Hlavní obsah

Státní hmotné rezervy vypsaly s týdenním zpožděním tendr na školní testy

Foto: ChiccoDodiFC, Shutterstock.com

Antigenní testy. (Ilustrační foto)

Reklama

Státní hmotné rezervy vypsaly v pátek v noci tendr na dodání pěti milionů antigenních testů. Vypsání zakázky se ale protáhlo o týden, původně chtěl úřad Pavla Švagra tendr vypsat už minulý pátek.

Článek

Státní hmotné rezervy v pátek v noci zaslaly téměř 250 firmám nabídku na dodání pěti milionů antigenních test. Seznam Zprávám to v pátek v noci potvrdil šéf rezerv Pavel Švagr, který dostal požadovanou technickou specifikaci od Ministerstva zdravotnictví.

„Okamžitě jsme zahájili přípravu této zakázky, která se bude týkat nákupu pěti milionů testů, a během noci ještě od nás obdrželo mailem poptávku asi 249 firem. Uzávěrka nabídek je v úterý ve dvanáct hodin,“ řekl Seznam Zprávám Pavel Švagr.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný tedy splnil úkol, který mu vláda ve čtvrtek uložila - dodat konkrétní druhy testů, které má správa nakoupit. „Seznam čítá celkem 48 druhů testů prováděných z nosu a jejich výrobců,“ doplnil Švagr.

Jedná se tak o stejný typ testů, které koncem února nakupovalo pro školáky v prvním centrálním nákupu Ministerstvo vnitra. To nakoupilo 3,6 milionu testů od společnosti Tardigrad International Consulting. Tento tendr nyní prověřují detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Druhý nákup celkem pěti milionů testů teď provádí Švagrův úřad, který tendr plánoval vypsat už minulý týden v pátek. Chyběla mu ale technická specifikace.

Ministerstvo zdravotnictví nejprve plánovalo, že nákup celkem pěti milionů testů pro školy rozdělí. Jeden milion měl Švagrův úřad nakoupit podle stejné specifikace, která platila u prvního nákupu pro školy - tedy pořídí se testy s odběrem z přední části nosu. Zřejmě aby část testů přišla brzy.

Pro zbylé čtyři miliony resort stanovil, že má správa hmotných rezerv nejprve získat posouzení citlivosti testů od firem, jež by byly v tendru osloveny. Znamenalo by to, že by státní rezervy musely oslovit několik stovek firem a čekat na to, až citlivost testů posoudí nezávislý ústav. Tendr by se tak protáhl.

Tento požadavek Blatného ministerstva však sklidil kritiku premiéra Babiše, který kvůli tomu Blatnému napsal v úterý vytýkací dopis. Seznam Zprávy ho mají k dispozici. „Jeví se mi, že Ministerstvo zdravotnictví pod vaším vedením rezignovalo na řádný výkon funkce tohoto resortu,“ píše premiér Blatnému.

„Tento přístup považuji za zcela alibistický, který vlastně nepřispěl k tomu, aby SSHR mohla efektivně a rychle nakoupit antigenní testy podle požadavků vlády, a navíc nerozumím tomu, proč v každém jednotlivém případě jedná Ministerstvo zdravotnictví rozdílně,“ stojí také v dopisu.

I přes dopis ministr Blatný na svém požadavku k nákupu čtyř milionů testů trval. Stál také za tím, aby rezervy získaly od firem posouzení citlivosti testů. Vláda ve čtvrtek změnila usnesení vlády a nařídila Blatnému, aby předložil novou technickou specifikaci, což se stalo a státní rezervy tendr s týdenním zpožděním vypsaly.

Reklama

Doporučované