Hlavní obsah

Státní památky v Ústeckém kraji jsou připravené zahájit sezonu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Státní památky v Ústeckém kraji jsou připravené zahájit sezonu, jakmile se rozvolní vládní opatření proti šíření koronaviru.

Článek

Na některých památkách pokračují stavební a restaurátorské práce, například na zámku Ploskovice na Litoměřicku, kde obnova vyjde na 26 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Tomáš Pospíšil.

V Ústeckém kraji je deset památek ve správě NPÚ. Od ledna do října 2020 navštívilo ústecké státní památky téměř 135.000 lidí, za stejné období roku 2019 jich přišlo 210 000, meziroční pokles tak činí 36 procent. K nejnavštěvovanějším objektům patřily hrad Házmburk na Litoměřicku, kam přišlo více než 36.000 návštěvníků, přes 30.000 výletníků zamířilo na zámek Ploskovice a téměř 23 000 lidí zavítalo na zámek Jezeří na Mostecku. Tržby meziročně klesly o 2,8 milionu korun na 903 000 korun.

Návštěvníci se mohou v nové sezoně těšit na restaurovanou nástropní malbu knížecí ložnice na zámku Libochovice na Litoměřicku s názvem Houslista a amoreti. Kromě toho si památka připravila dva nové okruhy. „Proměnou zde prošly všechny stávající místnosti a salony. Nově je zde instalována velká herbersteinská jídelna namísto knihovny,“ doplnil Pospíšil. Původní podobu se jídelně podařilo vrátit na základě archivních dokumentů a fotografií.

Novinku si připravil také zámek Krásný Dvůr na Lounsku, kde je nově instalovaná letní jídelna ve stylu dobového sladkého salonu pro dámy. Na zámku bude letos již počtvrté pokračovat projekt Současné výtvarné umění v kontextu historické kulturní památky.

V letošním roce bude na zámku pokračovat obnova solitérních staveb v parku. „S využitím prostředků z integrovaného regionálního operačního programu bude postupně opraven Gloriet, Kamenná lavička se schody a Voliéra,“ uvedl mluvčí. Stavební práce by měly být dokončeny do konce letošního roku.

Na zámku Jezeří pokračuje obnova divadelního sálu, která byla zahájena minulý rok. „Jedná se o klasicistní koncertní sál, ve kterém již v roce 1804 zazněla Beethovenova třetí symfonie Eroica,“ uvedl Pospíšil. Restaurátoři tam obnovují původní uměleckořemeslné prvky. Rekonstrukce by rovněž měla skončit do konce roku 2021.

Nový mobiliář sakrální povahy z depozitářů NPÚ bude letos instalován do prostor kaplí kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Některé předměty budou podle Pospíšila představeny veřejnosti poprvé. Vedle obměny ve stálé expozici přízemí kostela se počítá ve spodních prostorách s panelovou výstavou připomínající zaniklé vesnice severozápadních Čech.

Reklama

Doporučované