Hlavní obsah

Státní fond doplatil firmě Agrofertu dotaci pozastavenou kvůli Babišovu střetu zájmů

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Dotaci pro jednu z firem holdingu Agrofert pozastavil loni v létě náměstek Státního fondu životního prostředí Leo Steiner. Ten už ale z fondu odešel.

Článek

Státní fond životního prostředí v březnu doplatil zhruba 670 tisíc kutnohorskému lihovaru Ethanol Energy z holdingu Agrofert, zjistil server iRozhlas.

„Závěrečné vyhodnocení projektu již bylo ukončeno a 18. března 2020 byla doplacena část pozastávky ve výši 670 374 korun,“ uvedla pro server Lucie Früblingová, mluvčí Státního fondu životního prostředí.

Dotaci ze státních peněz loni v létě stopl náměstek fondu Leo Steiner. V té době se totiž pozastavila řada evropských dotací kvůli unijní kontrole střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. A náměstek se domníval, že dokud se celá věc nevyřeší, neměly by se firmám z holdingu vyplácet ani národní dotace.

Steiner ale ve fondu skončil. Hrozilo mu kárné řízení za to, že o pozastavení dotace informoval média. Unijní kontrola mezitím konstatovala, že premiér ve střetu zájmů je, a nyní už se jen čeká na konečný účet, kolik peněz bude muset Česko z evropských fondů vracet.

Český fond nyní naopak dotaci doplatil, i když kvůli některým pochybením ne celou. Celkem firma z desetimilionové dotace čerpala 9,7 milionu korun, píše server. Fond již v minulosti tvrdil, že se na něj zákon o střetu zájmů nevztahuje.

Reklama

Doporučované