Hlavní obsah

Státe, třes se. Miliardář Šťáva chystá proti Česku obří arbitráž

Pokud vláda nezačne jednat, nezbude mi nic jiného, než zabavovat majetek českého státu v zahraničí, říká v unikátním rozhovoru pro Seznam Josef Šťáva, majitel společnosti Diag Human.

Reklama

Článek

Česku hrozí nová mezinárodní arbitráž kvůli ochraně investic. A rovnou za 13 miliard korun.

Čechošvýcar a miliardář Josef Šťáva plánuje svůj letitý spor se státem kvůli zkaženému podnikání s krevní plazmou přenést právě před mezinárodní investiční arbitráž.

„Tuto rychlou a jednoduchou cestu mi Ministerstvo zdravotnictví vysloveně vnucuje. Jeho argumentace, jež znamená, že není třeba rozhodnout o celé žalobě, kterou jsme na stát podávali, zakládá možnost zcela přehledné arbitráže, o jejíž důvodnosti nebude pochyb,“ uvedl podnikatel, který se před čtyřmi lety zařekl, že českým médiím už rozhovor neposkytne, v unikátním interview pro Seznam.

Aktuálně se právní bitvy kvůli postupu státu vůči Šťávově firmě Diag Human z počátku 90. let vedou v několika státech světa před klasickými soudy. Mimo jiné ve Spojených státech, Nizozemí, Belgii či Lichtenštejnsku. Před nimi se Diag snaží dosáhnout vykonatelnosti nálezu české arbitráže z roku 2008, která firmě přiřkla přes osm miliard korun. Suma se navíc od té doby úročí, takže roste o částku 1,3 milionu korun denně.

Spor skončil, trvá na svém stát

Stát argumentuje tím, že firma nemá na nic nárok. Přezkumná arbitráž totiž v roce 2014 dospěla k závěru, že arbitři v roce 2008 vůbec neměli rozhodovat, neboť vše bylo rozsouzeno už dříve. Výslovně však jejich verdikt nezrušili, na čemž staví Diag Human svou argumentaci v zahraničí.

Ministerstvo financí, které by muselo zahraniční investiční arbitráž řešit, se zatím drží výkladu Ministerstva zdravotnictví, které má spory se Šťávou od počátku na starosti. Tedy, že vše je rozhodnuto a platit se nemá. Tím ostatně skončilo i nedávné jednání Šťávových zástupců na úřadě vedeném Andrejem Babišem.

Hrozí proto, že se bude opakovat mezinárodní trapas z roku 2011. Tehdy firma dosáhla v Rakousku toho, že byl na čas obstaven majetek České republiky v alpské zemi. Konkrétně tři cenná umělecká díla, včetně obrazu Emila Filly Dvě ženy.

„Co myslíte, měl bych to zkusit znovu? Doufám, že český stát zabrání zbytečné eskalaci situace. Nicméně pokud bude vláda altnerovsky vykonatelný nález ignorovat, nezbude nám jiné řešení, než je tuzemská, ale i zahraniční exekuce,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Šťáva v narážce na spor mezi ČSSD a advokátem Zdeňkem Altnerem, kterému strana nechce vyplatit pravomocně vysouzených 300 milionů v kauze sporu o sociálnědemokratické sídlo - Lidový dům.

Foto: Moravská galerie v Brně

Obraz Emila Filly Dvě ženy na několik měsíců v roce 2011 zablokoval Diag Human v Rakousku

Podle informací Seznamu by tentokrát ovšem v Lichtenštejnsku registrovaný Diag Human už nešel po vzácných uměleckých dílech. K uvolnění Fillova obrazu či plastiky Otty Gutfreunda v roce 2011 přispělo totiž i to, že věci „kulturní hodnoty“ nemají sloužit jako nástroj k vymáhání peněz po státech.

Šťávova firma Diag Human chtěla v 90. letech se státem obchodovat s krevní plazmou. Z obchodu však sešlo. Svou roli hrál i dopis tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara, v němž varoval dánského obchodního partnera Diagu, že Šťávova firma je nedůvěryhodná. Od té doby se vleče tahanice o odškodné za zmařenou investici.

Největší české prohry

Arbitráž o Novu: Americká společnost CME vysoudila na Česku v mezinárodní arbitráži 10 miliard korun za zmařenou investici poté, co se se zahraničním partnerem rozhádal tehdejší vládce Novy Vladimír Železný.

Pád IPB: Krach Investiční a Poštovní banky přišel v mezinárodním sporu s japonským finančním gigantem Nomura českou státní kasu na 3,6 miliardy korun.

Cukrové kvóty: 700 milionů korun muselo Česko vyplatit po prohrané investiční arbitráži firmě Eastern Sugar. A to kvůli diskriminaci při přidělování kvót na výrobu cukru

V počátku sporu, tedy v roce 1996, šlo o 200 milionů korun. Tehdejší ministr zdravotnictví Jan Stráský se rozhodl přistoupit na arbitráž. Ta se vlekla a penále a úroky naskakovaly.

Na sklonku vlády premiéra Miloše Zemana v roce 2002 arbitři přiznali Šťávově firmě 327 milionů jako částečné plnění a o zbytku odškodného se rozhodovalo dál. Následující vláda částku uvolnila.

Pře pokračovala a v roce 2008 vyčíslili arbitři celkovou škodu Diagu na více než osm miliard. Stát se odvolal a nový arbitrážní tribunál se přiklonil k tomu, že konečný verdikt je již ten z roku 2002 a stát nic dalšího platit nemá.

Reklama

Doporučované