla šéfka odborového svazu.

Řada nemocnic sice odměny už posílá, ale stále ze svých zdrojů jako například ve Všeobecné fakultní nemocnici nebo Nemocnici Na Bulovce, která patří co do počtu odběrů a hospitalizací kvůli covid-19 mezi nejvytíženější.

Bulovka pak odměnila ještě před nařízením ministerstva 332 zdravotníků a v dubnu a květnu rovněž pokryla stejnou výši odměn.

„Absolutní vícenáklady spojené s vyplácením mimořádných odměn, v případě dodržení doporučené výše ministerstva, by v našem případě byly pravděpodobně jedny z nejvyšších ze všech nemocnic v ČR, a dosáhly by tak desítek milionů korun,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová.

Nemocnice zároveň jedná s ministerstvem o provozní dotaci, která má mimořádné náklady pokrýt.

„Nemocnice je ve velmi tíživé finanční situaci a náš rozpočet je velmi napjatý. V Nemocnici Na Bulovce se tyto odměny týkají více než 370 zaměstnanců, což je mnohdy i řádově vyšší číslo než v jiných nemocnicích,“ doplnila mluvčí.

Celkové náklady na odměny zaměstnanců i pracovníků na DPČ a DPP za jeden měsíc spojené s péčí o pacienty s onemocněním covid-19 pak například u motolské nemocnice přesahovaly hranici zhruba 5 milionů korun.

Premiér Andrej Babiš přitom zároveň na konci dubna slíbil, že by chtěl mimořádné odměny pro všechny zdravotníky, kteří jsou v první linii. Ministerstvo ale následně upřesnilo, že by se mělo jednat především o přímo řízené nemocnice, tedy především ty fakultní.

Například táborská nemocnice o odměnách nemá zatím žádné informace. „Vnímáme, že je to u nás pouze ve fázi spekulací, zda lidé dostanou něco vyplaceno alespoň za duben,“ uvedla Martina Netrvalová, všeobecná sestra v táborské nemocnici.

Žitníková pak celou situaci popisuje jako jeden velký chaos. „V první půlce dubna jsme poslali dopis panu premiérovi, kde vysvětlujeme, jak by se v případu odměn mělo postupovat. Chtěli jsme, aby příplatky byly odstupňované podle míry rizika a nedostali je tak jenom někteří,“ popisuje Žitníková.

Přesnější informace o tom, jak bude celý systém nastavený, by pak podle ní mohli zdravotníci vědět již příští týden, kdy proběhne schůzka Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.

Reklama

Související témata:

Doporučované