Hlavní obsah

Statisíce lidí ve Francii vyšly do ulic. Vadí jim nejen zdravotní pasy

Foto: Profimedia.cz

Podle ministerstva vnitra vyšlo do ulic po celé zemi 237 tisíc lidí, z toho sedmnáct tisíc v Paříži.

Reklama

V Paříži a dalších francouzských městech se v sobotu opět protestovalo proti zdravotním pasům potřebným ke vstupu na různá veřejná místa a povinnému očkování zdravotníků proti covidu-19. Do ulic vyšlo po celé zemi 237 tisíc lidí.

Článek

Povinné očkování zdravotníků ve čtvrtek schválila Ústavní rada, nejvyšší soudní instance v zemi. Podle ministerstva vnitra vyšlo do ulic po celé zemi 237 tisíc lidí, z toho sedmnáct tisíc v Paříži. Oponenti zdravotních pasů tvrdí, že jde o omezení osobní svobody.

Na západě Paříže se na poklidný pochod vydal dav demonstrantů, které obklopili policejní těžkooděnci, napsala agentura AP. Protesty se konaly také například v Marseille, Nice a Lille. Demonstranti nesli plakáty s nápisy jako „Ne diktatuře“ nebo „Macrone, nechceme tvoje zdravotní pasy“. Úřady uvedly, že během demonstrací bylo zadrženo 35 lidí a že sedm příslušníků pořádkových sil utrpělo lehká zranění.

V severofrancouzském Cambrai dnes zůstaly zavřené skoro všechny restaurace, kavárny a bary. „Nejsme proti vakcíně. Jsme proti tomu, že budeme muset kontrolovat naše hosty,“ citovala agentura Reuters Laurenta Zanniera, manažera jednoho z barů.

Od pondělka se lidé budou muset v restauracích, kavárnách, sálech kin, divadel a koncertních síních nebo před cestami letadlem, vlakem a autobusem na dlouhé vzdálenosti prokazovat průkazy s potvrzením o očkování, prodělání nemoci covid-19 či negativním testu na koronavirus. Proti zdravotním pasům a povinnému očkování zdravotníků a hasičů, které je v zákoně rovněž zahrnuto, se ve Francii poslední tři víkendy masivně protestovalo.

Zdravotní pasy podle jejich odpůrců prohlubují nerovnosti mezi občany, diskriminují chudší vrstvy obyvatelstva a omezují svobodu. Demonstranti často říkají, že odmítají být „pokusnými morčaty“ nových vakcín a ve zdravotních pasech vidí „skrytou očkovací povinnost“ a „společnost podrobenou kontrole“. Podobné průkazy zavedly i jiné evropské země, ale francouzská opatření, včetně povinného očkování zdravotníků, jsou zřejmě nejpřísnější, podotýká Reuters.

Průzkumy veřejného mínění však podle agentury AP ukazují, že většina lidí ve Francii zavedení zdravotních pasů podporuje. Jedna z účastnic protestů v Paříži agentuře řekla, že demonstruje především proti „skrytému povinnému očkování“. Podle 55leté Muriel jde o „neuvěřitelnou ránu pro základní svobody Francouzů“.

Na samostatně organizovaný protest organizovaný krajně pravicovým politikem Florianem Philippotem poblíž ministerstva zdravotnictví pak podle AP dorazilo několik tisíc lidí. Účastníci demonstrace byli vybaveni francouzskými vlajkami a během protestu vyzvali k rezignaci francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Philippot během shromáždění vyzval k bojkotu zdravotních pasů.

Protesty proti covidovým certifikátům se ve Francii konají již čtvrtou sobotu po sobě. Podle agentury AFP počet demonstrujících stále roste, minulou sobotu vyšlo do ulic přes 200 tisíc lidí, předchozí víkend pak asi 161 000 osob. O týden dříve to bylo 110 000 lidí.

Ve Francii je proti covidu-19 plně naočkovaných přes 36 milionů lidí, asi 54 procent obyvatel. Nejméně sedm milionů lidí přišlo na první dávku vakcíny po 12. červenci, kdy prezident Emmanuel Macron veřejnost informoval o zavedení průkazů.

Ve Francii epidemie v posledních týdnech sílí, nyní každý den přibyde okolo 21 000 případů koronavirové infekce.

Reklama

Související témata:

Doporučované